Live acumMireasa
Prime Time 20:00Observator Sport

Adolescenta care i-a sucit mințile lui Ștefan cel Mare. Domnitorul Moldovei i-a dăruit Mănăstirea Voroneț. Drumul de la amantă la nevastă

Ștefan cel Mare a fost domnitorul Molvodei timp de 47 de ani, între 1457 și 1504, având cea mai lungă domnie din epoca medievală. Viața amoroasă a voievodului a fost una tumultoasă, fiind căsătorit de trei ori, însă doar ultima căsnicie cu Maria Voichița a fost din iubire.

Ștefan cel Mare, voievodul Moldovei

Persoana care a avut cea mai mare influenţă asupra voievodului a fost ultima sa soţie, Maria Voichiţa. Tânăra mai mică cu 25 de ani decât Ștefan cel Mare a reuşit să devină, de la prizonieră la amantă şi mai apoi doamna Moldovei.

Doamna Maria Voichiţa este a treia soţie a voievodului, aceasta s-a născut în anul 1457 la Târgovişte. Fiica domnului muntean Radu cel Frumos şi al Doamnei Maria Despina, Maria fost luată ostatică împreună cu mama sa, la 24 noiembrie 1473, chiar de către domnitorul Moldovei.

”La 24 ale aceleiaşi luni, miercuri, a luat Ştefan voievod cetatea şi a intrat în ea. Şi a luat şi pe doamna Radului voievod şi pe fiica lui, care-i era singura născută, şi toate comorile lui şi toate veşmintele lui şi toate steagurile lui”, se arată şi în Letopiseţul anonim al Moldovei.

Citește și: Ștefan cel Mare a ras Brăila de pe suprafața pământului. Oamenii s-au răzbunat: ”Copilul ăla de curvă îți este fiu?”

Maria Voichița este cea care l-a cumințit pe voievodul moldovean, dar și cea pe care acesta a iubit-o și în timpul celei de-a doua căsnicii cu Maria de Mangop, moștenitoare a familiei imperiale bizantine.

Drumul de la amantă la nevastă al Mariei Voichița

Domnitorul Moldovei s-a iubit cu frumoasa Maria Voichița timp de patru ani chiar sub ochii soției sale, fiind îndrăgostit nebunește de munteancă care își dorea să ajungă doamna Moldovei.

Citește și: Mița Biciclista, curtezana care a reușit să fure inimile a sute de bărbați. ''Când apărea pe Calea Victoriei, aristocraţii de la Capşa abandonau politica''

”Fiind încă şi prinsă o luă de concubină şi alipindu-se tot mai mult de ea, se desfăcea de legiuita lui soţie.[...] Pasiunile pe atunci erau mai; inima stăpânea totul şi cugetarea asculta de ea”, spunea Xenopol.

Istoricii consideră faptul că Maria de Mangop s-a stins de supărare și inimă frântă, lăsându-i loc femeii mult mai tinere din viața voievodului.

Citește și: A murit cu un sfert de oră înainte de pace! ”Supa e gata, dar e fierbinte. O servim după...” L-au împușcat!

”Şi rivalitatea dintre două femei, între doamna şi viitoarea doamnă, durerea de a-şi vedea dragostea stingherită, de-a se vedea părăsită când tocmai avea mai mare nevoie de sprijin, acestea au dus desigur în mormânt pe tânăra domniţă de neam împărătesc”, scrie Constantin Gane în ”Trecute vieţi de doamne şi domniţe”.

Maria Voichiţa i-a dăruit lui Ştefan cel Mare trei copii, Bogdan-Vlad a fost primul născut, la un an după căsătorie, în 1479, iar câțiva ani mai târziu au apărut pe lume Ana și Maria.

Citește și: Amantlâcul ce a dus la cea mai mare fraudă electorală din istoria României: „Nu-ți voi ierta trădarea de neam!”

Voievodul Moldovei i-a dăruit domniței sale biserici și mănăstiri

Din iubire adevărată, Ștefan cel Mare ctitorește numeroase biserici și mănăstiri pentru soția sa, cum ar fi Dorohoi, Voroneț, Milișăuți sau Pătrăuți. La Dorohoi, voievodul moldovean a comandat meşterilor o frescă din care face parte şi soţia sa, în stilul ”Primăverii” lui Boticelli, drept cadou. La împlinirea vârstei de 30 de ani, Ștefan cel Mare i-a dăruit domniței sale biserica de la Pătrăuți.

Cele mai noi stiri
Lajumate.ro