Live acumObservator 23
Prime Time 20:30Raman cu tine

30 de ani de la ”Ghost”, ”Fantoma mea iubită”. ”Molly, dragostea e înlăuntru. O iei cu tine peste tot!”

La mijloc de iulie 1990, ”Paramount Pictures” lansează ”Ghost”, un thriller romantico-fantastic, cu Demi Moore și Patrick Swayze, unul dintre cele mai bune filme din toate timpurile. Cu un buget de 22.000.000 $, va aduce încasări de 505 milioane de dolari, în timp ce Whoopi Goldberg va primi ”Premiul Oscar” pentru prestația sa

”Am vrut să istorisesc o poveste cu fantome din perspectiva uneia”, declara regizorul Jerry Zucker

Până în 1990, Jerry Zucker regizase, alături de Jim Abraham și de al său frate, David, comedii cu nătărăi. E momentul în care decide o schimbare majoră. Află de scenariul la ”Ghost”, scris de Bruce Joel Rubin, și e ferm convins că va face din el o capodoperă. Dar omul cu mulți ani de televiziune în spate nu prea ar vrea să dea scriptul pe mâna unui tip remarcat doar pentru peliculele cu gogomani. Are loc o întâlnire între cei doi, în care lucrurile par a fi pe deplin lămurite. ”Vreau o poveste cu fantome, istoristită din perspectiva uneia dintre ele”, este replica pe care Rubin o aude și care-l convinge. ”Într-o zi, priveam la <<Hamlet>>. Fantoma tatălui îi spunea să-i răzbune moartea. De ce nu puteam aduce chestia asta în secolul al XX-lea?”

Doi ani. 30 de premii. Capodoperă. Poveste reală: tatăl și-a executat fiul, fără să știe, în timpul războiului din Iugoslavia​

Demi Moore și Patrick Swayze sunt aleși pentru rolurile principale. ”L-am văzut pe Patrick într-un interviu. Plângea, efectiv, povestind cum se certase cu tatăl său, cum suferea din această cauză, neputându-și ierta, niciodată, greșeala, mai ales că seniorul se stinsese în 1982, fără a se fi împăcat. Mi-am spus că dacă un macho precum el simte asta, e perfect pentru rolul din film”, declara Bruce Joel Rubin. Whoopi Goldberg, pentru cel secundar, chiar dacă inițial nu fusese prevăzută. Insă Patrick, mare admirator al ei, o propune. ”Molly” are 28 de ani, fotomodel ”Elite”, cu ceva filme la bord. ”Sam” joacă din 1979, tocmai a explodat cu ”Dirty Dancing”. ”Oda Mae Brown” are deja o filmografie impresionantă când se dă primul tur de manivelă, în iulie 1989. Bugetul e considerabil pentru acea vreme, 22.000.000 de dolari. Interioarele sunt filmate în Los Angeles. Exterioarele se trag în New York, în Soho și pe Wall Street, preț de cinci săptămâni.

Cel mai ”cool” moment e cel al...tunderii lui Demi Moore, căsătorită, la acel moment, cu Bruce Willis. John Sahag, un faimos hair stylist din Manhattan, vine cu propunerea ca actrița să fie tunsă ”băiețește”, pentru un impact cât mai mare. Demi (dar și Bruce!!!) e reticentă. Finalmente, se lasă convinsă. Sunt 100 de efecte speciale. Cum specială e și muzica lui Maurice Jarre. El vine cu ideea ca pe coloana sonoră să apară și capodopera din 1955, ”Unchained Melody”, o piesă compusă de Alex North, pe versuri de Hy Zaret, lansată pentru un film obscur, ce descria viața dintr-o pușcărie. E aleasă varianta din 1965, a celor de la ”The Righteous Brothers”.

Whoopi Goldberg e ”principală” în al său rol secundar, pentru care se alege cu o statuetă. Atât ea, cât și regizorul Bruce Joel Rubin. Scena în care trage de hârtia cecului de 4.000.000 de dolari, pe care trebuie să-l doneze măicuțelor, este fenomenală.

”A fost cel mai greu rol al carierei mele, pentru că mai mult am observat decât am jucat”

Patrick Swayze, 1992

Pelicula este bine primită de către critică. Și de către fani. 505.702.588 sunt încasările. Peste jumătate de miliard de dolari, 52.000.000 de bilete de cinema vândute numai în Statele Unite. Dacă ne gândim la inflație și ”aducem” aceste cifre în 2015, ”Ghost: Fantoma mea iubită”, se situează pe locul 93 în topul filmelor cu cele mai mari încasări din istorie, iar scena ”olăritului” (pentru care Demi Moore a luat, special, lecții, spre a fi cât mai originală) ori cea a sărutului final, dăinuie și azi, la 30 de ani de la premieră.

Patrick Swayze se stinge, de cancer la pancreas, în 2009, la doar 57 de ani (la fel ca și...fantoma de la metrou, personaj interpretat de Vicent Schiavelli), dintre care 34 fusese căsătorit cu Lisa Niemi. La plecare, ajunsese să cântărească puțin peste 47 de kilograme...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro