24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Cum i-au demolat comuniștii casa lui Cuza, din greșeală, și au înlocuit-o cu alta: "A fost greu. Am crescut cu ochii în grinda în care tatăl domnitorului trăgea focuri de armă, la nașterea lui"

 
+4 click pentru
galerie

Alexandru Ioan Cuza, primul domnitor al Principatelor Unite şi al statului naţional România, s-a născut pe 20 martie 1820, la Bârlad sau.... la Huşi. Între cele două localităţi încă se mai dau lupte pentru deţinerea adevărului. 

În timp ce bârlădenii susţin cu acte diploma de Bacalaureat şi actul de deces al marelui domnitor, huşenii spun că A.I. Cuza şi-a “modificat” data şi locul naşterii, care este de fapt la Huşi, pentru a scăpa de cămătarii care îl urmăreau prin Paris, pentru o datorie. Însă, din testamentul lăsat de domnitor şi din decretele vremii, pare că a doua variantă ar fi cea câştigătoare. 

Alexandru Ioan Cuza s-a născut în Huşi, într-o casă care astăzi există și nu prea

S-a descoperit că un imobil din Huşi, declarat oficial drept locuinţă în care s-a născut domnitorul este un fals. În 1820, locuinţa fusese declarată monument istoric, prin decretul 719/1940 semnat de Regele Carol al-II-lea.

"În baza articolului 3, din legea pentru conservarea şi restaurarea monumentelor istorice, casa veche în care s-a născut Alexandru Ioan Cuza din Huşi, strada I.Gh. Ducă, nr. 58, proprietatea doamnei doctor Lucreţia Pleşu din Nicoreşti, Tecuci, se declară monument istoric".

Ba mai mult, domnitorul își dorea ca, în cazul în care familia nu va putea să dispună de locuinţa din Huşi, aceasta să fie transformată în azil, după cum reiese din testamentul său, semnat în 1873, la Florenţa (Italia).

"... de va trăi încă, pre iubita me soţie (Elena Cuza nr) se va bucura de tot uzulfruct, care după moartea ei, toată această avere de care nu vor dispune fii şi moştenitorii mei, va servi pentru creiatiunea şi întreţinerea unui azil de copii orfani şi găsiţi în oraşul Huşi, care va purta numele de Azilul Cuza (...) 

159 de ani de la Mica Unire. Cum a ajuns Cuza candidat la "domnie pe viață: "Alesul vostru vă dă, astăzi, o singură Românie"

Adevărata casă în care s-a născut Alexandru Ioan Cuza

Se va administra de tutela hotărâtă pentru fiii mei în minoritate, fără să poată vreodată nici statul, nici rudele mele sau ale soţiei mele a ave vreun amestec sau ingerinţe".
Însă lucrurile nu au stat tocmai așa.

În 1989, cu trei luni înainte de Revoluție, adevărata casa a domnitorului a fost demolată de comunişti, "din greşeală". Realizând eroarea comisă, au declarat o altă locuinţa ca fiind cea originală. Casa se afla în proprietatea părinţilor primarului de la acea vreme.

"Am crescut cu ochii în grinda în care tatăl lui Cuza trăsese focuri de armă la naşterea domnitorului"

"Era cu 3 luni înainte de Revoluţie. Orice încercare de a salva locuinţa nu a fost posibilă, nu mai ştiu exact de ce. A fost foarte greu pentru mine, deoarece am crescut cu ochii în grinda în care tatăl lui Cuza trăsese focuri de armă la naşterea Domnitorului, de bucurie. Nu am avut voie să modificăm nimic la ea. Comuniştii însă au decis demolarea (....) 

24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un tată blestemat: ambii fii - făcuți cu amanta, crescuți de nevastă - au murit de tineri: unul s-a sinucis, celălalt s-a sfârșit din cauza unei boli de inimă

Casă declarată de comuniști „monumet istoric”

Casa de peste drum, care se spune că este casa în care s-a născut Cuza, e un fals, n-are nicio legătură cu povestea asta. A fost vorba de un tertip graţie căruia imobilul a scăpat de buldozere", mărturisește Tudor Stafie, primarul din Huși, de la acea vreme, potrivit evz.ro.

A fost soluția perfectă pentru autorități pentru a acoperi eroarea comisă. Ceauşescu dăduse ordin ca niciun monument istoric să nu fie demolat, cu excepţia celor pentru care se puteau obţinea mai multe avize speciale. Însă locuința a fost transformată în pulbere.

Astăzi, se împlinesc 159 de ani de când a avut loc Mica Unire - cele două Principate Române, Moldova şi Ţara Românească, au fost unite prin actul de alegere a aceluiaşi domnitor, Alexandru Ioan Cuza. A fost primul pas important spre înfăptuirea statului național unitar român.

Surse: evz.ro, ro.netlog.com, wikipedia.org, din-husi.blogspot.ro

Sursă foto: din-husi.blogspot.ro (Gabriel Folescu)

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe