24 DE ANI DE ANTENA 1. Când Michael Jackson oferea primul interviu TV, transmis în jurul lumii, după 14 ani de refuzuri, românii doar visau la televiziunea comercială. La câteva luni distanță, Antena 1 le îndeplinea dorința

Pornită inițial ca o televiziune regională care emitea în București și în zonele din jurul capitalei, Antena 1 s-a dezvoltat spectaculos în cei 24 de ani de la lansare, devenind unul dintre cele mai iubite posturi de divertisment din România.

A început timid, dar cu pași preciși. Antena 1 s-a transformat din televiziunea regională, care emitea în București și în zonele din jurul capitalei, într-unul dintre cele mai iubite posturi de divertisment din România. Au fost 24 de ani plini de reușite, profesionalism și divertisment la nivel înalt, încontinuu adapt vremurilor în care trăim.

Lansarea postului Antena 1 a fost primul demers investițional în zona televiziunii comerciale, bazat în totalitate pe un business privat local, românesc. Pe vremea aceea, cablul era încă un vis frumos pentru Bucureşti, emisia postului fiind exclusiv prin eter.

Deoarece nu se prindea cu antenă colectivă normală (care prindea doar TVR1, TVR2, bulgarii, ruşii şi parcă SOTI), postul vindea o antenă specială, într-o cutie de carton alb cu albastru.

24 DE ANI DE ANTENA 1. Alternativă la ”Cerbul de aur” și la bulgarii ”prinși” cu antenă bună. În '93, cinematografia din lume avea "Lista lui Schindler". Noi aveam "Cel mai iubit dintre pământeni”

Noi ne ținem promisiunea” era sloganul de atunci al televiziunii ce promitea „foarte multe filme din Anglia, Franța, Germania, Italia, România și SUA, foarte multe melodii rythm & blues, jazz, new age, latino-americană și muzică nostalgică, dar și foarte multe evenimente”.

Însă, în perioada în care România cunoştea o premieră absolută pe plan mediatic, de peste hotare, tot mai multă muzică bună ajungea şi la noi.

Străinătatea începea să ne cucerească. Ce se întâmpla în muzica de peste hotare

Anul 1993 aduce primele hituri ale muzicii Eurodance, cei care deschid acest drum fiind Haddaway şi Captain Hollywood. În acelaşi an, noul album al trupei Depeche Mode, "Songs of Faith and Devotion", era aşteptat cu sufletul la gură, după succesul din 1990, cu "Violator".

Însă, de departe bomba anului, a fost apariţia formaţiei Ace of Base, care a înnebunit planeta cu piesa "All that she wants". 1993 a inseamnat şi mania "Take That". De asemena East 17 (1991), Caught în the Act (1992), Worlds Apart (1992), MN8 (1992), Boyzone (1993), Backstreet Boys (1993) sau All-4-One (1993) se vor afla în topurile fruntaşe ale playlist-urilor adolescenţilor şi nu numai.

Freddie Mercury nu putea nici el să lipsească din acest peisaj muzical. "Livin’ on my ow", lansată iniţial în 1985, a devenit un mega-hit, după remixul celor de la „No More Brothers”, din 1993. Pe lângă piesa celor de la Ace of Base, "All that she wants", o altă piesă este fredonata cu frenezie. Unlimited lansează "No limit" şi devine numărul 1 în 14 ţări.

Printre cele mai difuzate hituri ale anilor ’90, se numără şi melodia celor de la Snow, "Informer", apărută tot în 1993. Să nu mai vorbim de Mr. Vain care se auzea în toate discotecile, la toate petrecerile, zilele de naştere. Era nelispită. Băieţii de la Culture Beat au făcut treabă bună. Şi nici East 17 nu s-au lăsat "mai pe tânjeală". Hitul lor, "It’s Alright", era la fel de prezent la "bairame".

24 DE ANI DE ANTENA 1. 1993, anul în care se lansa prima televiziune generalistă din țară. Cum trăiau românii atunci

În același ani, Roxette devenea prima trupa nevorbitoare de limba engleză care cânta la “MTV Unplugged”. “Almost Unreal” devine hit al verii în Europa și este luat pe coloana sonora a filmului “Super Mario Bros”.

Primele 10 piese din "The Hot 100 Bilboard 1993"

1. I Will Always Love You - Whitney Houston

2. Whoomp! (There It Is) - Tag Team

3. (I Can't Help) Falling In Love With You - UB40

4. That's the Way Love Goes - Janet Jackson

5. Freak Me - Silk

6. Weak - SWV

7. If I Ever Fall In Love - Shai

8. Dreamlover - Mariah Carey

9. Rump Shaker - Wreckx-N-Effect

10. Informer - Snow

Preferinţele muzicale ale românilor, în anul în care Antena 1 bifa o premieră în televiziunea românească

Primele trei melodii ale anului 1993, într-un top al radiourilor, realizat de Cristian Botez, la acea vreme:

Raluca Moianu, Radio Contact: 1. What’s up - 4 Non Blondes; 2. Living On My Own - Freddy Mercury; 3. Hope Of Deliverance - Paul McCartney

Mihaela Dedeoglu, Radio Total: 1. If I Ever Lose My Faith On You - Sting; 2. What’s up - 4 Non Blondes; 3. I Got You - Cher

Ovidiu Roatiş, Radio Delta: 1. Stay - U2; 2. Plush - Stone Temple Pilots; 3. Chemical - New Order

Liana Stanciu, Radio Contact: 1. Living On My Own - Freddy Mercury; 2. What’s up - 4 Non Blondes; 3. Numb - U2

Titus Andrei, Radio România Tineret: 1. Cryin’ - Aerosmith; 2. Living On My Own - Freddy Mercury; 3. Hope Of Deliverance - Paul McCartney

Bogdan Stratulă, Radio ProFM: 1. Livin’ On The Edge - Aerosmith; 2. Wild World - Mr. Big; 3. Animal - Pearl Jam

Alex Preda, Radio Tinerama: 1. Living On My Own - Freddy Mercury; 2. Tease Me - Chaka Demus & Pliers; 3. Move In On Up - M People

Gabi Dobroiu, Radio ProFM: 1. Sweet Thing - Mick Jagger; 2. Livin’ On The Edge - Aerosmith; 3. What’s Up - 4 Non Blondes

Mihai Ciocârlie, FUN Radio: 1. Shape Of My Heart - Sting; 2. Ordinary World - Duran Durans 3. Delicate - Terrence Trent D’Arby.

În februarie 1993, cu doar câteva luni înainte de lansarea Antenei 1, televiziunea din America intra în istorie. Michael Jackson oferea primul lui interviu TV după ce, timp de 14 ani, a refuzat. Într-o emisiune de 90 de minute, a celebrei Oprah Winfrey, artistul a vorbit pentru prima dată despre viața lui, fiind urmărit de jur împrejurul Lumii.

24 DE ANI DE ANTENA 1. Lumea arăta diferit atunci când Antena 1 a emis primele sale imagini! În 1993, America îl vrea pe Clinton președinte!

Vizionată de 90 de milioane de americani, s-a clasat pe locul patru în topul audienței din istoria televiziunii americane (cu excepția transmisilor sportive). Starul idolatrizat în toată lumea vorbea despre relația cu tatăl său şi abuzurile din copilărie.

Între timp, în România....

Pe atunci, la noi, lumea muzicală abia se dezmeticea, după presiunea perioadei comuniste. În 1993, Ioan Gyuri Pascu debuta cu albumul Mixed grill, iar formaţia Direcţia 5 lansa cel de-al doilea album intitulat Seducţie.

Ioan Gyuri Pascu a fost primul artist român care a reuşit să intre în Top 30 Radio Contact, cel mai important top românesc de muzică, la acea vreme.

Anul 1993 a adus şi un strop de îndrăzneală. Dacă, până atunci, românii asimilau limba română cu muzica uşoară, aveau să descopere un nou aer al muzicii de peste hotare.

Direcţia 5 cânta în limba engleză. Ba, mai mult, faptul că era prima formaţie românească ce ajunsese să aibă un clip difuzat pe canalul de muzică MTV era atunci un motiv de mândrie.

Însă, această nouă schimbare era inaugurată de Gabriel Cotabiţă cu melodia "Voice from above", câştigătorul premiului I la secţiunea Şlagăre la Mamaia. În acelaşi festival, în acelaşi an, Laurenţiu Duță se făcea remarcat, iar dansatorii săi din acea seară erau viitori săi colegi din trupa 3 Sud Est, înfiinţată 5 ani mai târziu: Viorel ȘipoȘ şi Mihai Budeanu.

Laurențiu Cazan obținea locul al II-lea la finala pentru Eurovision, tot cu o piesă în limba engleză - “Say something”.

24 DE ANI DE ANTENA 1. VIDEO - DOCUMENT de la prima emisie oficială a Antenei 1. 29 noiembrie 1993 - „Ziua în care ne-am apucat de treabă”

În același timp, Iris lansează albumul "Iris 1993", cunoscut ca unul mult mai agresiv, comparativ cu discurile produse anterior de formatie. “O lume nebun[” și “Iris, nu pleca” sunt doar câteva din cele mai iubite piese de pe acest album.

După succesul discului "Fată dragă", care era consemnat la vremea respectivă de revista Billboard, regretata Mădălina Manole a imprimat un nou album de studio, intitulat "Ei și ce?". Albumul s-a bucurat de succes în România, iar postul Radio Contact o desemna pe Mădălina „Cea mai bună artistă pop”.

24 DE ANI DE ANTENA 1. În 1993, aveam Oracole, ne făceam poze pe aparat cu film, beam sucuri la TEC și vizionam, pentru prima data, Antena 1. Exercițiu de nostalgie și fotografii!

Tot în 1993, apare pe piață o ediție de lux a discurilor celor de la Phoenix, beneficiind de o grafică deosebită, precum și de o fotografie cu membrii și autografele acestora.

Gura de aer, după perioada comunistă: concertele și artiștii străini

Eliberarea de sub jugul comunismului le-a permis românilor să ia contact direct cu muzica și artiștii străini, ale căror piese erau obținute pe casete audio, pe sub mână, în timpul regimului lui Ceaușescu. Vedetele de peste hotare încep să susțină concerte în țara noastră.

Legendara trupă Compact concertează la Brașov și la Sofia, alături de grupul Nazareth, iar Phoenix are mai multe concerte, în luna decembrie a aceluiaș an, când Nicu Covaci renunță la Mircea Baniciu. Ca solist vocal, a evoluat Dragoș Bădoi (ex Direcția 5).

Cu un an înainte de lansarea Antenei 1, Michael Jackson susținea primul concert în România. Pe 1 octombrie 1992, publicul gusta din darurile libertății, într-o frenezie greu de explicat. Nu mai puţin de 61 de ţări erau conectate simultan, într-o transmisie televizată grandioasă, la ţipetele, isteria, lacrimile şi aplauzele de pe Stadionul Naţional.

24 DE ANI DE ANTENA 1. Cum pornea la drum, într-o zi de toamnă târzie, Antena 1, televiziunea "care îşi ţine promisiunea". Primul interviu al postului, cu Florin Brătescu: "Aparatură de ultima generaţie şi nume sonore"

1993 a fost anul premierelor. Toto Cutugno cântă pentru prima oară în România, la Festivalul Cerbul de Aur. De atunci şi până în prezent, a revenit pentru mai multe concerte, foarte apreciate de publicul român.

Pe 21 septembrie 1993, legendara trupă The Scorpions concertează la București pe stadionul Dinamo, spre deliciul fanilor.

"Prima dată când am venit în România, în 1993, la conferința de presă susţinută atunci ne-am simțit ca într-o cameră uriașă unde era liniște, atmosfera era diferită, ziariștii erau tăcuți, iar întrebările au fost puse în șoaptă. Acum când ne-am întors e o altă lume, o altă generație. Acum pot vorbi deschis orice“, mărturisea solistul The Scorpions, în 2011, potrivit Adevărul. Ceea ce era lesne de înțeles.

24 DE ANI DE ANTENA 1. În 1993, în fotbalul românesc se năștea ”Generația de Aur”. Aproape concomitent, publicul din România întâlnea Antena 1. Steaua și ”U” Craiova dominau fotbalul intern

Surse: billboard.com, musicoutfitters.com, cristianbotez.wordpress.com, muzichii.ro, adevarul.ro

Credit foto: paginademedia.ro

Ultimele știri