A jurat că va rămâne necăsătorit dacă nu îi este permis să o ia de soţie pe marea sa iubire. Povestea unei iubiri regale desprinsă parcă din basme.

 
+3 click pentru
galerie

În trecut, marele familii regale au avut o lege nescrisă, aceea ca fiecare succesor la tron să se căsătoarească cu cineva de acelaşi rang. Căsătoria era o practică strategică pentru un interes naţional iar în cele mai multe cazuri foloseau căsătoriile pentru a mări puterea şi influenţa respectivei case regale,făcând alianţe strategice. Tot ce ţinea de sentimente sau preferinţe nu se lua în considerare, dar pentru Norvegia, lucrurile s-au schimbat în 1968 când o simplă croitoreasă a devenit prinţesă.

Sonja Harldsen şi Prinţul Harald V al Norvegiei s-au cunoscut în 1959 la o petrecere şi a fost dragoste la prima vedere dar iubirea lor a fost interzisă. Era inacceptabil ca o persoană de rând să se căsătorească cu un viitor rege, tatăl său încercând ani de zile să îl căsătorească pe acesta cu o tânără de rangul lor.

Sonja era departe de a avea “sângele albastru”. S-a născut pe 4 iulie 1937 în Oslo,Norvegia, fiind fiica unui vânzător de haine, Karl August Haraldesn. A studiat la “Oslo Vocational School” obţinând  o diplomă în croitorie iar mai apoi a studiat franceza,engleza şi istoria artei la Universitatea din Oslo. Drumul spre a deveni regină nu a fost deloc uşor, a trebuit să lupte pentru acceptare din partea casei regale.

Regele Norvegiei nu avea nimic personal cu Sonja dar îi era teamă că dacă fiul său se va căsători cu o fată obişnuită, asta va avea un impact negativ asupra monarhiei ce urma să fie condusă de Prinţul Harald. Dar acesta nu şi-a ascultat tatăl, a rămas ferm în privinţa Sonjei fiind determinat să o ia de soţie, jurând că va rămâne necăsătorit dacă nu îi este permis să fie alături de iubirea vieţii lui. Spusele lui au îngrijorat familia regală,dacă Harold nu se căsătorea era foarte grav, nu mai existau moştenitori ai tronului.

Iubirea lor a fost interzisă timp de nouă ani, abia în 1968 prinţul Harald a primit aprobarea tatălui pentru a se căsători cu femeia vieţii lui demonstrând încă odată că iubirea nu are limita, rupe orice barieră şi învinge totul. Pe 29 august 1968 cei doi şi-au unit destinele iar noua Prinţesă a Norvegiei era Sonja. În 1991 au devenit Regele Harald V şi Regina Sonja iar împreună au călătorit pe întreg teritoriul Norvegiei şi pe plan internaţional pentru a se stabili ca monarhi. Ei şi-au respectat angajamentul faţă de ţară lor, trăind în conformitate cu motto-ul lui Harald "Alt pentru Norge" – “Toate pentru Norvegia”.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe