Live acumChefi la cutite Sezonul 9
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Au trecut 40 de ani. Lizuca, Patrocle, Dumbrava minunată. Filmul copilăriei noastre. Ce face azi fetița de ieri?

”Dumbrava minunată” este filmul copilăriei noastre. Cu Lizuca, cu Patrocle, cu bunicul Ernest Maftei, cu basmul mirific adaptat după marele Mihail Sadoveanu. Diana Muscă, care nu avea nici măcar cinci ani la primul tur de manivelă, s-a stabilit în Austria, a uitat de cinematografie. Dar povestea dăinuie și azi, la patru decenii de la premiera pe celuloid

Lizuca - Diana Muscă - a rezistat cu stoicism la filmările ce au durat aproape doi ani. ”Nu puteam suporta rochița aceea monotonă, gri, urâțică, murdară”, avea să-și aducă ea aminte, peste ani

În 1978, Draga Olteanu-Matei suie-n tren. Merge degrab lângă Mănăstirea Văratec, în Moldova, aproape de locul în care repauzează Veronica Micle, marea iubire a lui Eminescu. Aici viețuiește Valeria Sadoveanu, cea de-a doua soție a marelui scriitor. Se luaseră în '41, ea era cu patru decenii mai mică, și îi fusese alături autorului ”Baltagului” aproape 20 de ani, până la plecarea acestuia. După, formase un cerc literar informal, dar și un grup ortodox de rugăciune, unde venea, printre altele Zoe Dumitrescu-Bușulenga dar și Ștefana Velisar Teodoreanu, cea care fusese soția lui Ionel Teodoreanu. Draga Olteanu-Matei are o idee. A rămas îndrăgostită de ”Dumbrava minunată” a lui Sadoveanu, opera din 1926, un basm scris în același an cu ”Țara de dincolo de negură”, o colecție de povestiri vânătorești. Îi cere Valeriei permisiunea de a ecraniza ”Dumbrava”, urmând ca ea să adapteze scenariul pentru televiziune. Doamna Sadoveanu este de acord.

Scriitorul a condamnat la moarte sute de români. ”Sadoveanu filo-rus / Stă cu curul la apus!”

Regizor va fi Gheorghe Naghi, cel care-și făcuse mâna, în tinerețe, ca asistent de regie al marelui Sică Alexandrescu, la Teatrul Național din București, dar lucrase și la capodoprele ”Două lozuri”, ”D'ale Carnavalului” ori ”Bădăranii”.

Filmările durează aproape doi ani de zile. Pentru rolul Lizucăi este aleasă fetița Diana Muscă. N-are cinci ani când se pleacă la drum. E supărată foc pe mama ei vitregă, Mia Vasilian, interpretată de regretata Florina Cercel. Duce lipsa celei naturale, Maria Ploae, iar singura sa consolare este cățelul Patrocle. ”Câinele a stat la noi câteva luni înainte de începerea filmărilor. Era foarte recunoscător, s-a obișnuit repede. Nu asculta comenzile pe care i le dădeam eu, ci numai pe cele venite de la tatăl meu”, mărturisea, cu ani în urmă, actrița, ”descoperită” de cei de la Kanal D.

Au trecut 40 de ani. Lizuca, Patrocle, Dumbrava minunată. Filmul copilăriei noastre. Ce face azi fetița de ieri?

Numele cățelușului - Patrocle - n-a fost ales întâmplător. Erou al mitologiei grecești, a fost cel mai bun prieten al marelui Ahile, așa cum și patrupedul este pentru Lizuca

Mama vitregă vrea cu tot prețul să vândă ”Dumbrava minunată”. Vine cu ”țațele de provincie”, interpretate magistral de două doamne ale scenei nostre, Draga Olteanu-Matei și Ileana Stana Ionescu. Bunicul, Ernest Maftei, o apără. Chiar și albinele sunt de partea Lizucăi. Este mereu într-o satre inetrmediară între somn și veghe, între vis și realitate. Criticii spun că Diana Muscă vorbește prea răspicat, ca la o lecție, ca la serbarea festivă de final de an. Ce vreți de la un copilaș de cinci ani? E minunată! Imaginea lui George Vociu este senzațională. Muzica, semnată de Cornelia Tăutu, la fel. Zânele și locurile mirifice întregesc peisajul. Lizuca visează o lume feerică, cea a copilăriei.

”Acasă nu mai puteam sta. Mămica cea nouă mă tot bătea. Dar eu nu plângeam. Mă strecuram la Patrocle în cușca lui și stam acolo ascunsă. Și mă gândeam la mama, care s-o dus și nu s-o mai întors”

Lizuca, în dialog cu florea-soarelui

Premiera are loc pe 29 septembrie 1980. Filmul place, e vizionat de 2.732.925 de spectatori în cinematografele din România.

"Bădia” Ernest Maftei: Legionar notoriu, apărător de evrei, arestat de comuniști. ”L-aș fi putut salva pe Iorga

La Gijon, în Spania, la ”Certamen Internacional de Cine para la Infancia y la Juventud”, în 1981, obține ”Diploma de Onoare”. În același an, vine de la Moscova cu premiul pentru cel mai bun basm cinematografic. De la Festivalul de Film de la Quito, din Ecuador, se întoarce, în 1985, cu Premiul I.

Dar Diana Muscă nu pare tentată să îmbrățișeze o carieră actoricească. De peste un sfert de secol este stabilită în Austria. ”Am plecat în 1994, la doi ani după terminarea liceului. M-am căsătorit, soțul meu este austriac. Sunt jurist de meserie”, spune Lizuca, devenită, acum, mamă: a unei domnișoare de 21 de ani și a unui băiețel de 11.

Au trecut 40 de ani. Lizuca, Patrocle, Dumbrava minunată. Filmul copilăriei noastre. Ce face azi fetița de ieri?

Diana Musscă - Lizuca - în urmă cu șase ani

Sunt 40 de ani de atunci. Filmele pentru copii s-au schimbat. La fel și lumea. Dar noi, generația cu cheia de gât, continuăm să iubim un câine poznaș și o fetiță tunsă băiețește, cu o bască roșie, cu moț. Da, și cu afurisita aia de rochie gri, monotonă și urâțică...

Recomandari