6 iulie 1885. Ziua în care o muşcătură de câine a făcut istorie. Joseph Meister, primul beneficiar al VACCINULUI ANTIRABIC, a murit aparând de nazişti mormântul salvatorului său

 
+4 click pentru
galerie

Pe 6 iulie 1885, chimistul Louis Pasteur a luat o decizie riscantă, dorind să salveze un copil de 9 ani care fusese atacat de un câine turbat. Curajul omului de ştiinţă a revoluţionat medicina şi a oferit cel mai de preţ cadou lui Joseph Meister – o viaţă. Acesta şi-a dedicat toată viaţa cinstirii memoriei marelui Pasteur, pentru care şi-a pus capăt zilelor, neputând suporta gândul că mormântul i-ar putea fi profanat de armata nazistă.

În timp ce studia la colegiul din Arbois, și-a descoperit un talent pentru pictură. Pasteur era pasionat de desen şi de pictură, iar portretele făcute părinţilor sau prietenilor, realizate pe când avea doar 15 ani, au fost păstrate ulterior în muzeul Institutului Pasteur din Paris. S-a mutat la Paris, dar s-a reîntors la Arbois, dezamăgit de experiența sa artistică în capitala franceză, și și-a luat bacalaureatul în litere (în 1840) și apoi, după un eșec, în 1842, și pe cel în științe matematice.

În 1843, este admis la Şcoala Normală Superioară din Paris, de unde obţine licenţa în ştiinţe. În 1846, este numit profesor de fizică la Liceul din Tournon, dar colaborează în continuare la Şcoala Normală Superioară. În 1847, şi-a susţinut teza de doctorat în chimie şi fizică, iar în 1848, a fost numit profesor de fizică la Liceul din Dijon şi, mai târziu în acelaşi an, a acceptat postul de profesor de chimie la Universitatea din Strasbourg.

În mai 1849, se căsătoreşte cu Marie Laurent, fiica rectorului acestei universităţi, împreună cu care va avea cinci copii. Din nefericire, doar doi dintre aceştia au trecut de perioada copilăriei.

Cercetările asupra rabiei le-a început în 1880. Obiectivul său era să găsească mijloacele de prevenire a maladiei. Reuşeşte mai întâi să stabilizeze virusul şi prezintă, în 1884, primele rezultate ale unei vaccinări experimentale a câinilor împotriva rabiei. Odată obţinut un vaccin pentru câini, înainte de expunerea acestora la rabie, Pasteur încearcă să găsească o cale de ameliorare a virulenţei virusului. Se gândeşte astfel să utilizeze o vaccinare care să creeze imunitate după muşcătură şi, astfel, să împiedice trecerea virusului la om.

Întâlnirea cu Joseph Meister

Pe 6 iulie 1885, Pasteur a primit o vizită neaşteptată în laboratorul său de la Şcoala Normală Superioară: 3 oameni, veniţi tocmai din regiunea Alsace a Franţei, cereau cu disperare ajutorul cercetătorului. Theodore Vone era proprietarul unui câine care fusese infectat cu virusul rabiei. Acel câine îl muşcase pe copilul de 9 ani al vecinilor, Joseph Meister. A treia persoană era chiar mama băiatului, distrusă de ideea că unicul ei băiat era pe moarte.

Starea lui Joseph era cât se poate de gravă. Fusese muşcat de 14 ori.

O decizie riscantă – totul sau nimic

Louis Pasteur ştia că vaccinul lui salvase cincizeci de câini, dar nu fusese testat încă pe subiecţi umani. Fiind pus într-o situaţie dificilă, Pasteur a ales să rişte. Efectele vaccinului asupra oamenilor nu erau cunoscute, dar, dacă nu ar fi primit o doză, băiatul ar fi murit cu siguranţă.

Când a scris despre modul în care a rezolvat dilema :

"Cum moartea copilului părea inevitabilă, am hotărât, cu emoţii şi nesiguranţă, după cum îşi poate imagina oricine, că cea mai bună variantă este să încercăm pe Joseph Meister procedură care funcţionase foarte bine pe câini."

Tratamentul a durat 10 zile, pe parcursul cărora pacientului i s-au administrat 12 injecţii:

"…pe 6 iulie, la ora 8 seara, la 60 de ore de la muşcăturile de pe 4 iulie, în prezenţa medicului Vulpian şi Granter, i-am injectat o jumătate de seringă de lichid spinal de la un iepure care murise de rabie pe 21 iunie."

Rezultatul a fost miraculos! Băiatul a supravieţuit şi şi-a revenit complet!

Şi-a dat viaţa pentru a proteja amintirea celui care l-a salvat

În 1940, 55 de ani mai târziu, Meister lucra ca paznic al Institutului Pasteur din Paris. Se pare că atunci când trupele germane au invadat Parisul, în luna iunie a acelui an, un grup de soldaţi au ajuns la institut, cerând acces la mormîntul lui Pasteur.

Decât să le permită naziştilor accesul la locul de odihnă al salvatorului său, Meister, în vârstă de 64 de ani, a preferat să îşi pună capăt zilelor.    

 

surse:  DESCOPERĂ.RO, Nature - International Weekly Journal of Sciencefacebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

România la CENTENAR. 100 DE ANI de la MAREA UNIRE