Prohibiția alcoolului în SUA: ”De acum, la Casa Albă, se va bea bere”. Prima doamnă care a anunțat public că renunță la abstinență

 
+6 click pentru
galerie

Alcoolul și prohibiția în SUA. În urmă cu fix 86 de ani, pe 3 aprilie 1933, prima doamnă a Americii, Eleanor Roosevelt, ajungea pe prima pagină a zirelor cu anunțul său în care spunea că, la Casa Albă, se va consuma bere. Știrea venea după 13 ani de prohibiție, timp în care alcoolul fusese interzis. 

Prima Doamnă a Americii avea prietene foarte bune printre jurnalistele vremii, de multe ori, acestea sfătuind-o în privința subiectelor pe care să le abordeze în cadrul conferințelor de presă.  În mod frecvent însă, se întâmpla ca amicele Primei Doamne să-și vadă propriile interese, acelea de a stoarce subiecte cu care să-și impresioneze șefii de gen masculin.

Erau momente în care Eleanor Roosevelt asculta sfaturile jurnalistelor, dar și multe în care nu o făcea. Totuși, timpul petrecut în prezența lor a făcut ca Prima Doamnă să dobândescă anumite abilități ce i-au fost de mare folos uneori, dar au băgat-o și în multe încurcături. Știa cum să organizeze o conferință de presă și cum să conducă discuția în direcția dorită. Lucru care nu i-a fost deloc ușor la început, pentru că prezența jurnaliștilor îi dădea o stare de nervozitate destul de mare.

Astfel, pe 3 aprilie 1933,  prima pagină a ziarelor din SUA era ținută de anunțul făcut de Prima Doamnă prin care spunea că, imediat ce va fi din nou legal, berea va fi din nou servită la Casa Albă, iar ea personal va pune capăt abstinenței, dar cu moderație. Acela a fost și momentul în care pentru prima dată când jurnalistele, adică reporterii de sex feminin, au primit aprecierea șefilor lor bărbați pentru o știre de mare importanță. 

La scurt timp după ce a ajuns președinte, Franklin D Roosevelt și-a făcut un scop din a ”potoli setea” celor care l-au votat. Astfel, el va da o lege, Amendamentul 21, numit  și ”Beer-Wine Revenue Act”, prin care va permite comercializarea, dar și taxarea, băuturilor alcoolice precum berea și vinul. Totuși, legea impunea o limită a concentrației de alcool, doar 3,2%. Legiuitorii momentului au considerat că aceasta era limita pentru a evita ”intoxicarea cu alcool”.

Astfel, prohibiția a luat sfârșit în decembrie 1933, când a intrat în vigoare Amendamentul 21. la momentul respectiv, milioane de americani au sărbătorit legalizarea berii.

Prohibiția din Primul Război Mondial - Restricțiile la alcool

În luna în care Statele Unite au intrat în Primul Război Mondial, economistul Irving Fisher de la Yale a argumentat că orzul folosit pentru producerea berii ar putea fi folosit pentru a face pâine și a hrăni trupele americane. Alții au fost de părere că alcoolul este un lux care risipește resurse și duce la scăderea productivității fabricilor în perioade de conflict armat. Aceste păreri au fost alimentate atât din patriotism cât și din dorință de a instaura prohibiția la alcool.

Măsuri de limitare a consumului de alcool au fost implementate încă din 1917 și 1918 când au început să apăra restricții de vânzare a băuturilor alcoolice în apropierea bazelor militare și a fabricilor de armament. Totodată, resursele alocate berarilor au fost reduse.

Alte state au luat măsuri similare pentru a asigura ”sobrietatea” cetățenilor. În Anglia a fost redus programul barurilor, iar țarul Nicolas al ÎI-lea al Rusiei a interzis producția și consumul de votcă.

Prohibiția însă părea a fi un imens eșec. În New York, spre exemplu, erau mai multe baruri decât înainte de aceste măsuri de restricție, iar consumul de alcool nu scăzuse așa cum se credea.  Ba dimpotrivă, totul era atât de transparent încât primarul Berlinului aflat în vizită la New York, l-a întrebat pe omologul său american când începe de fapt prohibiția. Mai mult, în 1927, Metropolitan Life Insurance Company raporta că mureau mai multți oameni din cauze asociate consumului de alcool decât înainte să fie dispuse restricțiile la alcool în SUA.

Istoria alcoolului la Casa Albă: licori preferate ale președinților americani

Deși Donald Trump și-a lansat, fără prea mare succes, ce-i drept, propria marcă de vodcă, iar familia sa gestionează Trump Winery în Charlottesville, Virginia, actualul președinte al SUA susține că nu bea în Casa Albă.

Fostul lider american Barack Obama este un mare fan al berii. Sub administrația sa, Casa Albă și-a fabricat propria bere de miere, folosind o miere bio, specială.

Când a fost student, Bill Clinton îndrăgea cidrul tare amestecat cu bere.

George H.W. Bush obișnuia să guste din orice, de la bere la vodcă. Cu toate acestea, fiul său, George W. Bush, nu a băut în timp ce era în funcție.

Președintele Ronald Reagan se bucura de specialități Orange Blossom, făcute cu suc de portocale, vodcă și vermut dulce.

Președintele Jimmy Carter nu bea prea mult. Tocmai din acest motiv, se pare că atunci când s-a întâlnit cu lideri sovietici, în loc să îi primească așa cum își imagina toată lumea, cu vodcă, i-ar fi invitat la un vin alb.

Richard Nixon se bucura de vinuri scumpe, dar uneori îi servea cu sortimente mai ieftine pe oaspeții săi.

Potrivit aceluiași autori, președintelui John F. Kennedy îi plăceau cocktail-urile, printre care Daiquiris și preferatul său, Bloody Mary.

Harry S. Truman și-ar fi început ziua cu puțin bourbon, în timp ce Franklin D. Roosevelt bea cocktail-uri precum Martini.

Woodrow Wilson și Dwight D. Eisenhower preferau scotch-ul.

Teddy Roosevelt folosea menta proaspătă din grădina Casei Albe pentru a-și prepara celebrul Mint Juleps.

James Madison, James Monroe, John Tyler, James K. Polk și Ulysses S. Grant erau toți iubitorii de șampanie. Dintre acestea, Polk a fost cel mai modest consumator de alcool.

Thomas Jefferson, pe de altă parte, ar fi cumpărat atât de mult vin, încât și-a cam pus în pericol rezervele financiare.

John Quincy Adams, Millard Fillmore și James Buchanan se bucurau din când în când de vinul de Madeira, care își capătă aroma prin încălzire repetată.facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI