20 de ani de la moartea lui ”ROCK ME AMADEUS”. Falco, cel ieșit din întuneric pentru a intra în lumină. ”Where Are You Now?”

 
+6 click pentru
galerie

Pe 6 februarie 1998, Falco, faimosul cântăreț austriac, deceda, la nici 41 de ani, în Republica Dominicană, acolo unde se refugiase pentru a scăpa de consumul de droguri și alcool. Părintele lui ”Rock Me Amadeus”, întâia melodie de limbă germană urcată pe primul loc în topul ”Billboard Hot 100”, pleca după o carieră de 17 ani plină de scandaluri, de muzică bună și de concerte memorabile

Bărbatul chefuise toată noaptea în ”Tourist Disco Tipica Azucar”, în Puerto Plata, Santo Domingo, Republica Dominicană. Pe la vremea prânzului, a doua zi, venise să servească ceva, pentru a se trezi. Părăsise restaurantul, iar o picoliță îl văzuse odihnindu-se, câteva clipe, la volanul SUV-ului său închiriat. Ieșise, apoi, în stradă. Fără să se asigure. Direct! Autobuzul cel mare, alb, dăduse să se oprească, dar picura, asfaltul era lunecos. Bufff, o bubuitură ca de vulcan în erupție, un ”Mitshubishi Pajero” făcut armonică și o viață de mare artist curmată. Cea a lui FALCO. Cu doar două săptămâni înainte de a împlini 41 de ani...

Johann Holzel se născuse singurul dintre trei frați. Adică doamna Maria avusese tripleți, dar, la două luni, pierduse doi dintre ei. Johann se afla în alt ovul, așa că a supraviețuit, dând binețe istei lumi pe 19 februarie 1957. Peste ani, avea să declare: ”Trei suflete în același piept ar putea suna melodramatic dar, vă rog să mă credeți, eu le-am simțit. Am putut fi sus, și, peste câteva secunde, eram la pământ”. De mic e atras de muzică. Țânc fiind, Johann reține partiturile de tobă, apoi, la patru ani, primește cadou un pian la care se descurcă de minune. La 16 ani îl găsim la Conservatorul Vienez, dar nu lasă multe note pe aici, pentru că pleacă în armată. La revenire, se apucă de cântat prin diferite baruri. Poartă părul dat pe spate, cu briantină, ochelari ”Ray-Ban” și costum. E dur, o reminiscență a zilelor de cătănie.

De la ”Der Kommissar” la ”Rock Me Amadeus”

Vrea să înceapă o carieră solo. Domnul Holzel trece și pe la Berlin. Aici se găsește cu schiorul german Falko Weißpflog, concurent bun între 1977 și 1980. Din respect pentru domnia sa, din acest moment se va prezenta drept FALCO. Așa-l va cunoaște lumea! Pe finalul lui 1981, lansează ”Der Kommissar”, o melodie ce vorbește despre consumul de droguri. Se încăpățânează să o cânte în germană. Peste un an, în 1982, cei de la ”After the Fire”, o formație de rock britanic, o preiau, iar piesa ajunge pe locul 5 în ”Billboard Hot 100”, semn că place.

Falco și producătorul Robert Ponger se reîntorc în studio, în 1984, pentru ”Junge Romer”, dar albumul nu e o capodoperă, poate și din cauza presiunii de a egala ”Der Kommissar”.

Paranteză. Pe 19 septembrie 1984 are loc premiera mondială a filmului ”Amadeus”, o operă de artă ce descrie viața marelui compozitor Wolfgang Amadeus Mozart, cu magistralul Tom Hulce în rolul principal. Pelicula face rost de 40 de premii importante, printre care opt ”Oscaruri”, iar Milos Forman confirmă că e un regizor de geniu. Falco este atras atât de viața geniului, cât și de prestația lui Hulce. Trece în fața microfonului. Producătorii ”Bolland & Bolland” îi compun ”ROCK ME AMADEUS”, lansată pe 16 iunie 1985, o melodie pe care toată lumea o cunoaște. Este întâia piesă în limba germană ajunsă pe primul loc în topul ”Billboard 100”, după ce Nena, cu ”99 Luftballons” atinsese medalia de argint. Grației ei, Falco începe să fie recunoscut la nivel mondial. Concertează în Germania Federală, în Spania, în SUA. Ajunge și-n Japonia. Practic, alte piese cu ștaif, de pe același album, precum ”Vienna Calling” ori ”Jeanny”, o altă capodoperă, sunt eclipsate de ”Rock Me Amadeus”.

Falco e luat de val, e amețit de succes. Bea, se droghează, urcă pe scenă cu țigara aprinsă. Ca artist, însă, e imens. În 1986 vine ”Emotional”, un alt material discografic bun, cu ”Coming Home” (Jeanny part II, One Year Later) ori ”The Sound of Musik”. Nu se mai poate discuta cu el. Are o personalitate mult prea complexă. E când ambițios, când egocentric, când egoist. E plin de el, mult prea plin de el. În 1986 se găsește cu Isabella Vitkovic, an în care apare și fiica lor, Katarina Bianca Vitkovic. Se căsătoresc peste doi ani, dar nu stau mult împreună. Ceva mai târziu un test de paternitate va arăta că Falco nu este tatăl biologic al Katarinei. Cu toate acestea, ea-și va publica memoriile, sub titlul ”Falco a fost tatăl meu”, în 2008.

Falco și Katarina. Deși o va iubi, se va dovedi că cea mică nu este chiar fetița sa...

Prin 1990 e clar că nu se mai descurcă de unul singur. Ferdi Bolland își aduce aminte: ”Ajunsese să nu mai poată fi coerent bucăți mari de timp”.  Pe 23 iunie 1993, la un concert pe Insula Dunării, se pornește o ploaie infernală. 120.000 de fani nu se clintesc. Un fulger brăzdează cerul, cade fix pe scenă și taie curentul pentru 20 de secunde. Falco nu se mișcă, continuă să cânte încă două piese. A doua zi e venerat precum un zeu...

Ajunge în Republica Dominicană, unde se stabilește. Urmează tratamente la clinicile specializate. Pare că și-a revenit. În 1996, pe piață este lansată melodia  "Mutter, der Mann mit dem Koks ist da" (”Mamă, tipul cu cărbunele este aici” (n.r. - joc de cuvinte, aluzie la cocaină), ceva în stil techno. Falco nu anunță că este piesa sa, peste tot se știe că ”T>>MA” este grupul. Ceva mai târziu, artistul lansează ”Naked”, o melodie plină de vervă.

Mormântul vienez al lui Falco

Pe 6 februarie 1998, cu 20 de ani în urmă, îi telefonează, pe la 13.00, din Republica Dominicană, chitaristului său, Milan Polak. Îi cere să-i adune pe băieți, are de gând să se reapuce, serios, de muzică. Asta nu se va mai întâmpla, niciodată. Peste numai câteva ore, avea să decedeze într-un crunt accident de trafic. Unii vorbesc, și azi, despre sinucidere. Alții afirmă că i s-au găsit 1,5 miligrame de alcool în aerul expirat, veste neconfirmată ulterior. De asemenea, se zvonește că Falco consumase cocaină. Altă știre ce poate fi atacată. Mai avea două săptămâni până la a aduna 41 de ani.

Cel de-al optulea său album, ”Out of the Dark (Into the Light)”, ”Cel ieșit din întuneric pentru a intra în lumină”, iese pe piață pe 2 martie 1998. Titlu mai sugestiv decât acesta nu putea exista.

La priveghi vine întreaga Vienă. Sicriul este cărat pe umeri de rockeri bărboși. Fusese unul ditre ei. Fusese rapper, reprezentase curentul ”New Wave”. Fusese artist. 4.000 de oameni se îngrămădesc în ”Cimitirul Central”. Unul dintre fani aduce un afiș cu:

                                                           ”No way to stay
                                                 Cause the spirit never dies
                                                           We last forever”.

Pe 6 februarie 2018 se adună 20 de ani de la plecarea lui Falco. Unicul. Neînțelesul. 

Din 6 februarie 1998 restaurantul ”Marchfelderhof” din Vienna îi păstrează, într-un separeu numai al lui, o masă. Cine știe, poate apare vreodată...

 facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE