Live acumTe cunosc de undeva!
Prime Time 20:00Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin!

Un moment dintr-un film, o imagine pentru eternitate. Marilyn Monroe, o viaţă trăită în „montagne-rousse”. A purtat cea mai scumpă rochie din lume

,,Filmările de pe stradă sunt gratuite și se spune că rochia domnișoarei Monroe este revelatoare”, scrie, în 1954, Jurnalul American. Declarația se referă la înregistrarea unuia dintre cele mai faimoase filme din istoria cinematografiei. Deși data filmării era necunoscută, pe 15 septembrie, peste 1500 de persoane s-au îmbulzit în intersecția străzilor 54th și Lexington Avenue. Scena a fost filmată în interior, iar încercarea lui Billy Wilder de a promova filmul și-a atins scopul.

,,Filmările de pe stradă sunt gratuite și se spune că rochia domnișoarei Monroe este revelatoare”, scrie, în 1954, Jurnalul American. Declarația se referă la înregistrarea unuia dintre cele mai faimoase filme din istoria cinematografiei. Pe 15 septembrie, peste 1500 de persoane s-au îmbulzit în intersecția străzilor 54th și Lexington Avenue. Scena a fost filmată în interior, iar încercarea lui Billy Wilder de a promova filmul și-a atins scopul.

Marilyn Monroe, cu un zâmbet cuceritor și îmbrăcată în rochia semnată William Travilla, stătea deasupra unei guri de aerisire a metroului din New York, filmând pentru ,,Șapte ani de căsnicie”.

Un simbol al senzualităţii, Marilyn Monroe a fost una dintre cele mai controversate figuri ale secolului XX.

Ori de câte ori metroul trecea pe dedesubt, curentul îi ridica rochia, iar actrița încerca, în zadar, s-o țină în frâu. Un moment dintr-un film, o imagine pentru eternitate. Scena a rămas în istorie, dar și gestul celei mai faimoase blonde.

Rochia care a devenit, ulterior, simbol al flirtului senzual și asumat este o creație a designerului William Travilla, responsabil pentru mai multe ținute ale actriței, inclusiv pentru rochia ciclamen din ,,Domnii preferă blondele”. Chiar dacă Travilla nu și-a bătut niciodată prea mult capul cu această rochie, creația lui a inspirat generații întregi de femei.

Cât despre rochia purtată de Marilyn în film, actrița Debbie Reynolds a cumpărat-o, în 1971, cu 200 de dolari, pentru colecția ei impresionantă de costume din filme: ,,S-a cam îngălbenit, pentru că, știi doar, este foarte, foarte veche”, a declarat actrița, la un moment dat, pentru Oprah Winfrey.

În iunie 2011, Debbie și-a scos cea mai mare parte a colecției la licitație, inclusiv rochia albă de cocktail. Aceasta a fost cumpărată cu 5,52 milioane de dolari, cea mai mare sumă plătită vreodată pentru o ținută dintr-un film. Oferta a fost făcută prin telefon, iar rochia se află acum într-o colecție privată, misteriosul proprietar rămânând necunoscut până în ziua de azi.

Ultima oară când rochia a fost văzută în public a fost în octombrie 2012, în cadrul expoziției ,,Hollywood Costume”, de la Victoria and Albert Museum din Londra.

,,Billy, dragul meu, îmbracă-mă mereu!”

William Travilla a fost talentat încă din tinerețe, când schițele lui erau pline de senzualitate și de îndrăzneală. În 1948, a câștigat un Oscar pentru modelul din ,,El burlador de castilla”.

La scurt timp, a cunoscut-o pe ,,blonda tentantă”, iar relația bazată pe ,,implicare și admirație” a rezistat timpului și, după ce a dezbrăcat-o prima dată, a îmbrăcat-o toată viața.

Într-un interviu, Travilla a povestit cum s-au cunoscut, în ziua în care ea i-a cerut să-i dea voie să folosească cabina lui de probă: ,,Purta un costum de baie negru, a deschis ușile glisante, bretelele i-au căzut, iar sânii i-au rămas dezgoliți... sigur a făcut-o intenționat!”.

Marilyn i-a purtat creațiile într-o manieră spectaculoasă, așa cum nimeni nu o mai făcuse până atunci, iar talentul său actoricesc l-a propulsat pe designer în toate ziarele din acele timpuri.

Dispariția celei care i-a fost muză și-a pus amprenta asupra inspirației lui Travilla, care îi căuta stilul în fiecare model: ,,toate sunt prea blânde, în comparație cu ea”, a spus el.

Cea mai mediatizată personalitate publică din toate timpurile

În iunie se împlinesc 90 de ani de la naşterea actriţei, cântăreţei şi modelului Marilyn Monroe, considerată sex-simbolul secolului XX, o personalitate cu o viaţă extrem de scurtă, dar captivantă. O copilărie terifiantă, inteligenţă sclipitoare, idile şi aventuri, succese profesionale, dezamăgiri personale, dependenţă de medicamente şi alcool şi un final prematur, acestea sunt principalele repere ale vieţii celei care este considerată de mulţi cea mai mediatizată personalitate publică din toate timpurile.

Barbații din viața lui Marilyn

La vârsta de 16 ani, actrița s-a casatorit cu James Dougherty, pe care îl numea ,,Daddy”, de care a divorțat după pa tru ani, la vârsta de 20 de ani.

America se îndrăgostea de Marilyn. Şi Marilyn, la rândul ei, de o stea a baseballului, Joe DiMaggio, un italian pasional şi gelos, care-i devenea soţ, în 1954. Mariajul avea să fie unul presărat cu certuri şi bătăi, toate având ca sursă celebritatea lui Marilyn, de nesuportat pentru un bărbat care trăia, de-acum, în umbra ei. „Joe voia să fiu cea mai frumoasă fostă actriţă, la fel cum el era cel mai bun fost jucător de baseball. Urma să ne retragem împreună din viaţa publică. Însă eu nu eram pregătită pentru o astfel de mişcare. Pentru numele lui Dumnezeu, nu aveam nici măcar 30 de ani.” Până la sfârşitul aceluiaşi an, soţii DiMaggio divorţau. Marilyn, cea care toată viaţa a fost dependentă de afecţiunea străinilor, a primit foarte rău această despărţire. Nu putea dormi şi a apelat din ce în ce mai des la somnifere.

Un an mai târziu, în viața blondei a intrat dramaturgul Arthur Miller, cu zece ani mai în vârstă decât Monroe. Un bărbat cultivat, un scriitor câştigător al premiului Pulitzer şi o persoană care nu frecventa aceaşi societate: „Cea mai renumită vedetă blondă de cinema este acum iubita elitei intelectuale“, se amuzau criticii pe seama acestui cuplu straniu, care şi-a oficializat relaţia în 1956.

„Când m-am măritat cu Arthur, una dintre fanteziile mele era că pot să scap de Marilyn Monroe prin el“, avea să se confeseze mai târziu Monroe. Iluzia avea să dureze câteva luni. Mariajul, ca şi încercările actriţei de-a deveni mamă, păreau să fie sortite eşecului. Corpul ei refuză să ducă la capăt sarcinile, căci Marilyn şi Miller s-au văzut în postura de viitori părinţi de trei ori. În timpul filmărilor pentru „Inadaptaţii“, al cărui scenariu a fost scris de Miller şi care avea să fie ultimul film terminat al lui Marilyn, toată lumea a simţit tensiunea dintre cei doi soţi, care ajunseseră să se urască. Dar nu doar Arthur era cel care o ura pe Marilyn, ci şi întreaga echipă de filmare, căci Marilyn îşi făcuse un renume din faptul că întârzia producţia peliculelor în care juca, uitând pur şi simplu să apară pe platouri, în zilele în care se droga cu somnifere şi barbiturice. „Biata de ea, nu putea să doamnă dacă nu lua somnifere, atât era de dependentă. Era în stare să ia un pumn de pastille şi să le înghită pe loc. Apoi, alcoolul înrăutăţea lucrurile“, spune o sursă citată de biograful Randy Taraborrelli.

Cei doi divorțează în 1960. Pe lângă cei trei bărbați care i-au fost soți, s-a zvonit că prin patul actriței au mai trecut frații John și Robert Kennedy și Marlon Brando.

Moartea misterioasă

Marilyn a fost găsită moartă în propia casă, complet dezbrăcată și întinsă pe pat. Ținea, într-o mână, receptorul telefonului. La autopsie s-a constat că luase o doza prea mare din barbituricele prescrise de medici. Sustinatori ai teoriei conspirației cred că moartea ei nu a fost un accident sau o sinucidere, ci o crimă comandata de John sau Robert Kennedy sau chiar de CIA sau de Mafie.

Ani la rând, după moartea ei, fostul ei soț, Joe DiMaggio, i-a lasat buchete de trandafiri la mormânt.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro