„Interlopii” care i-au fascinat pe români și legăturile lor cu adevărații „Peaky Blinders”. Criminalii care au terorizat Birmingham-ul 30 de ani!

 
+3 click pentru
galerie

Sunt milioane de români care i-au privit cu admirație. Saga uneia dintre cele mai cunoscute familii de „interlopi” i-a atras ca un magnet, iar fiecare moment petrecut în compania băieților răi a reprezentat o adevărată desfătare pentru ochii și mintea privitorilor mioritici.

Peaky Blinders, un serial britanic ce a explodat în lumea-ntreagă i-a captivat, în mod firesc, și pe românii amatori de producții tv, care au trăit la intensitate maximă fiecare aventură a familiei Shelby, familie condusă de carismaticul Tom.

POVESTEA SPUSĂ DE REALIZATORII BBC

Pe scurt, povestea e următoarea: Peaky Blinders este o familiei de gangsteri din Birmingham, Anglia din 1919, la câteva luni după sfârșitul primului război mondial din noiembrie 1918. Povestea se bazează pe banda Peaky Blinders și pe șeful lor ambițios și foarte viclean, Tommy Shelby (interpretat de Cillian Murphy). Banda intră în atenția inspectorului-șef principal Chester Campbell, un detectiv din Irlanda regală, trimis de Winston Churchill din Belfast, unde fusese trimis să „curețe” orașul de Armata Republicană Irlandeză (IRA), comuniști, bande și criminali de drept comun. 

Cel de-al doilea sezon prezintă familia Shelby extinzându-și organizația criminală spre „Sud și Nord, în timp ce își menține puterea în inima orașului Birmingham”. Sezonul începe în 1921 și se termină la cursele Epsom la 31 mai 1922 - Derby Day.

Sezonul al treilea începe și se termină în 1924, urmărindu-i pe Tommy și familia sa intrând într-o lume și mai periculoasă, din moment ce se extind din nou, de data aceasta, pe plan internațional.

Sezonul al patrulea începe în ajunul Crăciunului din 1925 și se termină după greva generală din mai 1926.

POVESTEA ADEVĂRATĂ A „ȘEPCILOR ASCUȚITE”

În realitate lucrurile au stat diferit, deși ideea de la care se pleacă în această călătorie cinematografică de excepție este una adevărată. Peaky Blinders au existat, au terorizat un oraș întreg, dar toate asemănările se cam opresc.

Un lider de anvergura lui Tom Shelby din film nu a existat niciodată în rândul „Șepcilor Ascuțite”. Singurul lider al interlopilor britanici din Birmingham din acea perioadă care i-ar fi putut inspira pe regizorii BBC este Billy Kimber. Un dezertor din armata britancă din timpul Primului Război Mondial, care întors în locurile natale preia șefia bandei și o transformă într-una de temut, capabilă să-și distrugă toți adversarii. 

Însemnările vremii oferă multe detalii despre Peaky Blinders. E adevărat, șepcile purtate de membrii bandei, dar nu au avut niciodată atașate lame la cozoroc. Motivul? Prețul unei lame de ras era destul de costisitor, iar investiția nu se justfica.

Stilul de luptă al celor din grupare era catalogat ca fiind brutal, violent și de cele mai multe ori se solda cu moartea oponenților, însă crimele nu erau un lucru tocmai neobișnuit în Anglia acelor vremuri. De multe ori, aceste crime erau privite ca o binecuvântare de polițiști și oamenii de rând, care se bucurau de dispariția interlopilor, care semînau panică în cartierele din Birmingham.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI