41 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Înregistrarea morții s-a făcut în sala Radiodifuziunii: ”Aud ţipetele oamenilor, groaza lor. O trăiesc și acum în câte un vis”

 

Ne aflăm în vremea ”tovarășului”, fie el profesor, doctor sau inginer. Suntem în perioada rațiilor, a cozilor la alimentară pentru porția de pâine și lapte, în cea a programelor tv cu cântece patriotice și a apei calde doar sâmbătă seara. Poposim în mijlocul epocii de aur.

 4 martie 1977, o zi oarecare de vineri, cu oameni ocupați cu activitățile enumerate mai sus, care nu prevestea nimic din ceea ce avea să lase în urmă. O țară îndoliată, cu amintiri sumbre, cu povești dureroase și cu prea multe pierderi de vieți omenești. 

”De la etajul 11, m-am trezit la 1. Eram în blocul Scala, de pe strada Rosetti. Norocul meu a fost bucata de lemn din grindă sub care, parcă, mă blocasem.”

Așa începe mărturia unuia dintre oamenii care au respirat aerul groazei, în seara de 4 martie 1977, orele 21:22:22.

CITEȘTE ȘI: 40 de ani de la CUTREMURUL din 1977. ”Au murit îmbrățișați. Le-au furat corpurile. Am înmormântat un sicriu gol. I-am găsit după un an. Profanați!”​

Un cutremur cu magnitudinea de 7,2 pe scara Richter a creat, în primele secunde, panică. A distrus apoi sute de clădiri şi a ucis 1.570 de oameni, din care 1.391 numai în București. La nivelul întregii țări au fost circa 11.300 de răniți și aproximativ 35.000 de locuințe s-au prăbușit. Majoritatea pagubelor materiale s-au concentrat la București unde peste 33 de clădiri și blocuri mari s-au prăbușit. Teoarea a cuprins îndeosebi Capitala. Imaginile, însoțite de povești emoționante despre 11 zile de căutări, revederi, reîntâlniri, stau la loc de cinste și astăzi, într-o istorie încărcată de lacrimi amare. 

Țipetele, urmate de zgomote asurzitoare: 27 de secunde din cele 55 cât a durat seismul au fost înregistrate. 

Fiorul morții și al neputinței în fața unei calamități a fost ”tras” pe bandă. Este vorba de o înregistrare sonoră, luată de un magnetofon din sala de concerte a Radiodifuziunii, în timpul unei pauze. Se consideră că ar fi singura din acea zi de coşmar.

CITEȘTE ȘI: 41 de ani de la CUTREMURUL din 1977. Tragedia dinamovistului STAVRU. A căzut, în cap, de la etajul 8, căutând supraviețuitori! Sergiu Nicoalescu i-a cărat coșciugul

În data de 4 martie 1977, la ora producerii cutremurului devastator, avea loc la Sala Radio a Radioteleviziunii Române un concert simfonic. Sunetul cutremurului și panica ce avea să se creeze au fost captate de microfoanele din sala de spectacol. 

Cutremurul s-a ”auzit” și la radio

Potrivit România Actualități, pe programul 1 al postului naţional de radio, la ora producerii cutremurului, se difuza emisiunea de muzică populară "Muzică pe adresa dumneavoastră".

CITEȘTE ȘI: Aici a fost CUTREMURUL din 1977! ATUNCI VS. ACUM. Clădirile prăbușite din București au revenit la viață printr-o galerie foto de colecție

În momentul producerii seismului, la ora 21.21, s-a oprit alimentarea cu energie electrică la Radiodifuziunea Română cât şi la televiziune, ceea ce a provocat întreruperea tuturor programelor. Generatoarele au intrat în funcțiune, însă reluarea emisiei a fost posibilă abia după patru minute, la 21:25.

Surse: Radio România Actualități, Wikipedia 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe