Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

"4 Copii de Vânzare". Povestea din spatele unei imagini din 1948. Patru frați și un destin dramatic: bătăi, sclavie și înfometare: "Mama trebuie să ardă în Iad, acum"

Imaginea a apărut, pentru prima dată, în "The Vidette-Messenger of Valparaiso", Indiana, pe 5 august 1948. Copiii se uită cu ochii mari şi puţin confuzi spre aparatul de fotografiat, în timp ce mama îşi acoperă faţa. Un anunt cu litere mari, tronează în fata celor patru pui de om și desființează sensul cuvântulu "mamă".

Imaginea a apărut, pentru prima dată, în "The Vidette-Messenger of Valparaiso", Indiana, pe 5 august 1948. Copiii se uită cu ochii mari şi puţin confuzi spre aparatul de fotografiat, în timp ce mama îşi acoperă faţa. Un anunț cu litere mari tronează în fata celor patru pui de om și desființează sensul cuvântulu "mamă".

"Un mare semn "DE VÂNZARE", dintr-o curte din Chicago, spune povestea tragică a domnului şi doamnei Ray Chalifoux, care se confruntă cu evacuarea din propriul apartament. Fără un loc în care să se poată adăposti, şoferul de camion rămas fără lucru şi soţia sa decid să îşi vândă cei patru copii. Doamna Lucile întoarce capul în faţa aparatului de fotografiat, timp în care micuţii privesc întrebători. Pe treapta de sus, se află Lana (6 ani) şi Rae (5 ani). Mai jos, Milton (4 ani) şi Sue Ellen (2 ani)", anunțau rândurile scrise în publicatia "The Vidette-Messenger of Valparaiso", din dreptul imaginii cu pricina.

La început, se credea că mama celor patru copii ar fi primit bani pentru a face poza respectivă, urmând să fie parte din poveste. Însă, din nefericire, anunţul era cât se poate de serios. Femeia chiar îşi vindea copiii. În doar doi ani, toţi cei patru au ajuns în diferite case din zonă, la fel şi pruncul cu care era însărcinată, în momentul în care s-a realizat fotografia.

Sue Ellen și sora ei RaeAnn Mills, reunite în casa familie Chalufoux (stânga). RaeAnn Mills ține în mână rochița în care a fost vândută de mama ei (dreapta)

RaeAnn Mills şi fratele ei, Milton, au fost vânduţi familiei Zoeteman, pe 27 august 1950. Numele le-au fost schimbate în Beverly şi Kenneth. Însă micuţii nu au avut parte de un tratamant mai bun decât cel oferit de mama biologică. Erau legaţi, adesea, într-un hambar şi obligaţi să muncească ore în şir, pe câmp. Milton îşi aminteşte că era numit de noul lui tată "sclav", un termen pe care l-a acceptat atunci, deşi nu-i cunoştea adevăratul sens.

Spre deosebire de ei, fratele lor mai mic, David, care se afla în pântecul mamei, în momentul în care aceasta a decis să îi vândă, a fost adoptat legal de Harry şi Luella McDaniel, care locuiau la dor câţiva kilometri depărtare. Noii lui părinţi erau stricţi, dar iubitori. De dorul fraţilor, se plimba mereu cu bicicleta prin cartier pentru a-i putea vedea

RaeAnn a plecat de acasă la 17 ani, la scurt timp după ce avusese loc un episod traumatic, în viaţa ei. Adolescenta fusese răpită şi violată, rămânând însărcinată. Aflându-se în această situaţie, a fost trimisă la o casă pentru fete gravide. Când s-a reîntors acasă, bebeluşul a fost dat spre adopţie.

RaeAnn Mills (stânga) și fratele ei Milton (dreapta), vânduți familiei Zoeteman

Fraţii nu au ştiut niciodată ce s-a întâmplat cu Lana şi Sue Elle. Abia mai târziu, aveau să afle, după ce s-au reîntâlnit pe o reţea de socializare. Lana a murit în 1998 de cancer, în timp ce Sue Ellen Chalifoux încă trăia. Sue Ellen a fost crescută relativ aproape de casa ei părintească, în partea de est a oraşului Chicago.

Părerea ei despre cea care i-a dat viaţă şi apoi a vândut-o că pe o bucată de carne este una extrem de tranşantă şi dureroasă: "Cred că trebuie să ardă pe undeva prin Iad, acum".

Mama celor patru fraţi s-a recăsătorit, după "marea tranzacţie", şi a mai adus pe lume cinci fetiţe. Când primii copii au venit să o viziteze, a dat dovadă de o lipsă incredibilă de sentimente. Nu a avut niciun regret că şi-a vândut proprii pui.

Singurul care nu o acuză pe femeie pentru gestul ei lipsit de umanitate şi vorbeşte în temeni mai blânzi este Daniel, unicul băiat al familiei: "De îndată ce mama m-a văzut, mi-a spus că semăn cu tata. Nu şi-a cerut niciodată iertare. Până la urmă, cine suntem noi să judecăm? Suntem toţi oameni. Toţi greşim. Poate că a făcut asta, tocmai pentru că s-a gândit la binele copiilor săi. Nu a vrut să murim".

"Mama mea naturală nu m-a iubit niciodată. Nu şi-a cerut iertare că m-a vândut. M-a urât atât de tare, încât pur şi simplu nu i-a păsat", au fost cuvintele lui Milton, privind în trecutul dureros pe care i-a fost dat să-l trăiască.

Şi, totuşi, cine suntem noi să judecăm...?

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro