Live acumObservator 06
Prime Time 20:00Asia Express - Drumul Comorilor

80 de ani de la moartea REGINEI MARIA. A fost împușcată de propriul fiu, Nicolae, de față fiind și viitorul Rege Mihai I? ”Regina a primit glonțul în piept și imediat a prins a scuipa sânge!”

Pe 18 iulie 1938, Regia Maria se stingea la Castelul Pelișor din Sinaia. Astăzi, la 80 de ani de la moartea sa, e greu să scrii despre elementele de cancan ce au învăluit decesul celei care a fost, probabil, cea mai importantă personalitate feminină din istoria noastră. Cu toate acesta, faimoasa revistă ”TIME” nota, în 1937, că la un dineu, Carol al II-lea și fratele său, Prințul Nicoale ”Nicky” s-au certat la Palatul Cotroceni. Pistolul ultimului s-ar fi descărcat, din greșeală, în pieptul reginei, care avea să mai trăiască un an, înconjurată de medici

Pe 18 iulie 1938, Regia Maria se stingea la Castelul Pelișor din Sinaia. Astăzi, la 80 de ani de la moartea sa, e greu să scrii despre elementele de cancan ce au învăluit decesul celei care a fost, probabil, cea mai importantă personalitate feminină din istoria noastră. Cu toate acesta, faimoasa revistă ”TIME” nota, în 1937, că la un dineu, Carol al II-lea și fratele său, Prințul Nicoale ”Nicky” s-au certat la Palatul Cotroceni. Pistolul ultimului s-ar fi descărcat, din greșeală, în pieptul reginei, care avea să mai trăiască un an, înconjurată de medici

Precizare. Regina Maria a României (1875 - 1938) a fost, probabil, cea mai importantă personalitate feminină pe care a avut-o acest neam, așa că azi, la 80 de ani de la a sa moarte, e greu să poți scrie despre elementele de cancan ce i-au învăluit plecarea. Nu acesta este subiectul rândurilor de față.

Coperta revistei ”Time” din 4 august 1924 cu ”Marie Windsor Hohenzollern”

Nu putem, însă, sări peste un material apărut în prestigioasa revistă americană ”TIME”, cea care îi găzduise o copertă, pe 4 august 1924, și care avea corespondenți extrem de apropiați de familia regală. Este vorba despre un material exploziv, apărut în ediția de luni, 21 iunie 1937, cu un an și o lună înainte de decesul Reginei Maria, în care se povestește de un incident ce i-ar fi grăbit sfârșitul și la care ar fi participat Carol al II-lea și Nicolae, doi dintre fiii ei, dar și nepotul Mihai, viitorul Rege!

Revista ”TIME” din 1937, descriind incidentul de la Palatul Cotroceni

În primăvara lui 1937, Regina Maria trăiește retrasă de viața publică agitată, împărțindu-se între Balcic, Bran și Sinaia. E bolnavă. Suferă, conform medicilor, de cancer pancreatic. Au venit să o consulte personalități importante din lumea medicală: uite-l pe Hans Eppiger, din Viena, cardiolog cu ștaif! Sir Aldo Castellani, italian, specialist în febră galbenă, boli tropicale ori dizenterie. Anunțul lui Eppiger e sec: ”Majestatea Sa, Regina Maria a României, suferă de o complicație a ficatului la care se adaugă o hemoragie gastrică și un atac de gripă”. Acesta să fie, oare, adevărul?

Fix atunci, relațiile dintre Carol al II-lea și Nicolae, doi dintre fiii săi, sunt tensionate. Nicolae s-a căsătorit, pe 28 octombrie 1931, în comuna Tohani, din județul Prahova, în secret, încălcând statutul Casei Regale, care permitea mariajele doar cu membri ai caselor similare din Europa. Aleasa e Ioana Doletti, divorțată de Radu, fiul politicianului liberal N.N.Săveanu. Se cunoscuse cu ea în 1927, la Automobil Club Român. Radu, pentru a elimina orice suspiciune, solicită divorțul, în 1928. În 1931 urmează căsnicia dintre Nicolae și Ioana. Carol cere ca mariajul să nu fie recunoscut, iar Tribunalul Ilfov dă o decizie, în acest sens. Nicolae e scos din Casa Regală.

Acum are loc evenimentul de care amintește revista ”TIME”, petrecut în vara lui 1937. ”La Palatul Cotroceni Regele Carol face toate eforturile să-l convingă pe Prințul Nicoale să divorțeze de nevasta sa, doamna Ioana. La dineu sunt prezenți și Regina Maria, dar și viitorul rege MIhai I. Carol se ridică și propune un toast pentru prietena sa cea roșcată, Magda Lupescu. E momentul în care Mihai, de 15 ani, scapă, efectiv, paharul din mână. Carol se ridică, aleargă spre el și-l lovește. Nicolae intervine. Un pistol, posibil al său, se descarcă! Regina Maria, lovită de glonte drept în piept începe, imediat, să scuipe sânge!”

Din acel moment, starea de sănătate a Reginei se degradează vizibil. Urmează un an greu și decesul, survenit pe 18 iulie 1938, la Castelul Pelișor din Sinaia.

Acum apar întrebările. De ce nu s-a știut, aproape nimic, despre eveniment? Dacă nu este adevărat, de ce Casa Regală nu a dezmințit informațiile din ”TIME” nici atunci și nici mai târziu? Putea o prestigioasă revistă americană, apropiată familiei regale, să mintă, jucându-se cu așa ceva?

Indiferent ce s-a petrecut atunci, în vara lui 1937, sufletul Reginei Maria trebuie să se odihnească în liniște.

Partenerii noștri cred că s-ar putea să-ți placă

 1. Mama adolescentei biciuite de iubit, în Suceava: ”Îmi spuneau că se joacă”
  Antena 1 Observator
 2. Digi | RCS-RDS te face să renunți la Orange, Vodafone sau Telekom. Nici 10 lei nu dai și ai tot ce îți dorești
  Playtech.ro
 3. Șansă uriașă pentru români! Oricine poate câștiga un milion de euro. Află aici cum
  Playtech.ro
 4. Fetelor, învăţaţi de la ea! Diana Dumitrescu ştia ce vrea! Dorinţa nebănuită a blondinei, înainte de Ziua Îndrăgostiţilor / VIDEO PAPARAZZI
  Spynews.ro
 5. FOTO-BOMBĂ! A lăsat să se vadă aproape tot! Vedeta care s-a pozat multe prea sexy: ”Vă iubesc mult pe toţi!”
  Telekomsport.ro
 6. Replica Simonei Halep, după ce Ilie Năstase i-a cerut să nu mai reprezinte România
  Gsp.ro
 7. Horoscop 17 februarie 2020. Zodia care suferă decepții crunte. Nu lăsați suferința să va afecteze starea
  Capital.ro
 8. Europa, la PICIOARELE Romaniei! Tara noastra a dat LOVITURA! E OFICIAL
  Fanatik.ro
 9. Ce înălțime are, de fapt, Daniela Crudu, atunci când nu poartă tocuri. Puțini cunosc acest detaliu despre vedetă
  Impact
 10. Horoscopul săptămânii 17-24 februarie, cu Camelia Pătrăşcanu: Fecioarele primesc o vestă bună de sus, Racii se gândesc la o despărţire
  Antena3.ro
 11. S-a atins maximul penibilului la Kanal D! Vedeta care nu se spală pe mâini după ce merge la baie: „Nu pot să mănânc din mâinile tale!”
  Voxbiz.ro
 12. Metoda inedita gasita de hoti pentru a fura un Ferrari. Dupa cateva ore au facut accident cu el
  Cars.ro
 13. Horoscop săptămânal, 17 - 23 februarie. Se anunță o săptămână a progreselor
  Jurnalul