9 ianuarie 1927. 78 de copii ardeau de vii, într-o sală de cinema. Nu au avut nicio șansă. Zăceau pe mormanele de cadavre, în fața părinților

 
+9 click pentru
galerie

Incendiul de la Teatrul Laurier Palace este una dintre cele mai mari tragedii ale secolului XX, din Montreal, Canada. 1 ianuarie 1927, 800 de copii mergeau bucuroşi să vadă comedia  Get 'Em Young, care urma să ruleze în jurul orei 12:30. Peste aproape două oare, 78 dintre ei mureau în chinuri groaznice. Tăcere...

14:00 PM. Publicul izbucnea în hohote de  râs, ultimul moment de veselie, dinaintea marelui dezastru. Tot atunci, bucuria de pe chipul unui puşti de 18 pălea brusc. Charles Pelletier a amuţit, trăznit parcă de un fulger, şi a strigat panicat "Incendiu!".  Fumul începuse să iasă de sub podeaua subţire a balconului în care se aflau.

Copiii erau captivi în acea zonă. Nu aveau nicio şansă să iasă din clădirea cuprinsă de flăcări, să se salveze. Una dintre cele două scări care duceau spre ieşire era blocată. De asemenea, uşile se deschideau spre interior, ceea ce a făcut ca mulţimea de copii agitaţi şi panicaţi să le blocheze, în loc să le deschidă.

Imediat, fumul a invadat aerul şi, în doar două minute, copiii s-au sufocat, prăbușindu-se pe podea. Pompierii au ajuns rapid, dar nu atât de repede încât să prevină moartea acestora. Din cei 78 de copii nevinovaţi care au pierit, număr constatat în final, 12 au fost găsiţi zdrobiţi, 64 asfixiaţi. Doar doi au murit din cauza flăcărilor.

Potrivit relatărilor de la acea vreme, incediul ar fi pornit de la o ţigară aprinsă, aruncată sub podeaua din lemn. Situat între o cafenea şi un bar, teatrul nu avea ieșiri laterale. Puţini părinţi ştiau că ai lor copii merg acolo pentru a vedea un film, în acea zi rece şi însorită de ianuarie. O parte dintre ei le spuseseră părinţilor că merg la biserică sau în parc. 

Alphéa Arpin a fost primul care a păşit în interiorul clădirii, unde l-a găsit pe fiul său, Gaston (6 ani), care zăcea fără suflare pe grămada de cadavre. Un alt bărbat, Albert Boissea, şi-a găsit unul dintre cei trei copilaşi fără viaţă. În acea seară, avea să îi identifice şi pe ceilalţi doi, la morgă. Acesta credea că cei mici plecaseră la patinoar.

Scenele din exteriorul clădirii erau încărcate de tristețe, disperare şi confuzie. Părinţii îşi plângeau copiii şi se luptau cu poliţiştii, pentru a reuşi să intre în incinta teatrului

11 ianuarie 1927. 39 dintre victime erau înmormântate şi plânse de peste 50.000 de persoane. În timpul predicii, Georges Gauthier, co-Arhiepiscop al Montréalului, a întrebat de ce încă mai există astfel de "locuri ale plăcerilor", ca cel care tocmai arsese, şi nu sunt închise?

El şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la siguranţa morală a copiilor. Astfel, Biserica Romano-Catolică a considerat tragedia de la Laurier Palace Theatre oportunitatea perfectă pentru a bloca accesul copiilor în cinema, în general, susţinând că această formă de divertisment le poate ruina sănătatea, le poate slăbi plămânii, periclita imaginaţia, excita sistemul nervos, le poate dăuna educaţiei sau le poate da idei păcătoase, ducând la imoralitate".

Câteva luni mai târziu, judecătorul Louis Boyer le interzicea copiilor sub 16 ani accesul în sălile de cinema.  La doar un an distanță, pentru a potoli setea extremiştilor care doreau toate sălile închise, o astfel de lege intra în vigoare, rămânând neclintită timp de 33 de ani, până în 1961.

Codurile clădirilor au fost şi ele modificate, astfel încât uşile clădirilor publice să poată fi deschise spre exterior. În 1967, legea cinemaului a fost modificată, împărţind spectatorii pe grupe de vârstă: 18 ani şi peste, 14 şi peste, general. 

În 1914, legea interzicea accesul copiilor sub 14 ani în sălile de cinema, fără părinţi sau însoţitori. În 1919, a fost modificată, permiţându-le acestora să participe la "spectacolele pentru copii". Niciunul dintre filmele de la Laurier, din acea zi, nu primise vreo certificare de acest gen.

Ameen Lawand, proprietarul teatrului, fusese deja amendat pentru că le permitea accesul minorilor. Ba mai mult, teatrul funcţionase toate vara şi toamna, fără licenţa corespunzătoare. Abia în decembrie a fost amendat, după ce s-a descoperit că, în sală, intrau mai mulţi oameni decât permitea capacitatea acesteia. Toți stăteau în picioare.

Și, mai presus de toate, proprietarul fusese avertizat, în nenumărate rânduri, cu privire la ieșirile de urgență, care erau blocate. Tragedia din 9 ianuarie 1927 a mistuit 78 de suflete nevinovate. Şi-au dorit să vadă o comedie, dar au trăit propria tragedie. Teatrul Laurier Palace a fost închis, după incendiu, și, mai târziu, a fost demolat.

Surse: wikipedia.rog, silenttoronto.com, cinematreasures.org

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe 

HOROSCOP

mai multe 

Berbec

Taur

Gemeni

Rac

Leu

Fecioara

Balanta

Scorpion

Sagetator

Capricorn

Varsator

Pesti

mai multe