24 DE ANI DE ANTENA 1. În 1993, în fotbalul românesc se năștea ”Generația de Aur”. Aproape concomitent, publicul din România întâlnea Antena 1. Steaua și ”U” Craiova dominau fotbalul intern

Anul 1993 a fost marcat de două evenimente de o importanță majoră pentru media, respectiv pentru sportul românesc. Pe 17 noiembrie, fotbalul românesc era înzestrat cu o generație de excepție de fotbaliști care avea să scoată în stradă zeci de mii de oameni prin peformanțele lor de-a lungul anilo 90. La nici două săptămâni, alți români, de ordinul milioanelor, se bucurau de apariția în media a postului Antena 1!

Primul ”11” de la Cardiff: Prunea, Popescu, Prodan, Petrescu, Belodedici, Răducioiu, Sabău, Hagi, Selymeș, Lupescu, Dumitrescu

Anul 1993 a fost marcat de două evenimente de o importanță majoră pentru media, respectiv pentru sportul românesc. Pe 17 noiembrie, fotbalul românesc era înzestrat cu o generație de excepție de fotbaliști care avea să scoată în stradă zeci de mii de oameni prin peformanțele lor de-a lungul anilo 90. La nici două săptămâni, alți români, de ordinul milioanelor, se bucurau de apariția în media a postului Antena 1!

Adunați în jurul lui Anghel Iordănescu, Gică Hagi, Gică Popescu, Dan Petrescu, Florin Radu Răducioiu, Daniel Prodan & co. aveau să bată în cuie acest an 1993 ca fiind anul de naștere al ”Generației de Aur”. Iar această generație unică de fotbaliști pe care i-a dat România anilor 90 nu putea să se nască decât cu un meci mare.

”Ilie Dumitrescu, pasă lui Răducioiu...”, iar istoria era scrisă la Cardiff!

Dacă toamna lui 2017 a fost una liniștită pentru fotbalul românesc, însă o liniște apăsătoare, care nu anunță și nu promite nimic la orizontul performanței, cea din urmă cu 24 de ani a fost una dominată de speranță și de o performanță istorică.

E 17 noiembrie 1993, iar ”tricolorii” lui ”Puiu” Iordănescu joacă la Cardiff, pe stadionul "Arms Park", în fața a 35344 de spectatori. Nu era niciun titlul pe masă, ci, mai important, era o calificare care avea să paveze cu succes anii 90 în fotbalul românesc. Hagi, Popescu & co. luptau atunci pentru ”Visul American” al Cupei Mondiale din 1994, iar o victorie era vitală.


Eroii de la Cardiff, după dramatica victorie în fața Țării Galilor (2-1)

Grupa a 4-a de calificare la Mondial e complicată. Noi, belgienii, cehoslovacii și galezii ne luptăm pentru două locuri care duc în America. Nu e loc de calcule. Nu e loc de egal. Totul pe victorie! ”Tata” Puiu bagă în teren o echipă de legende: Prunea, Dan Petrescu, Prodan, Belodedici, Selymes, Sabău, Gică Popescu, Lupescu, Hagi - Răducioiu și Ilie Dumitrescu.

Meciul începe bine pentru ai noștri. În minutul 32, Hagi primește de la Belodedici, ia o acțiune pe cont propriu de la mijlocul terenului, ajunge la 25 de metri de poartă și trage, nu puternic, nu plasat, dar inteligent și îl învinge pe Southall. Peste încă o jumătate de oră, ”tricolorii” se văd egalați de Saunders, iar la scurt timp după britanicii primesc un penalty.

Față în față cu Prunea, Bodin putea pune capăt ”Generației de Aur”, numai că bara s-a opus și scorul rămânea 1-1!

Cum ocaziile se răzbună, vine minutul 83 și izbăvirea! Din cădere, Ilie Dumitrescu îl găsește bine pe Răducioiu, iar acesta face 2-1 pentru România. La Cardiff e tăcere. Legendele lor, Rush și Giggs ratează Mondialul. Dincolo, România se bucură și consemnează nașterea unei generații unice de fotbaliști pe care și azi o avem pusă în vitrină.

La 12 zile distanță de la Cardiff, la București se naște o altă generație!

Pe 29 noiembrie 1993 Antena 1 a emis pentru prima data. Strânși de prin toate colţurile domeniilor", câţiva tineri frumoşi, nebuni şi deştepţi puneau bazele primei televiziuni comerciale din România.

Antena 1, la începuturi
Antena 1, la începuturi

”Ne-am adunat, atunci, din toate colțurile...domeniilor”, povestește Bogdan Tudor, fost șef peste sportul Antenei.

Anul 1993, anul lui ”Didi” Prodan: transfer la Steaua și debut la echipa națională

Tot în anul 1993, în fotbalul mare românesc își făcea apariția unul dintre cei mai mari fundași din istoria echipei naționale, Daniel Prodan. După două sezoane la Olimpia Satu Mare, Daniel Prodan a făcut cel mai important pas al carierei sale, prin venirea la Steaua.

La 20 de ani, Prodan ajungea în Ghencea fix în perioada de vârf a Stelei. A câștigat titlul în toate cele cinci sezoane în ”roș-albastru” și atrăgea atenția Europei în grupele Champions League, unde marca un gol care avea să intre în istoria clubului, în victoria cu Rangers, 1-0.

”Dacă îmi tai venele, îmi curge sânge roş-albastru”, spunea Didi Prodan în legătură cu dragostea față de Steaua


”Didi” Prodan și Răducioiu, felicitând ”Regele”

În același an, ”Didi” debutează și la echipa Națională a României. Primul meci e unul de tristă amintire. Pe 2 iunie 1993, la Kosice, Cehoslovacia, împotriva naționalei lui Vrabec, Latal ȘI Dubovsky, România pierdea cu scorul de 5-2. Finalul anului ștergea însă toate rănile, iar ”tricolorii”, cu Prodan integralist, învingeau la Cardiff și își luau bilete pentru USA 1994!

Pe 16 noiembrie 2016, ”Tătuca” Prodan, zâmbetul ”Generației” de Aur, se stingea la doar 44 de ani, lăsând în urmă multe lacrimi și o durere nemărginită în familie și printre colegii de generație.

Înainte de ”Cardiff”, fotbalul românesc a trăit un moment de cotitură la Kosice

Până la Cardiff, naționala României a trăit un moment esențial în 1993 la Kosice. Puțini știu că munca lui Iordănescu din campania de a Mondialul din 1994 a fost începută de Cornel Dinu. Cu ”Procurorul” pa bancă, ”tricolorii” au debutat excelent în preliminarii: 7-0 cu Feroe şi 5-1 cu Ţara Galilor. Toamna ne-a adus o înfrângere în Belgia, 0-1, un egal, acasă, cu Cehoslovacia, 1-1, şi o victorie în Cipru, 4-1. Au fost semne că ceva scârţâie. Apoi, în primăvara lui 1993, România a bătut Cipru, la Bucureşti, 2-1, şi a pierdut ruşinos, în Cehoslovacia, cu 2-5. „Dezastrul de la Kosice” a provocat demiterea lui Dinu.

FRF-ul i-a încredinţat echipa lui Anghel Iordănescu, proaspăt campion la acea vreme cu Steaua. Generalul a bătut tot și a dus naționala la Mondialul din America.

Presa românească a anilor 90 era la fel de dură ca cea de azi. După eșecul de la Kosice, Evenimentul Zilei ieșea cu o ediție extrem de dură al adresa selecționerului Cornel Dinu: ”Pierzând meciul de aseară cu Ceho-Slovacia, România poate spune NOAPTE BUNĂ AMERICA, Oriunde te-ai afla”, titrau cei de la EVZ pe prima pagină.


Prima pagină din Evenimentul Zilei

1993, anul marilor debuturi la naționala României: ”Cobra” Ilie, Moldo-gol sau Gică Craioveanu

În anul nașterii ”Generației de Aur”, după debutul lui Didi Prodan, Anghel Iordănescu a lansat o serie de jucători extrem de importanți în circuitul echipei naționale. Dintre aceștia se remarcă ”trio-ul” ofensiv Adi Ilie - Viorel Moldovan - Gică Craioveanu. Acestora li s-au mai adăugat Costel Gâlcă, Toni Doboș și Ionel Pârvu.

România DA, Franța BA! Cantona, Deschamps & co. ratau Cupa Mondială!
World Cup 94 a fost mult mai săracă la startul ei. Printre cele 24 de echipe calificate nu s-a aflat Franța. Da, Franța lui Laurent Blanc, Didier Deschamps, Eric Cantona și Marcel Desailly nu a ajuns peste Ocean.

Pe 17 noiembrie 1993, aceeași zi în care ”tricolorii” scriau istorie la Cardiff, în Grupa 6 aveam un teribil meci Franţa vs.Bulgaria, care avea să stabilească cealaltă echipă calificată la turneul final din SUA, alături de Suedia. Gazdele aveau nevoie de numai un egal, dar partida de pe Parc des Princes s-a terminat dramatic cu victoria bulgarilor obţinută în ultimul minut de joc.

Golurile au fost reuşite de Cantona ('32), respectiv Kostadinov ('37, '90), iar L'Equipe titra la acea vreme "Incalificabil". Selecţionerul Gerard Houllier avea să fie înlocuit după acel meci de Aime Jacquet, antrenorul cu ajutorul căruia Franţa a cucerit titlul mondial în 1998.

Fotbalul intern în 1993: titlul era în Ghencea, Cupa în Bănie

În urmă cu 24 de ani, fotbalul intern era dominat de o luptă la distanță între București și Craiova. În campionatul intern, Divizia A pe atunci, Steaua lui Anghel Iordănescu termina sezonul pe locul 1, cu 57 de puncte, la 4 peste eterna rivală Dinamo. Pe 3 au venit oltenii de la Universitatea Craiova.

Omul cu pasa decisivă de la Cardiff, Ilie Dumitrescu, câștiga titlul de golgeter al ţării, cu 24 de goluri. Acesta a fost urmat, pe podium, de Ilie Stan, colegul de la Steaua, cu 20 de goluri, şi de rivalul Dorinel Munteanu, de la Dinamo, cu 15 reușite.

Steaua avea o generație foarte bună la acea vreme, cu nume mari în echipă, precum Daniel Prodan, Daniel Gherasim, Tiberiu Csik, Constantin Gâlcă, Iulian Filipescu, Anton Doboş, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Daniel Iftodi sau Dumitru Stângaciu


Steaua - 1992-1993. În fotografie, de la stânga la dreapta: Bogdan Vintilă, Aurel Panait, Daniel Prodan, Daniel Gherasim, Tiberiu Csik, Ionel Fulga, Constantin Gîlcă, Iulian Filipescu (rândul de sus), Anton Doboş, Alexandru Andraşi I, Ilie Dumitrescu, Basarab Panduru, Ion Vlădoiu, Daniel Iftodi, Dumitru Stîngaciu şi Viorel Ion (rândul de jos)

Oltenii lui Marian Bondrea aveau să se revanșeze atunci în Cupa României. Pe 26 iunie 1993, pe stadionul Național din București, ”Știința” trecea cu 2-0 de Dacia Unirea Brăila, grație golurilor marcate de Cristian Vasc (81) şi Gică Craioveanu (88). Pe lângă cei doi, din echipa Craiovei făceau parte alte nume importante din fotbalul românesc, precum Silviu Lung, Corneliu Papură, Emil Săndoi, Ovidiu Stângă sau Eugen Neagoe.

Fotbalul internațional în 1993: unchiul unui fotbalist de la CFR Cluj aducea trofeul Ligii Campionilor pentru Marseille

Pe 26 mai 1993, pe Olympiastadion din Munchen, Olympique Marseille și AC Milan se întâlneau într-o finală aparent dezechilibrată a Ligii Campionilor. Cu Fabio Capello pe bancă și Maldini, Van Basten, Donadoni, Baresi, Costacurta sau Rijkaard în teren, ”diavolii” erau favoriți.


Boli în duel cu Van Basten

Socoteala de pe hârtie nu avea să se potrivească cu cea din Germania. În minutul 43 al partidei, Basile Boli, unchiul jucătorului lui CFR Cluj, Kevin Boli, se înălța peste legendele din apărarea Milanului și trimitea trofeul Ligii la Marseille.

Scor de tenis în finala Cupei UEFA dintre Juve și Dortmund!

La acea vreme, ”sora” mai mică a Ligii, Cupa UEFA, avea ultimul act în două manșe. Juventus Torino și Borussia Dortmund se întâlneau în 1993 pe 5, respectiv 19 mai. Fără nicio emoție, italienii aveau să se impună cu scorul general de 6-1, după un 3-1 în Germania și un 3-0 la Torino.


În acțiune: ”codița” Roberto Baggio

Avea să fie ”dubla” celor doi Baggio, de la Juve, Roberto și Dino. Ambii au marcat câte două goluri în această dublă manșă.

În mai 1993, Manchester United câștigă prima ediție de Premier League, noul format al campionatului Angliei

Început în august 1992, primul sezon din campionatul Angliei în formatul Premier League s-a încheiat cu triumful lui Manchester United.

În primul sezon, cel din 1992/1993, 22 de cluburi au debutat în competiție iar Brian Deane de la Sheffield United a marcat primul gol în FA Premier League, cum era denumită atunci. Cele 22 de echipe care au jucat în primul sezon sunt: Arsenal, Aston Villa, Blackburn Rovers, Chelsea, Coventry City, Crystal Palace, Everton, Ipswich Town, Leeds United, Liverpool, Manchester City, Manchester United, Middlesbrough, Norwich City, Nottingham Forest, Oldham Athletic, Queens Park Rangers, Sheffield Utd, Sheffield Wednesday, Southampton, Tottenham Hotspur și Wimbledon.

Curgeau medaliile la gimnastică în 1993 pentru fetele antrenate de Bellu și Bitang

Cu Octavian Bellu și Mariana Bitang la timonă, delegația României se întorcea cu tolba plină de la Mondialele de Gimnastică de la Birmingham. Lavinia Miloșovici și Gina Gogean erau cele mai medaliate românce în Anglia. Prima revenea acasă cu o medalie de aur la bârnă și una de argint la sărituri, iar a doua cu un dublu-argint la sol și individual compus și un bronz la bârnă.

Tot în 1993, la Campionatele Mondiale de Scrimă, de la Essen (Germania), floretistele Laura Badea, Claudia Grigorescu și Elisabeta Tufan cuceresc medalia de argint pe echipe, iar Laura Badea medalia de bronz la individual.

În 1993 apare prima fundaţie sportivă din ţară

Multipla recordmenă mondială şi olimpică, Iolanda Balaş Soter (1936-2016) punea bazele Fundaţiei Atletismului Românesc și ale revistei asociate, ”Atletismul românesc”.

Cariera Iolandei Balaş-Söter înseamnă 14 recorduri mondiale, două medalii de aur la Jocurile Olimpice, Roma şi Tokyo, două medalii de aur şi una de argint la Campionatele Europene şi două medalii de aur la Universiade. Ultimul ei record mondial, 1,91 metri, a rezistat din 1961 până în 1971.

Cum ar arăta un prim ”11” al fotbaliștilor născuți în 1993!

Mulți analiști din lumea fotbalului spun că anul 1993 a fost ”cel mai bun lucru” care s-a întâmplat în acest fenomen. Aceștia iau în considerare numeroasele staruri mondiale care s-au născut în această perioadă.

Dată fiind abundența numelor mari care au văzut lumina zilei în 1993, s-a alcătuit și un prim ”11” al acestora. Privindu-l, realizăm că acesta ar ajunge lejer în fazele superioare ale Ligii Campionilor. Iată componența echipei:

Jan Oblak (Atletico) - Samuel Umtiti (Barcelona), Raphael Varane (Real Madrid), Raphael Guerreiro (Dortmund) - Paul Pogba (Manchester United), Andre Gomes (Barcelona), Julian Draxler (PSG), Rafinha (Barcelona) - Romelu Lukaku (Manchester United), Harry Kane (Tottenham), Paulo Dybala (Juventus)

În cazul în care v-ați întrebat cât valorează această echipă, aflați că ”doar” 495 de milioane de Euro conform Transfermarkt.com

Doi jucători de bază din naționala României, cea de azi, Nicolae Stanciu și Florin Andone se alătură acestei liste de mai sus. Nici pe departe din punct de vedere valoric, ci al faptului să s-au născut în 1993.

Boxul românesc e la putere în 1993!

În 1993, la Tampere (Finlanda), Francis Vaștag câștigă medalia de aur la Campionatul Mondial de Box. Pe lângă această medalie mondială, Feri Vaștag mai are în palmares 2 medalii de aur la Campionatele Mondiale de seniori: Moscova (1989) și Berlin (1996) și una de bronz la Sydney (1991). A fost dublu campion european, la Bursa (1993) și Vejle (1995). A ocupat locul I la Cupa Mondială de la Bangkok (1994), locul I la Jocurile Bunăvoinței de la Seattle (1990) și a fost de 7 ori câștigator al "Centurii de Aur" din București, câștigand și multe alte turnee interne și internaționale.


Doroftei și Vaștag în tinerețe

Boxul mondial al anului 1993 a fost dominat de meciul vedetă la categoria grea dintre Evander Holyfield și Riddick Bowe, câștigat de primul în 12 runde - decizie tehnică. Momentul inedit al acestui meci s-a petrecut în repriza a 7-a, atunci când un parașutist a aterizat în ring.

În 1993 avea loc prima ediție a Open România. În 2016, turneul a murit...

ATP World Tour oficializa în 1993 prima competiţie de tenis masculin din România, Open Romania. În 2011, denumirea a fost modificată în onoarea celor doi mari jucători ai tenisului românesc, Ilie Năstase şi Ion Ţiriac,numindu-se BRD Năstase-Ţiriac Trophy. Astăzi, turneul se desfăşoară la Budapesta.

Ultima ediție a avut loc în 2016, atunci când ibericul Fernando Verdasco îl învingea în finală pe francezul Lucas Pouille.

De-a lungul anilor, turneul a adus în faţa fanilor ”sportului alb” din România nume mari din tenisul mondial. Carlos Moya, David Ferrer, Gilles Simon, Fabio Fognini, David Goffin, Grigor Dimitrov sau Fernando Verdasco sunt câţiva dintre jucătorii care şi-au lăsat amprenta asupra istoriei acestui turneu, fie ca învingători sau finalişti.

Anul 1993 a fost cutremurat de o imensă tragedie în lumea fotbalului

În aprilie 1993, naționala Zambiei pierea în apele teritoriale ale Gabonului, într-un teribil accident aviatic. 18 membri ai echipei de fotbal împreună cu staff-ul tehnic au murit în avionul care fusese închiriat special pentru a duce echipa Zambiei la un meci de calificare pentru Campionatul Mondial din 1994, contra Senegalului.

Astăzi, după 24 de ani, foarte multe s-au schimbat în fotbalul și sportul românesc. Din păcate, majoritatea în sens negativ. După mai bine de două decenii, România nu mai are o "Generaţie de Aur", nici măcar o generație competitivă.

Liga 1, Divizia A de atunci, s-a schimbat radical. De la cele 18 echipe din 1993, azi am trecut la sistemul de criză alcătuit din 14 echipe. Interesant este că din cele 18 echipe de acum 24 de ani, azi mai avem una singură care și-a păstrat numele și palmaresul de atunci: Dinamo. În rest, Steaua București a ”căzut” în Liga a 4-a. Cea din Liga 1 se numește FCSB, iar alte asemănări de nume, precum Universitatea Craiova sau Poli Timișoara sunt „problematice” și cu multe controverse de ordin juridic.

În ceea ce o privește, după 24 de ani, Antena 1 este tot aici, "Mereu Aproape", aşa cum v-a obişnuit! Față de sportul românesc, Antena 1 a evoluat și joacă în ”Liga HD” cu programe și emisiuni de top!

foto: independent.co.uk, gsp.ro, frb.ro, frt.ro

Ultimele știri