24 DE ANI DE ANTENA 1. VIDEO - DOCUMENT de la prima emisie oficială a Antenei 1. 29 noiembrie 1993 - „Ziua în care ne-am apucat de treabă”

În 1993, România era altfel. Oamenii trăiau intens fiecare clipă de libertate, iar dorința de a știi, de a afla, de a se informa era mai acută ca niciodată după de decenii întregi de izolare silită. Românii cumpărau ziare cu snopul, învățaseră limba italiană pentru a înțelege mai bine dialogurile din emisiunile Ambrei sau ale lui Fiorello de la Italia 1 și ascultau cu nesaț stațiile radio private apărute la puțin timp de consumarea ultimelor zile ale Revoluției din decembrie.

În toată această nebunie generală în care România și românii învățau să pășească prin capitalismul atipic, în peisajul media a apărut o altfel de televiziune. Dependenți de oferta celor două canale naționale, dar privind cu jind spre Occident, acolo unde exista o ofertă tv ce părea ireală pentru o societate obișnuită cu două ore de emisie, oamenii au primit pentru prima dată și altceva.

Primele imagini ale noii televiziuni au apărut cu mai multe săptămâni înainte de lansarea oficială a postului tv regional Antena 1, imagini care puteau fi urmărite de cetățenii Capitalei și din zonele limitrofe, iar pe 29 ianuarie 1993, telespectatorii puteau urmări, în direct, dineul oferit de creatorii noului canal de televiziune românesc cu ocazia lansării oficiale.

A fost o seară pe care cei care de 24 de ani au rămas în slujba românilor necondiționat nu o vor uita niciodată pentru că atunci a început totul. A fost seara în care visul lor a devenit realitate.

Dar să dăm timpul înapoi și să privim nostalgic către începutul poveștii care ne încântă zi de zi de aproape un afert de veac.

Înainte ca primele imagini să ajungă în casele bucureștenilor la început și ale tuturor românilor ceva mai târziu, o mână de oameni pricepuți și dornici de a le oferi semenilor o altă perspectivă au avut de trecut peste multe obstacole.

Maestru de ceremonii a fost nimeni altul decât Florin Brătescu, omul al cărui nume se confundă cu apariția Antenei 1. Aflat la pupitrul știrilor, reputatul om de televiziune a fost cel care a condus prima transmisiune oficială a postului nostru TV. „De la fața locului” au transmis „cele mai fierbinți momente” ale lansării oficiale patru reporteri tineri, aflați la începutul carierei. Domnișoarele Alice Bogaciu și Miruna Coca Cozma (fiica celebrului comentator sportiv Radio România, Teoharie Coca Cozma) și Radu Herjeu și Bogdan Tudor, cei care aveau să facă parte din primele echipe de prezentatori ale postului, cu emoțiile inerente ale unor tineri aflați la început de drum, au interievat câteva dintre personalitățile momentului, care au fost prezente la dineul oferit cu prilejul marii lansări de 29 noiembrie 1993.

Printre cei chemați în fața telespectatorilor pentru a vorbi despre apariția în peisajul media a canalului TV s-au numărat numeroase persoane publice ale vremii. Politicieni (Viorel Cataramă), oameni de afaceri (George Copos), personalități ale culturii autohtone (academicianul Răzvan Theodorescu), jurnaliști (Max Bănuș, fost redactor la Europa Liberă, Monica Zvirjinschi, fost redacto șef al ziarului Tineretul Liber), toți au fost prezenți la deschiderea oficială a Antenei 1 și au urat succes „primului post tv tematic din România”, așa cum avea să spună academicianul Răzvan Theodorescu.

Evident, evenimentul nu a trecut neobservat în viața publică a acelor ani. Mini-interviurile realizate de reporterii Antenei 1 în zilele premergătoare lansării din 29 noiembrie 1993 au fost difuzate într-o ediție specială a Observatorului. Numei importante ale vieții publice din România precum Adrian Năstase, Petre Roman, Dan Matei Agathon sau regretații Ștefan Radoff, Ion Diaconescu și Gabriel Țepelea au fost printre cei care au ținut să fie aproape de Antena 1 printr-un mesaj de încurajare.

La fel de interesantă era și părerea oamenilor despre postul de televiziune recent apărut,o părere după care Antena 1 se ghidează de 24 de ani.

Ultimele știri