40 de ani fără REGE. Elvis a ”împrumutat” de la un prieten cea mai bună melodie a sa. ”Nu-și mai vorbeau când se vedeau la studio!”

 
+2 click pentru
galerie

În 1968, Mark James, un compozitor de real succes din SUA, compune și înregistrează ”Suspicious Minds”, o piesă senzațională, dar care, în interpretarea sa, nu prinde. Elvis Presley o aude, o împrumută, o trage într-o singură după-amiază, preț de trei ore și o transformă în NUMĂRUL 1 și într-una dintre cele mai bune piese ale sale din toate timpurile. Se lasă cu scandal, iar ”Regele” și James refuză să se mai salute atunci când se găsesc în studioul de înregistrări

În vara lui 1968, Mark James (numele de artist al lui Francisc Rodney Zambon), compune și înregistrează o melodie, ”Suspicious Minds”. Este un tip cu ștaif, cel care avea să lucreze și la ”Always on My Mind”, dar, din păcate, piesa nu prinde, deși e clar că este o capodoperă. Autorul nu înțelege de ce, având la activ trei bucăți ”number one” în topurile din SUA. Producătorul Chips Moman este cel care se ocupă atât de Mark, cât și de Elvis Presley. Gândește că în interpretarea ”Regelui”, aflat oarecum într-un con de umbră și plecat, din nou, pe drumul spre Everestul muzical, prin albumul ”68 Comback Special”, ar putea suna altfel.

Pe 23 ianuraie 1969, Elvis trage ”Suspicious Minds” în ”American Sound Studio”, Memphis, Tennessee. Preț de trei ore, după-amiaza, între 4 și 7. O face de opt ori și, la final, mai rămâne să pună și vocea a doua. E febril, revenirea e aproape, rockul se mixează cu gospelul, bluesul și soulul merg mână în mână cu ”ștampila” personală pe care ”Regele” o imprimă melodiei. Mark James trece prin studio, vede că Elvis nu se simte comfortabil în a sa prezență. Presley ”miroase” că va fi un hit, dar cum să-i spună autorului ”Versiunea ta a fost proastă, stai să o asculți pe a mea?”

”E prea moale!”

Încep șicanele. James o ascultă și spune că e ”prea moale”. Elvis îl ignoră. ”Suspicious Minds” prinde enorm, este una dintre cele mai bune melodii ale lui și ultimul său ”number one” în topurile din SUA, până la decesul din 16 august 1977. Avocații săi cer jumătate din încasări de la casa de producție a lui Moman, acesta se apără și declară că ”piesa fost furată”. Elvis și James nu-și mai vorbesc și, conform apropiaților, ”când se văd în studio nu se mai salută”, ei, care fuseseră, cândva, cei mai buni prieteni. 

”The King” o prezintă publicului, întâia oară, pe 31 iulie 1969, la ”Las Vegas International Hotel”. Hit mondial. Elvis se stinge, dar ”Supsicious Minds” este preluată de zeci de artiști, de la ”Fine Young Cannibals” la Robbie Williams... 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe