Live acumNeatza cu Razvan si Dani
Prime Time 20:00iUmor (r)

41 DE ANI DE LA CUTREMURUL DIN 1977. Legenda spune că... După ce Ceaușescu și-a anunțat vizita, tovarășii din Zimnicea au dărâmat clădirile din oraș ca să iasă ”bine” la raport

În 1977, pe 4 martie, după cele 55 de secunde trecute peste ora 21:22, cel mai sudic oraș al României era declarat ”ras de pe fața Pământului”. Raportul întocmit de zilierii teleormăneni punem negru pe alb 80% grad de distrugere a cădirilor din orașul Zimnicea. Victime: patru, dintre care două erau venite în oraș din alte părți!

În 1977, pe 4 martie, după cele 55 de secunde trecute peste ora 21:22, cel mai sudic oraș al României era declarat ”ras de pe fața Pământului”. Raportul întocmit de zilierii teleormăneni punem negru pe alb 80% grad de distrugere a cădirilor din orașul Zimnicea. Victime: patru, dintre care două erau venite în oraș din alte părți!

Ceea ce s-a întâmplat în Zimnicea la marele cutremur din 77, cu o magnitudine de 7,4 grade pe scara Richter și care a lovit partea de sud a României, s-a zvonit a fi un soi de legendă urbană. Unii au confirmat cele petrecute, alții au spus sus și tare că au văzut cu ochii lor clădirile distruse de seism.

Foto: Adevărul

Dacă în București s-au prăbușit numeroase clădiri, cele mai multe în centru, unde blocuri precum Scala, Continental-Colonadelor sau Dunărea au fost puse la pământ, în provincie cele mai afectate județe au fost cele din imediata apropiere a Capitalei: Prahova, Dâmbovița sau... Teleorman.

CITEȘTE ȘI: Aici a fost CUTREMURUL din 1977! ATUNCI VS. ACUM. Clădirile prăbușite din București au revenit la viață printr-o galerie foto de colecție

”Zimnicea este orașul reconstruit din temelii după cutremurul din 1977”

”Zimnicea este orașul reconstruit din temelii după cutremurul din 1977”, așa începe un material în teleorman24.ro, una dintre pulblicațiile locale ale județului. Sursa citată scrie despre legenda orașului potrivit căreia autoritățile de la vremea respectivă au raportat distrugeri mult mai mari decât cele reale. Motivul? Se spune că autoritățile județele ar fi falsificat rapoartele trimise la centru pentru a obține cât mai mulți bani pentru reconstrucție.

Tovarășul Nicole Ceaușescu vine să ”vază” dezastrul. Care dezastru?

Totul a luat o întorsătură neașteptată atunci când Nicolae Ceaușescu și-a anunțat o vizită în Zimnicea, arătându-se doritor să vadă cu ochii săi ”dezastrul”.

CITEȘTE ȘI: Cum a trăit Ceaușescu Marele Cutremur: „S-a albit la față și a cerut ca tot dineul să se încheie

Pentru că cele 80 de procente declarate nu corespundeau cu ceea ce exista la fața locului, prim-secretarul de județ a mobilizat forțe care s-au apucat de demolat singuri clădirile, lucru contrazis, totuși, de un edil al vremii.

„80 la sută din clădirile din centru erau căzute. Nu este adevărat că am dărâmat clădirile. În Zimnicea la acea vreme erau case şi clădiri din chirpici, vă daţi seama că acestea au fost distruse. Căzuseră magazine, fabricile erau pline de moloz, la siloz se spărseseră digurile. Doar două case, ale unor oameni bogaţi au mai rămas în picioare”, a povestit, pentru Adevărul, primarul oraşului de atunci, Sandu Dumitru.

S-a strigat ”cutreeemur” și s-a făcut buluc la ușile blocate de tovarăsul prim-secretar

O a doua ”legendă” vorbește despre măsura de ”siguranță” care putea să-i prăpădească pe mai marii din Zimnicea. În frunte cu prim-secretarul de partid, cu toții se aflau în clădirea Casei de Cultură a orașul, întrucât pe 4 martie 1977 aveau loc alegeri pentru Primărie. Pe când se numărau voturile, s-a auzit ”cutremuuuur, cutremur”. Panica se instalase, iar toți cei prezenți s-au bulucit spre ieșire. Ieșire care fusese, însă, blocată din ordinul prim-secretarului care a vrut sa se asigure că nimeni nu va părăsi locația înainte de finalizarea numărării voturilor.

Detalii despre felul în care au ieșit nu există, insă fiind înregistrate patru pierderi de vieți omenești în Zimnicea, dintre care două venite în vizită de prin alte locuri, intuim că tovarășii au trăit bine mersi după sperietura aferentă cutremurului.

Surse: Wikipedia, Adevărul, teleorman24.ro