241 de ani de independență pentru americani. 4 iulie și o coincidență macabră: Trei președinți ai SUA au murit pe aceeași dată. Doi, la distanță de câteva ore

 
+5 click pentru
galerie

Statele Unite ale Americii sărbătoresc, astăzi, 241 de ani de la semnarea Declarației de Independență din 4 iulie 1776, față de Marea Britanie. Însă, pe aceeași dată, trei președinți americani își "semnau" ultima foaie din viață. Doi dintre ei au murit la doar câteva ore distanță unul față de celălalt.

În 1492, genovezul Cristofor Columb este navigatorul care relevă Europei existența noului continent. Spaniolii, conduși de Pedro Menendez de Aviles, fondează în 1565, Sf. Augustin (în Florida), prima așezare europeană permanentă de pe continentul nord-american.

Între 1607 și 1733, pe coasta Atlanticului iau ființă 13 colonii engleze. La 5 septembrie 1774 este convocat primul Congres Continental, la Philadelphia. Congresul redactează o ''Declarație a dreptului, în care se afirma dreptul de a vota propriile impozite'' și creează ''Asociația continentală''.

100 de gusturi americane te scot la picnic, în Parcul Herăstrău. Ia-ți prietenii și petreceți 100 de zile de vară cu cele mai delicioase preparate. Liber la burgers și hot-dogs!

Măsurile discriminatorii adoptate de metropolă în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea față de coloniile nord-americane determină nașterea mișcării comune antibritanice, care culminează cu Războiul de independență.

La 4 iulie 1776, cele 13 colonii engleze își proclamă independența. Thomas Jefferson redactează ''Declarația de independență'' care este adoptată de Congresul american. Independența este recunoscută prin Tratatul de la Paris din 3 septembrie 1783.

Însă, pe 4 iulie 1776, Statele Unite ale Americii nu şi-au dobândit doar independența de Marea Britanie, ci au mai pierdut şi trei preșendinți. Coincidenţa este destul de bizară. 

Președintele SUA, surprins în timp ce bate... sigla CNN. Filmulețul a apărut pe contul său de socializare!

Data de 4 iulie este sărbătorită ca "Ziua Independenţei", la ani buni distanță după ce trei preşedinţi americani au murit pe această dată. Thomas Jefferson şi John Adams s-au stins pe 4 iulie 1826, la distanţă de doar câteva ore. Cinci ani mai târziu, pe aceeaşi dată, s-a stins din viaţă şi James Monroe.

Thomas Jefferson a fost al treilea președinte al Statelor Unite ale Americii, autor al Declarației de Independență (1776), și unul dintre cei mai influenți dintre "părinții fondatori" ai Statelor Unite.  

Slăbit fizic de problemele financiare, Jefferson suferă de atacuri repetate de dizenterie . Pe data de 2 iulie 1826 el a alunecat într-o stare de inconştienţă. În seara următoare, s-a trezit pentru scurt timp şi a întrebat: „Suntem în data de 4 ?". Acesta a mai rezistat câteva ore, murind la răsăritul soarelui, în Ziua Independenţei.

GALERIE FOTO: Te rugăm să o privești pe Ivanka, moștenitoarea imperiului Trump. Gata, te-ai concentrat? Acum mai ești supărat pe președintele american?

La doar câteva ore de la moartea acestuia, în aceeaşi zi şi acelaşi an, John Quincy Adams,  al doilea preşedinte al SUA, a încetat din viaţă.  Cauzele morţii au fost insuficienţa cardiacă şi tuberculoza.  

Cinci ani mai târziu, pe 4 iulie 1831, avea să se stingă din viață James Monroe, al cincilea președinte american, care a murit de tuberculoză.

Surse: news.ro, agerpres.ro, istoriiregasite.wordpress.co, wikipedia.orgfacebook whatsapp twitter pinterest