22 iulie 2011: ziua blestemată în care un psihopat îngenunchea NORVEGIA! Masacrul durează aproximativ o oră : 186 de cartuşe, 77 de morți, o Europă în doliu

 

Acum șase ani, masacrul odios al norvegianului Anders Behring Breivik de pe Insula Utoya făcea înconjorul lumii. 77 de oameni uciși cu sânge rece. 

Norvegia, o ţară liniştită cunoscută pentru toleranţa sa şi calitatea vieţii, a virat brusc spre teroare în ziua de vineri 22 iulie 2011, în urma atacurilor comise la Oslo şi pe insula Utoya de unul dintre cetăţenii săi, extremistul de dreapta Anders Behring Breivik.


Pe 22 iulie 2011, Anders Behring Breivik a ucis opt persoane, la Oslo, într-un atac cu bombă în apropierea sediului guvernului norvegian, după care, deghizat în polițist, s-a deplasat pe insula Utoya, unde a împușcat alte 69 de persoane.

Obiectivul lui declarat era de a provoca un atac atât de spectaculos încât să atragă atenţia asupra "manifestului" său, un document de 1.500 de pagini în care îşi etalează ideologia antimusulmană.

Tinerii aleg să se arunce în apele reci ale lacului

El decide apoi să îşi pună în aplicare a doua fază a planului. În jurul orei 17.15, deghizat în poliţist, el debarcă pe insula Utoeya, situată la aproximativ 40 de kilometri nord-vest de Oslo, unde, ca în fiecare an, sute de tineri laburişti se reunesc la o tabără de vară. 

 

Atunci a început masacrul: coborând din vaporul MS Thorbjoern care asigură legătura cu continentul, el o ucide mai întâi pe "matroana" taberei, Monica Bosei, şi pe un poliţist în afara serviciului care se ocupa de securitate şi îşi manifestase suspiciunea în privinţa lui.

Înarmat cu o puşcă Ruger şi un pistol Glock, ambele semiautomate, el traversează insula în căutarea tinerilor dezorientaţi cărora încearcă să le câştige încrederea prezentându-se ca un ofiţer de informaţii interne. În cafenea, situată în vârful unei pante, 13 persoane cad ucise de gloanţe. Pe "calea dragostei" care se întinde de-a lungul malului, sunt ucise alte zece, iar 14 mor în apropierea pompei de apă.

Masacrul durează aproximativ o oră şi sunt găsite 186 de cartuşe. Captivi pe o insulă de 0,12 kilometri pătraţi, tinerii se aruncă în apele reci ale lacului. În două reprize, ucigașul a sunat poliţia pentru a anunţa că se predă. Dar aceste comunicaţii au fost întrerupte rapid şi, ca într-un joc video care îi place ucigaşului, acesta a continuat să tragă metodic asupra celor care îl înconjurau, fără să ezite să îi ucidă pe răniţi. Astfel, 56 dintre cele 69 de victime de pe insula Utoeya sunt găsite cu un glonţ în cap.

Breivik, un psihopat extremist

La ora 18.35, Breivik a fost arestat. Dintre cele 564 de persoane prezente la plecarea pe insula Utoeya, 67 au murit în timpul atacului şi două înecate. Alte 33 au fost rănite. Numărul morților a ajuns la 77.

În august 2012, Breivik a fost condamnat la 21 de ani de închisoare, pedeapsă care poate fi prelungită dacă se consideră că deținutul prezintă riscuri pentru securitatea publică.

De curând, asasinul și-a schimbat identitatea și este înscris la starea civilă sub numele Fjotolf Hansen, a anunțat  avocatul său.

''Pot confirma că el și-a schimbat numele. Este oficial. Nu doresc să dezvălui conținutul discuțiilor noastre'', a declarat Oeystein Storrvik, confirmând astfel o informație anterioară publicată de cotidianul Verdens Gang.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe