24 DE ANI DE ANTENA 1. 1993, anul în care se lansa prima televiziune generalistă din țară. Cum trăiau românii atunci

1993 era un an în care speranța se citea în ochii celor din jur. Scăpați relativ recent de sub ocupația comunistă, românii sperau la mai bine, odată ce li s-a oferit libertatea. Tot atunci se lansa Antena 1, a doua televiziune după SOTI.

1993 era un an în care speranța se citea în ochii celor din jur. Scăpați relativ recent de sub ocupația comunistă, românii sperau la mai bine, odată ce li s-a oferit libertatea. Tot atunci se lansa Antena 1, a doua televiziune particulară după SOTI, ca alternativă la postul public.

Care era situația economică și politică din țară

În anul 1993, Ion Iliescu era la conducerea țării, ales în primul său mandat ca președinte al României. Prim-ministru era Nicolae Văcăroiu din partea Partidului Democrației Sociale din România. A avut un mandat de 4 ani până în 1996.

Au fost și câteva personalități marcante care au făcut parte din cabinetul Văcăroiu. Teodor Viorel Meleșcanu a fost timp de 34 ani Ministru de Externe. A fost un personaj prezent în viața politică. El a fost din nou ministru de externe din 10 noiembrie 2014 până în 18 noiembrie 2014, în guvernul Ponta. În 27 februarie 2012 președintele Traian Băsescu l-a desemnat pe Teodor Meleșcanu drept director al Serviciului de Informații Externe.

O persoanalitate marcantă care a făcut parte din echipa de conducere a țării a fost scriitorul Marin Sorescu. A fost timp de aproape doi ani Ministru al Culturii.

Singura femeie care a făcut parte din Guvernul Văcăroiu a fost Daniela Bartoș, pe o perioadă de 4 luni, ca Minustru al Sănătății.

Crin Halaicu era primarul Capitalei din partea PNL în 1993.

Ce a însemnat anul 1993

1 februarie: România semnează acordul de asociere cu Comunitățile Europene și statele membre ale acestora (Acordul European), baza legală a relațiilor româno-comunitare.

28 iunie: Andrei Șerban, director al Teatrului Național București, își prezintă demisia din această funcție, unul dintre motivele acestei decizii fiind indiferența factorilor de decizie față de cultură.

1 iulie: Guvernul Văcăroiu introduce taxa pe valoarea adăugată (TVA), care înlocuiește impozitul pe circulația mărfurilor, prin OG 3/1992. Valoarea acesteia a fost stabilită la 18%. Ca urmare, preţurile cresc între 12 şi 50%.

28 septembrie: România este admisă ca membru cu drepturi depline al Consiliului Europei.

7 octombrie: România a fost primită în Consiliul Europei, în urma solicitării din 21 martie 1990, după ce în 1991 Parlamentul primise statut de invitat special la Adunarea Parlamentară a Consiliului și Guvernul primise un statut similar, în urma aderării la Convenția culturală europeană.

3 decembrie: A început să emită, la București, „Radio Romantic".


Bulevardul Magheru din Capitală

9 decembrie: La Tiraspol se dă sentinţa „grupului Ilaşcu”: Ilie Ilaşcu este condamnat la moarte, ceilalţi cinci români la închisoare între 2 şi 15 ani. Ca urmare au loc manifestaţii de solidaritate în capitală şi în marile oraşe.

Oraşul Blaj, judeţul Alba, este declarat municipiu.

În jurul anului 1991 din ţara noastră s-au exportat către state din întreaga lume bunuri şi servicii cu o valoare echivalentă cu 3,4 miliarde de euro.

Subiectele zilei în ziua de 29 noiembrie 1993, atunci când Antena 1 intra în casele românilor

Premiul „Steaua de Aur” a fost acordată mașinilor Aro.

„Știrea zilei” a fost tentativa de sinucidere a soției lui Gheorghe Funar, primar al Clujului la acea vreme. Un alt subiect care a stârnit râsul a fost acela că 240 de cărucioare au fost furate de pe Aeroportul Otopeni.

Exact pe 29 noiembrie 1993 s-a petrecut un eveniment tragic. A murit Ioan Luchian Mihalea. A fost fondatorul și conducătorul grupului vocal Song, dar și al corului de copii Minisong, din care au făcut parte și Alina Sorescu, Dana Rogoz, Gianina Corondan și membrii grupului pop TOP M.

Oanță, așa cum îi spuneau prietenii, a fost asasinat în apartamentul său din București, cartierul Drumul Taberei, de către Nelu Florian Gavrilă și Ionel Păun, scopul crimei fiind jaful. Criminalii au fost condamnați la închisoare pe viață și închiși în Penitenciarul Giurgiu, fiind eliberați condiționat în 2015 (Nelu Florian Gavrilă), respectiv în 2016 (Ionel Păun). Ioan Luchian Mihalea este înmormântat în Cimitirul Bellu din București.

Anii `90, libertate frate...

Când vorbești de anii `90, nu ai cum să nu te gândești la sucul de la dozator. Cornel Tăbăcaru, unul dintre cei dintâi oameni de afaceri români care a pornit o afacere cu dozatoare de sucuri, a povestit în 2009, într-un articol din „Capital”, că, între 1991 şi 1994, a vândut 4.200 de dozatoare, adică 136.000 de litri de concentrat din fiecare aromă de kiwi, mango, orange şi cola şi 50 de tone de aspartam!


Firma româno-americană „TEC” făcea profituri uriaşe, vânzând cantităţi industriale de sirop amestecat cu sifon. Consumate simplu sau în combinaţie cu vodca Scandic la ambalaj de carton, denumită popular „Motorola“, sucurile de la dozator i-au adus întreprinzătorului profituri uriaşe.

După anii 90, cea mai în vogă mașină era Dacia. Între anii 1991 și 1996, Dacia a comercializat modelul Dacia 1325 Liberta, cu un design provenit din cel al Daciei 1200 produs în anii '80.

Ana Electronic a lui George Copos, GEPA Electro Center a lui George Pădure, Megavision sau Bucureşti-Berlin erau branduri puternice în România începutului anilor ’90. Pe lângă pasta de dinți Aquafresh, domina brandul de săpunuri Duru.

România se lăuda cu 2 autostrăzi. Autostrada A1 a fost prima construită în România, în perioada 1967–1972 și refăcută în 2000, cu noi segmente adăugate între anii 2007 și 2017. Construirea autostrăzii A2 între București și Constanța a început în era comunistă în timpul regimului condus de Nicolae Ceaușescu. Primul tronson, Fetești–Cernavodă, de aproximativ 18 km, a fost dat în folosință în 1987. Din lipsa resurselor financiare, continuarea construirii și altor tronsoane a fost oprită în 1993.

Primele 3 magistrale de metrou au fost construite până în 1989. După 1990, a început construcția celei de-a patra magistrale, 1 Mai - Jiului - Parc Bazilescu, iar în anul 2000 s-a inaugurat.

Este de precizat faptul că nu existau toate lanțurile de supermarketuri din prezent. Oamenii își făceau cumpărăturile de la alimentara de la scara blocului. Cele mai multe locuri de muncă aparțineau de UCECOM (Uniunea Națională a Cooperație Meșteșugărești). Centrele orașelor arătau ca un bazar, în care vânzătorii își deschideau afaceri cu produse importate. Buticurile erau și dughenele de la colțul străzii erau centrele comerciale de astăzi.

Este de reținut că în acea perioadă, se exporta masiv de la turci.

Distracția avea altă față pe atunci

Românii se distrau cu Leana și Costel din „Vacanța Mare”, grupul umoristic format în 1988 de Dan Sava, Mugur Mihăescu, Radu Pietreanu, Felix Sava și Dan Ștefănescu.

La începutul anilor `90, în afară de CFR, care lansase trenul spre malul Bosforului, pe aceeaşi rută au intrat companii turceşti de transport cu autocarul. Cine nu a auzit de Murat sau Ortadogu, firme de transport rutier care făceau curse zilnice spre Istanbul, de la Bucureşti sau Constanţa?

Pe atunci, nu exista telefon mobil și singura modalitate de a lua legătura cu cineva rămâneau telefoanele publice din piețe sau din preajma instituțiilor publice. Funcționau pe bază de fise. Țigările Carpați și Mărășești erau pe piață la acea vreme.

Tinerii nu uitau să se și distreze și profitau de fiecare petrecere în parte.

Sursa: Wikipedia, romanialibera.ro.

Foto: Motorised images LTD, Autolatest, Facebook, muzeuldefotografie.ro

Ultimele știri