24 DE ANI DE ANTENA 1. Lumea arăta diferit atunci când Antena 1 a emis primele sale imagini! În 1993, America îl vrea pe Clinton președinte!

Pe 29 noiembrie, Antena 1 aniverseazã 24 de ani de existență. Era anunțat prin intermediul unor publicații că la data de 1 decembrie 1993, va emite 24 de ore din 24, având un program extrem de diversificat. Era în 1993 atunci când pe televizoare aveau să se vadă primele imagini ale televiziunii generaliste. 

Pe 29 noiembrie, Antena 1 aniverseazã 24 de ani de existență. Era anunțat prin intermediul unor publicații că la data de 1 decembrie 1993, va emite 24 de ore din 24, având un program extrem de diversificat. Era în 1993 atunci când pe televizoare aveau să se vadă primele imagini ale televiziunii generaliste.

La lansarea sa în 1993, Antena 1 era o premieră pentru România. A fost primul demers investițional în zona televiziunii comerciale, bazat în totalitate pe un business privat local, românesc.

Pornită inițial ca o televiziune regională care emitea în București și în zonele din jurul capitalei, Antena 1 s-a dezvoltat spectaculos în cei 22 ani de la lansare, devenind practic o rețea de top care acoperă peste 95% din populația țării.

Pe 29 noiembrie, Antena 1 marchează 24 de ani de existență cu un program special!

Mai mult decât atât, la momentul respectiv, Antena 1 intra pe piața din România cu o aparatură de ultimă generație, dar și o structură inedită a programelor și profesioniști în domeniu.

„Noi ne ținem promisiunea” era sloganul de atunci al televiziunii ce promitea „foarte multe filme din Anglia, Franța, Germania, Italia, România și SUA, foarte multe melodii rythm & blues, jazz, new age, latino-americană și muzică nostalgică, dar și foarte multe evenimente”.

Vremurile erau diferite de cele de acum și chiar și din punct de vedere geopolitic, harta lumii arăta altfel.

Harta lumii și evenimente importante

Încă din prima zi a anului 1993, harta lumii se schimba. Cehoslovacia înceta să mai existe sub forma de până atunci și astfel apăreau Republica Cehă și Slovacia. A fost un proces politic pașnic, cunoscut și sub denumirea de „Divorțul de catifea”.

În 1993, aveam Oracole, ne făceam poze pe aparat cu film, beam sucuri la TEC și vizionam, pentru prima data, Antena 1. Exercițiu de nostalgie și fotografii!

Tot în ianuaria, președintele George H. W. Bush se întâlnea cu primul președinte al Rusiei, Boris Elțîn.

O lună mai târziu, Bill Clinton este cel care devine președintele Statelor Unite. Hillary Clinton devine astfel prima doamnă a Americii.

Tot în această luna, stația spațială MIR ține prima expoziție de artă.

Se lansează Euronews, o televiziune de știri ce emite în mai multe limbi.

26 februarie: în New York, o mașină a parcat sub North Tower al World Trade Center. La scurt timp a explodat, omorând 6 persoane și rănind peste 1.000. Vinovat a fost Mohammad Salameh.

Macedonia este admisă la ONU.

Războiul din Bosnia: enclava Srebrenica este declarată zonă protejată de ONU.

În aprilie 22, la Washington se deschide Memorialul Holocaustului.

Tot în această lună, Organizația Mondială a Sănătății declară tuberculoza ca fiind o prioritate ce trebuie rezolvată urgent.

Are loc bătălia de la Mogadishu, când forțele armate americane au desfășurat o operațiune în Somalia. Se lasă cu peste 1.000 de morți.

Se impune Tratatul de la Maastricht. După negocierile din decembrie 1991 de la Maastricht tratatul a fost semnat deja la 7 februarie 1992. Din cauza unor probleme apărute în procesul de ratificare (în Danemarca a fost nevoie de un al II-lea referendum, în Germania s-a înaintat o excepție de neconstituționalitate împotriva acordului parlamentar dat tratatului) Tratatul UE a intrat în vigoare de-abia la 1 noiembrie 1993. Tratatul UE este considerat ca o “nouă treaptă pe calea înfăptuirii unei uniuni tot mai strânse a popoarelor Europei”

Nu exista EURO, fiecare țară avea propria monedă. Dolarul era principala monedă preferată în plan internațional.

Populație în 1993: 5,588,094,837 (cinci miliarde)

Populație în 2017: 7,550,262,101 (șapte miliarde)

1993 a fost anul în care s-au născut: Bobbi Kristina Brown, Ariana Grande, Grace Cassidy.

Mor vedete precum: Audrey Hepburn, Ferruccio Lamborghini, Brandon Lee, Jean Negulesco, Pablo Escobar.

În 1993, Nelson Mandela ia premiul Nobel pentru pace.

Ultimele știri