Live acumObservator 16
Prime Time 20:00Film: Transformers: Razbunarea celor invinsi

Alegeri prezidențiale 2019. Care a fost cea mai mare fraudă electorală din toate timpurile, în România

România se află în an electoral și cetățenii mai au doar puțini timp la dispoziție ca să se decidă pe cine vor vota în calitate de președinte al țării. Despre alegeri auzim mereu de bine sau de rău, dar poate că cel mai important aspect ține de corectitudinea actului votării. Totuși, inevitabil, mereu apar și discuții legate de fraude. Dar care a fost cea mai mare fraudă electorală din istoria României?

Care a fost cea mai mare fraudă electorală din toate timpurile, în România

sursa: observatorulph.ro

Alegeri prezidențiale 2019. Despre asta auzim în ultima vreme și, în mod firesc, acesta este cel mai de interes subiect al momentului. În general, alegerile din România nu au fost lipsite și de discuții legate de fraudarea voturilor și a rezultatelor, fie prin mituirea alegătorilor, fie prin numărarea nu tocmai corectă a voturilor sau chiar falsificarea lor. Cu siguranță oricine a auzit măcar o dată de cazuri în care persoane decedate au votat sau de cazuri în care unii au votat chiar și de mai multe ori, deși nu făcuseră acest lucru!

Ne întoarcem în timp, tot în luna lui noiembrie, dar prin anul 1946. Atunci a avut loc practic cea mai mare fraudă electorală din istoria România. În urmă cu 73 de ani, românii deveneau martori la instaurarea comunismului.

MARȚEA NEAGRĂ SAU CEA MAI MARE FRAUDĂ ELECTORALĂ

Alegerile din 1946 au scris o istorie neagră a României, căci astfel a început perioada de care mulți ne amintim azi nu cu nostalgie, ci cu un fior rece pe șira spinării (la figurat, dar și la propriu, când rememorăm gradele în minus îndurate noaptea, când nu era căldură). Dar alegerile s-au desfășurat după vorba celebrului Stalin, care spunea că „nu contează cine votează, ci contează cine numără voturile”.

Campania electorală și alegerile din 1946 (Sursa foto: societatesicultura.ro)

Alegerile parlamentare din România din 1946 au fost convocate pe 19 noiembrie în Regatul României. Rezultatele oficiale i-au dat câștigători pe comuniștii români (PCR) și pe aliații lor din Blocul Partidelor Democrate (BPD): Uniunea Populară Maghiară (UPM/MNSz), facțiunea proguvernamentală țărănistă din jurul lui Dr. Nicolae Lupu și Comitetul Democrat Evreiesc. Aceste alegeri au marcat un pas decisiv spre destabilizarea monarhiei constituționale române și instaurarea regimului comunist în țară la sfârșitul anului următor.

România se afla sub ocupația Armatei Roșii, voturile au fost măsluite cu măiestrie și susținătorii regimului comunist au furat urnele și chiar au ajuns să bată oamenii, ba chiar să-i omoare. Totul în numele votului și a rezultatului care „trebuia” să iasă!

Alegători la alegerile din 1946 (Sursa: ilariontiu.ro)

Dovezile mai sunt păstrate și astăzi la Memorialul Durerii de la Sighet. Printre exponatele expoziţiei se numără şi o urnă cu fund dublu, o invenţie a comuniştilor pentru fraudarea alegerilor. Voturile false erau puse, de la început, pe fundul urnei, iar cele reale rămâneau în cutia superioară şi nu mai erau numărate.

MĂRTURII CUTREMURĂTOARE DESPRE MARȚEA NEAGRĂ

Alte zeci de mărturii vin să confirme furtul masiv. „Am asistat în câteva secţii de votare la numărătoarea voturilor. De la începerea numărătorii şi până la terminare, în incinta secţiei de votare se aflau o mulţime de necunoscuţi. Mai târziu am aflat că erau securişti români şi ruşi. Buletinele de vot după ce erau murdărite cu felurile mâzgălituri şi scrise cuvinte la adresa comuniştilor, erau declarate valabile pentru FND“, consemna Valer Tehei, un martor al acelor vremuri actualmente domiciliat în Germania.

În continuare, el vorbeşte despre comisii care, în marea lor majoritate, erau formate din „oamenii de încredere al comuniştilor. Dacă cineva avea îndrăzneala să se opună valabilităţii unui astfel de buletin, pe loc era ridicat şi dus. Şi dus era! Astfel, comisiile secţiilor de votare erau obligate să falsifice procesele verbale de încheiere a votării. În dimineaţa următoare, toate buletinele de vot au fost arse pentru a nu fi reluate la un eventual control“.

Sursa: wikipedia.ro, adevarul.ro, rfi.ro