Live acumPoftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)
Prime Time 20:30Poftiţi pe la noi: Poftiţi la Nea Marin! (r)

Am găsit-o pe Vitoria Lipan! ”Nu i-am furat rolul Sophiei Loren! Afară era ger, mămăliga, fierbinte, iar bocitoarele urlau până la cer!”

În 1969, Mircea Mureșan regizează ”Baltagul”, o capodoperă a filmografiei noastre. Pentru că este o coproducție româno-italiană, Sophia Loren e aleasă pentru rolul Vitoriei Lipan, dar, fiind însărcinată, refuză. Spanioloaica Margarita Lozano e distribuită și face un rol epocal. Astăzi, la 87 de ani, stabilită în Murcia, dona Lozano deapănă amintiri

În 1969, Mircea Mureșan regizează ”Baltagul”, o capodoperă a filmografiei noastre. Pentru că este o coproducție româno-italiană, Sophia Loren e aleasă pentru rolul Vitoriei Lipan, dar, pentru că tocmai a născut, refuză. Spanioloaica Margarita Lozano e distribuită și face un rol epocal. Astăzi, la 87 de ani, stabilită în Murcia, dona Lozano deapănă amintiri despre mămăligă, limba română, bocitoare și popi

În toamna lui 1930, Mihail Sadoveanu pleacă într-o excursie pe valea Bistriței și prin Munții Stânișoarei. Revine, se pune la birou și, în fix 10 zile, zămislește capodopera ”Baltagul”, una dintre cele mai bune opere ale literarurii noastre. ”Manuscrisul e atât de curat, fără corecturi, încât îl duce direct la tipografie”, își aducea aminte Profira Sadoveanu, fiica autorului. Editura ”Cartea Românească” din București îl publică imediat.

La începutul anilor '60, regizorii români vor să-l ecranizeze. Victor Iliu e primul, prin 1964. Doi ani mai târziu, încearcă Liviu Ciulei. Niciunul dintre ei nu reușește. E prevăzut, în 1967, cu Pintile la cârmă dar, finalmente, intră în producție pe 16 decembrie 1968, cu Mircea Mureșan la timonă. E vremea coproducțiilor de tot felul. Așa a apărut ”Dacii”, așa a apărut ”Columna”. La București parchează Gian Vittorio Baldi, un regizor italian interesat de producție. Se semnează un acord, pe 16 martie 1969, cu 70 la sută participare din partea română, restul, italiană. Încep căutările pentru personajele principale. Mureșan pleacă în ”Cizmă”. Prima aleasă e Sophia Loren. I se trimte scenariul. Răspunsul vine a doua zi. Faimoasa actriță tocmai i-a dat naștere lui Carlo Ponti junior, vrea să stea cu cel mic. Refuză. Se merge la Alida Valli, dar ea e angajată cu teatrul într-un turneu ce prevede Italia, Germania. Așa că până la urmă cei doi - Mircea Mureșan și Baldi - se opresc la Margarita Lozano. Cine-i fata?

În 1969, Margarita era cunoscută în filmografia europeană. Jucase în ”Pentru un pumn de dolari”, cu Clint Eastwood, sub bagheta lui Sergio Leone

Margarita de las Flores Lozano Jimenez e născută de Ziua Îndrăgostiților, în 1931, în Teutan, o localitate situată, atunci, în Protectoratul spaniol al Marocului. La 20 de ani, pe continent, în Europa, pornește studiile teatrale. Producătorul Carlo Ponti (viitoru soț al Sophiei Loren) o vede, o aduce în Italia. În 1961 jucase, deja, în pelicula lui Luis Bunuel, ”Viridiana”. În 1964 e alături de marele Clint Eastwood și Gian Maria Volonte în ”Pentru un pumni de dolari”, în regia marelui Sergio Leone. E ingenuă, frumoasă.

A1.ro a găsit-o pe Margarita Lozano în Puntas de Calnegre, o localitate superbă din Lorca, Spania. Are 87 de primăveri. Dă cep poveștilor. ”Am ajuns în România la început de an, în 1969. Iarnă. Am plecat direct în Moldova”. Cadrele se trag din 28 februarie. Se merge la Sucevița, se urcă pe Rarău. ”Îmi aduc aminte că era foarte frig, iar mămăliga foarte fierbinte”, spune Lozano. ”Regizorul, ca să poată țină portavocea cu care ne dădea indicațiile, purta niște mănuși imense, îmblănite. N-am mai văzut în viața mea așa ceva!” Se face primăvară. ”Am ajuns și la studiouri, prin mai” (n.r. - la Buftea). Dona Margarita își aduce aminte că s-a speriat, inițial, de localnici. ”La scena cu înmormântarea, au fost aduse bocitoare din sat, plătite. Dar, pe lângă acestea, au apărut și vreo 100 de oameni, localnici, care au participat la cadre. Au intrat perfect în film, în timp ce bocitoarele urlau până la cer. După aceea am înțeles că nu prea era voie cu astfel de lucruri, dar niște preoți locali au intervenit”.

5.111.388 de spectatori au urmărit filmul în reţeaua autohtonă de cinematografe

Inițial, dublajul din ”Baltagul” trebuia asigurat de Margareta Pogonat, dar, finalmente, Margareta Lozano a fost ”tradusă”, în română, de Eugenia Bosânceanu. Pelicula merge la Festivalul de Film de la Veneția, după peripeții imense, cu montaj furat din portbagajul mașinii. Este bine primită de către critică.

Margarita Lozano, în zilele noastre

Anii trec. Margarita Lozano revine în cinematografia iberică. Paralel, filmează și în Italia, până în 2006. Apoi continuă cu teatrul. Primește titlul de Doctor Honoris Causa al Universității din Murcia. Astăzi, la aproape 90 de ani, se relaxează pe plajele de la Puntas de Calnegre, departe de lumea dezlănțuită. ”Rugămintea e să scrieți că nu am furat rolul nimănui. Sophia Loren trebuia să stea cu cel mic acasă”, încheie ea.

”Baltagul” (”La Scure”), 1969

Coproducție ”Studioul cinematografic București” și ”I.D.I. Cinematografica”, Roma

Regia și scenariul: Mircea Mureșan. Imaginea: Nicu Stan

Au interpretat: Margarita Lozano (Vitoria Lipan), Paul Misai (Gheorghiță), Sidonia Manolache (Minodora), Ilarion Ciobanu (Nechifor Lipan), Folco Lulli (Bogza, oier, ucigașul lui Lipan, dublat de Nucu Păunescu), Sandu Sticlaru (părintele Daniil)

Premiera în România: 27.10.1969

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro