24 DE ANI DE ANTENA 1. În 1993, aveam Oracole, ne făceam poze pe aparat cu film, beam sucuri la TEC și vizionam, pentru prima data, Antena 1. Exercițiu de nostalgie și fotografii!

De 24 de ani, Antena 1 e mereu aproape de telespectatorii săi, iar anul acesta sărbătoarea va fi marcată de petreceri, ediții inedite ale emisiunilor tale preferate!. „Pe 29 noiembrie, ziua noastră e şi a ta. Suntem noi, mereu cu tine, la Antena 1!”, aceasta este deviza sub care postul tv le va oferi telespectatorilor cele mai reușite programe ale sale!

De 24 de ani, Antena 1 e mereu aproape de telespectatorii săi, iar anul acesta sărbătoarea va fi marcată de petreceri, ediții inedite ale emisiunilor tale preferate!. „Pe 29 noiembrie, ziua noastră e şi a ta. Suntem noi, mereu cu tine, la Antena 1!”, aceasta este deviza sub care postul tv le va oferi telespectatorilor cele mai reușite programe ale sale!

Antena 1 îmbracă astăzi haine de sărbătoare, odată cu împlinirea a 24 de ani frumoși, plini de emisiuni interactive, ediții speciale, campanii umanitare și jurnale în care profesioniștii au dat tot ce-i mai bun. Am adunat mai multe fotografii pentru a te „reintroduce” în atmosfera anilor de atunci, când țara noastră făcea pași timizi înspre democrație.

Toate-au fost la vremea lor ceva exagerat

Anii timizi ai României către democrație erau înceți, dar siguri. În lipsa unui cadru legislativ bine conturat, în acei anii, era posibil aproape orice, altfel nu am putea explica cum a fost posibilă apariția unui joc piramidal, de tipul Caritasului, care promitea de patru ori suma depusă inițial. Eram buni la fotabal, organizam concursuri de Miss, ne distram sâmbătă seara la discoteci modeste și aveam mii de lei în buzunarele blugilor aduși de la turci sau de pe la unguri.

În urmă cu 24 de ani, România era mai mult decât o ţară însetată de libertate. 23 de milioane de oameni voiau să recupereze peste noapte toate privaţiunile pe care le înduraseră sub dictatură.

Una dintre cele mai mari victorii din istoria echipei naționale - pe 17 noiembrie 1993, România învingea la Cardiff cu 2-1 în fața Ț[rii Galilor și reușea să se califice la Campionatul Mondial din 1994, cel mai de succes din istoria echipei naționale.

Angelica Nicoară a câștigat în 1993 titlul de Miss România. "A fost un moment deloc plănuit. Pur şi simplu a venit. A fost atât de neaşteptat încât pare că n-a fost. S-a întâmplat să ajung la concurs, s-a întâmplat să câştig, nu ştiu care era meritul meu. Întotdeauna am considerat acel moment că un fel de cadou, din partea sorţii. A fost un moment foarte plăcut să fiu considerată o femeie frumoasă, să fiu în atenţia unor oameni pentru care însemna ceva acest lucru. Pentru mine a fost ceva deosebit. Eram foarte tânără, s-a întâmplat destul de repede după Revoluţie şi s-au deschis drumuri interesante pentru mine".​

În 1993, miile și sutele de mii erau „în vogă” în materie de bancnote. Mia de lei, cu chipul lui Mihai Eminescu pe ea, a reprezentat un adevărat reper monetar în epocă.

În acel an, în România nu existau cluburi, ci erau la modă discotecile, o adevărată „înflorire” a acestora înregistrându-se în mediul rural.

În materie de vestimentație, oricine a avut măcar o pereche de blugi contrafăcuți sau nu, aduși de la unguri sau turci. Practic, era un ”must-have” în materie de ținută să ai jeanși în acei ani.

Atât în București, cât și în provincie, erau la modă tarabele cu fructe, piețe agroalimentare „încropite” ad-hoc. Pentru români, mai ales pentru cei din mediul urban, acestea erau o adevărată mană cerească, după zeci de ani de hrană raționalizată, pe cartele.

Mijloacele de transport erau rudimentare, iar oamenii circulau cu Dacii - mașina națională - sau autobuze friguroase și destul de modeste în materie de condiții.

Oricine își mai aduce aminte de „vodca” la cutie, închisă etanș, numai bună de luat în orice geantă, căci ambalajul nu risca să se spargă ca în cazul sticlelor de dinainte de acei ani. „Polul” producției era la Oradea, acolo unde doi frați - Micula - începuseră să pună bazele unui imperiu financiar.

Caietele de tip „oracol” erau celebre în anii 1990 în România, așa-zisele caiete cu amintiri, în care, la terminarea unui ciclu de învățământ, colegii și prietenii completau în interiorul filelor și promiteau „proprietarului” că nu îl vor uita vreodată.

„Cum dorește căprioara/ Apa rece de izvor,/ Așa îți doresc eu ție/ Mult succes în viitor!”, era numai o astfel de urare, folosită de toată lumea.

În anii '90, în România şi-a trăit apogeul una dintre marile afaceri ale primilor ani de capitalism: sucul la dozator. Automatele firmei TEC împânziseră toată ţara, iar gusturile erau ademenitoare pentru oricine: kiwi, mango, mandarine, caise, ananas, papaya. Românii voiau să le încerce pe toate.

Caritas a fost un joc piramidal în care românii au investit circa 1.000 de miliarde de lei vechi (circa 1,3 miliarde de dolari). Ingineria financiară din anii' 90 pornită din Cluj-Napoca a făcut ca mulţi români să îşi piardă banii. Jocul piramidal înfiinţat atunci de Ioan Stoica, un contabil din Făgăraş, a durat timp de doi ani, însă a încetat plăţile în octombrie 1993, iar în 18 mai 1994 se anunţa încetarea jocului.

Dar oare ce se întâmpla în 1993, în ziua de 29 noiembrie, atunci când Antena 1 „s-a născut”? Am luat „luat” pulsul acelei zilei, iar retrospectiva, obținută cu ajutorul primei pagini ale principalelor ziare de la acea vreme, e cel puțin interesantă.

 • „știrea zilei” a fost tentativa de sinucidere a soției lui Gheorghe Funar, primar al Clujului la acea vreme;
 • 240 de cărucioare au fost furate de pe Aeroportul Otopeni;
 • la Bruxelles s-a semnat un contract pentru exportul de vin românesc în Europa;
 • revoluționarii aflați în greva foamei au cerut audiență la Nicolae Văcăroiu, premierul de atunci;
 • s-a făcut anunțul oficial al venirii Regelui Mihai de Crăciun în România;
 • Academicianul Marin Sorescu, ministrul Culturii de atunci, a dat un interviu:
 • s-a anunțat că președintele Ion Iliescu va da o recepție oficială în cinstea Zilei Naționale;
 • Premiul „Steaua de Aur” a fost acordată mașinilor Aro;
 • la Bruxelles a avut loc reuniunea comună a miniștrilor Transporturilor din Europa, iar România a fost reprezentată de Paul Teodoru;
 • pregătiri speciale de Sfântul Andrei, ziua în care „strigoii ies din morminte și se plimbă”;
 • mafioții ruși își ucid adversarii prin iradiere nucleară;
 • o mamă din Brașov și-a sugrumat fiul în vârstă de șase ani;
 • Generalul Nicolae Nițu a fost acuzat de insubordonare;
 • noi decizii în legătură cu o crimă odioasă de la Balș, făcută de un copil;
 • Trofeul Dakino a fost acordat filmului The Make, realizat de un student american, Stephen James;
 • sărbătorirea a 75 de ani de la Unire;
 • măsuri speciale luate în țară pentru parada de 1 Decembrie;
 • scandalul locuințelor obținute ilegal în București;
 • hotărâre guvernamentală prin care indezarea salariilor și a pensiilor ar începe în luna decembrie al acelui an;
 • o bandă de copii romi a furat țigări de două milioane;
 • mitingul BNS-Alfa;
 • CARITAS-ul va plăti de patru ori suma depusă.
Ultimele știri