Live acumChefi la cuţite
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

A murit acum 2.500 de ani, într-o imensă pandemie. Azi e ”suspect” de coronavirus. ”Nimeni să nu mă plângă!”

Pericle a fost un general, om de stat și mare orator atenian. A construit Partenonul, a iubit artele. A pornit Războiul Peloponesiac, luându-se la trântă cu Sparta. După ce și-a pierdut ambii copii, a pierit în 429 î.Hr., răpus de o imensă pandemie de ciumă. La 2.500 de ani de atunci, o imagine a făcut înconjurul lumii: statuia sa, spălată cu furtunul pentru alungarea coronavirusului!

Statuia lui Pericle, mort în marea pandemie de acum 2.500 de ani, ”spălată” zilele acestea la Atena

Pericle n-a fost un păduche flaușat. S-a născut în 495 î.Hr., tată fiindu-i Xantipos, erou al marii Bătălii de la Capul Mycale, unde alianța grecilor pusese capăt celei de-a doua invazii persane, iar mumă-i era Agariste, din nobila familie a Alcmeonizilor, nepoată directă a uriașuului Clistene, făuritor de structură democratică.

A fost un băiat frumos, cu trăsături nobile. Capul îi era nițeluș cam alungit, fiind luat în bâză de către poeți, dar conta ce avea în el, nu? A prins gramatica, matematica, a trecut pe sport: arunca sulița, călărea ca nimeni altul și se lupta, cu succes, la ”unu la unu”. A intrat în arena politică, dar nu s-a aruncat din prima, s-a pregătit enorm. Așteaptă să adune 30 de primăveri, apoi candidează, la alegerile din 461 î.Hr. Pregătește un viitor strălucit Atenei: e om de stat, muncește enorm, nu se lasă corupt. Nu vorbește mult - lasă pe seama prietenilor săi să urce la tribună și să-i laude acțiunile. Orașul devine centrul comercial, politic și cultural al întregii Grecii, cunoscând o imensă dezvoltare. E alintat ”Olimpianul”. Dă vorbă lui Fidias - da, uriașul sculptor care va realiza una dintre Minunile Lumii, Statuia lui Zeus - să-i ridice Zeiței Atena un ”apartament ca pentru o femeie necăsătorită”. Așa apare Partenonul, o bijuterie, zenitul ordinului doric. E protector al științelor, al artelor, lumea urmând a vorbi despre perioada sa ca despre ”Secolul lui Pericle”.

Pericle domină, și azi, Atena

În 431 î.Hr. pleacă la drum Războiul Peloponesiac, cel ce avea să dureze până în 404 î.Hr. Atena luptă contra Spartei pentru hegemonia pe pământ elen. Sunt operațiuni militare devastatoare, cu invazii nimicitoare. Orașul Zeiței e cuprins de o epidemie de ciumă nemaivăzută până la acea vreme. Pericle își pierde atunci, în numai patru zile, copiii din prima casnicie, Jantipo și Paralos. În toamna lui 429 î.Hr. este atins și el de pandemie. Prietenii lui se adună în jurul patului. E un fel de jelanie colectivă. Tucidide povestește, în ”Orația Funerară” din ”Istoria Războiului Peloponesiac” cum Pericle, se ridică și rostește un discurs faimos:

”Să țineți minte că eroii au în față tot pământul drept loc de veci. Chiar și în locurile îndepărtate de cele în care s-au născut, unde numai coloana cu epitaf vorbește despre ei, ceva strălucitor le e scris pe piept. Vreau ca niciun atenian să nu plângă moartea mea. Nimeni nu e vinovat pentru asta!”

Pericle

Pericle se stinge și, odată cu el, piere și supremația Atenei, care predă flota spartanilor și este obligată să-și distrugă cetățile. Prin 2006, un studiu al Universității din Atena anunță că nu ciuma, ci febra tifoidă este cea care a făcut ravagii acum 2.500 de ani. Conforma noilor date, în ADN-ul extras din dinții unor soldați găsiți într-un cimitir comun cu 150 de corpuri, s-a aflat Salmonella Typhi, bacteria ce cauza febra tifoidă.

Marea gripă din 1971. A cuprins toată România! Ceaușescu a ascuns morții: ”Decedată de infarct, 47 de ani”

La două milenii și jumătate de la a sa moarte, o imagine cu Pericle avea să facă înconjurul lumii. Un angajat al serviciilor de igienizare din capitala elenă îl ”spăla” pe ilustrul om de stat, pentru a alunga coronavirusul...

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro