24 IANUARIE 1859, MICA UNIRE. Singurul portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza, realizat de Carol Pop de Szathmári, „pictor şi fotograf al Curţii”, primul fotojurnalist de război

 
+7 click pentru
galerie

Un om care era înrobit de două patimi: iubirea de patrie și cea petru femei frumoase. În schimb, nu iubea fastul, dar nici munca.  Zeflemist, dar cinstit şi milostiv şi pasionat de cai. Aşa îl descriu istoricii pe Alexandru Ioan Cuza, domnitorul Micii Uniri. 

Domnitorul Alexandru Ioan Cuza, un tată blestemat: ambii fii - făcuți cu amanta, crescuți de nevastă - au murit de tineri: unul s-a sinucis, celălalt s-a sfârșit din cauza unei boli de inimă


 ”Cuza apoi deşi foarte inteligent, cuprinzând uşor lucrurile, nu prea iubea munca. Pe de altă parte îi plăcea mult a râde şi a-şi bate joc de acei ce-l înconjurau mai de aproape, şi ţinea în seamă, prin o mare simpatie, pe acei ce primeau glumele lui. Aşa se făcu de el lăsă adeseori treburile pe mâinile oamenilor săi de încredere şi de se constitui aşa numita lui camarilă, tocmai în momentul când el îşi înduşmănise într-un chip aşa de grav mare parte din clasa conducătoare, prin lovitura de stat”,  relatează Xenopol. 

Dincolo de acest portret moral, singurul portret pictural realizat domnitorului a fost realizat de Carol Pop de Szathmári (1812-1837), clujeanul considerat primul fotograf de război din lume, unul premiat de împăratul Austriei, regina Angliei, Napoleon al III-lea al Franţei şi regele Spaniei. De altfel, Szathmári  a fost primul fotoreporter de război, care a reușit să imortalizeze scene din Războiul din Crimeea şi din Războiul de Independenţă al României, unde l-a însoţit pe Regele Carol I, al cărui fotograf oficial a fost. 

Szathmari a realizat portretele oficiale ale domnitorului şi ale soţiei sale

Dar înainte de a fi fotograful Regelui Carol I, Szathmári a reușit să imortalizeze singurul portret al domnitorului Alexandru Ioan Cuza. Din 16 octombrie 1863,  Szathmári este numit de Al. I. Cuza „pictor şi fotograf al Curţii”, artistul marcând evenimentul pe vinietele aflate pe spatele fotografiilor. Szathmari a realizat portretele oficiale ale domnitorului şi ale soţiei sale, Elena Cuza.​

Domnitorul este redat în picioare, purtând uniforma de colonel de lăncieri; mâna dreaptă este sprijinită pe o măsuță, pe care se află două documente și chipiul de la uniformă; mâna stângă este pe garda sabiei;în spatele personajului se află un tron și o perdea de catifea de culoare vișinie. Alexandru Ioan Cuza poartă cinci ordine străine, conferite cu diferite ocazii.

Cuza l-a apreciat enorm pe  Carol Pop de Szathmári pentru calităţile sale de fin portretist, diplomat şi documentarist, datorită măiestriei de a surprinde realitatea în elementele esenţiale. Relaţiile sale cu domnitorul principatelor s-au amplificat cu ocazia călătoriilor acestuia la Constantinopol (1860 şi 1864), Szathmari fiind prezent în suita oficială. La cererea lui Cuza a realizat desenele pentru stema şi steagul României, proiectul pentru Ordinul Unirii (1864) devenit ulterior, cu uşoare modificări, Ordinul Steaua României, Harta Principatelor Române (1864), proiecte pentru mărci poștale. 

Portretul oficial al lui Alexandru Ioan Cuza se află la Muzeul Național de Istorie a României din București, acolo unde poate fi admirat de către români.

Surse: Historia.ro, Adevărul, Istorii pe scurt
 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe