Live acumObservator Sport
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Amantlâcul ce a dus la cea mai mare fraudă electorală din istoria României: „Nu-ți voi ierta trădarea de neam!”

Politica a mers mână în mână cu scandalul din toate timpurile. Iată cum o „Cocuța” a dus la cea mai mare fraudare a alegerilor din istoria țării, a aruncat Europa în prag de război și a fost la un pas să împiedice unirea Moldovei cu Țara Românească.

Cocuța Vogoride (stânga), Alexandru Ioan Cuza (drepta-sus), Nicolae Vogoride (dreapta, jos)

Manualele de istorie prezintă, de cele mai multe ori, doar atmosfera politică din perioada premergătoare Unirii Moldovei cu Țara Românească. Însă, așa cum bine știm, istoria este făcută de oameni, iar oamenii fac lucruri nebunești din dragoste și gelozie.

Nu toată lumea și-a dorit unirea celor două principate. Numărul opozanților Unirii era chiar destul de mare, iar disperarea lor i-a împins să apeleze la tot felul de șiretlicuri, mai mult sau mai puțin legale sau morale, pentru a împiedica evenimentul.

De ce? Motivul este unul simplu și la fel de valabil și astăzi: banii și puterea. Dacă Moldova și Țara Românească s-ar fi unit, ar fi însemnat că mulți și-ar fi pierdut titlurile și privilegiile venite din traiul în pătura de sus a societății. Ce s-ar fi întâmplat cu averile celor care făcuseră o tradiție din obținerea girurilor marilor puteri (Imperiul Otoman) pentru a cârmui?

Până la urmă, cel mai mare adversar al unioniștilor s-a dovedit a fi prințul Nicolae Conachi Vogoride, o beizadea locală, însetat după bani și putere. Din nou, un personaj întâlnit și acum pe scena politică românească.

Prințul venea dintr-o familie mare, distrusă de ilegalitățile tatălui lui Nicolae, Ștefanache Vogoride. Acesta avusese o carieră strălucită în administrația Moldovei. În 1821, a fost numit caimacam, echivalentul unui guvernator. A rezistat un an, fiind înlăturat în 1822, după ce otomanii l-au acuzat de delapidare. Ce făcuse? Ștefanache a furat din birurile ce ar fi trebuit să ajungă la Înalta Poartă.

Nu este omorât, dar este trimis în exil în Asia. Prințul Nicoale și restul familiei rămân în Moldova, iar ambiția tânărului începe să crească.

În 1846 face primul pas important în pregătirea pentru obținerea tronului Moldovei. Se căsătorște cu Cocuța Conachi, fiica boierului Costache Conachi și posesoarea unei zestre uriașe. Unsprezece ani mai târziu, în 1857, Nicolae ajunge și el caimacam al Moldovei.

Oficial, caimacamul Vogoride s-a opus Unirii din motive pur politice, mânat de dorința lui nebună de a ajunge domnitor al Moldovei și de a-și spori averea. Însă unii istorici au descoperit dovezi ce ar arăta că Prințul Nicolae s-a alăturat antiunioniștilor din gelozie.

Potrivit istoricului I.C. Filitti care, în lucrarea sa „Contribuții la istoria diplomatică a României în secolul XIX-lea”, a notat că soția lui Vogoride, Cocuța, a avut un rol central în fraudarea alegerilor și a fost în mijlocul unui scandal amoros:

„Deși nu era frumoasă, moștenise inteligența tatălui ei și se pricepea de minune la jocurile diplomației”, scrie istoricul.

În ciuda soțului ei, Cocuța este o susținătoare înflăcărată a Unirii. Așa îl cunoaște și se apropie de un alt uninionist, cunoscut ca fiind un mare afemeiat: pârcălabul de Galați, Alexandru Ioan Cuza!

În timpul relației cu Cuza, Cocuța reușește să fure corespondența soțului ei, pe care acesta o poate folosi pentru a demasca fraudarea alegerilor din 1857.

După toate aceste trădări, Vogoride refuză să divorțeze. Motivul reiese clar dintr-un dintre scrisorile trimise de Cocuța soțului ei, „venetic de Fanar”:

„Ai venit în țară lipit pământului, n-ai altă avere decât zestrea ce ți-am adus-o eu. Îți iert risipirea ce ai făcut-o, dar nu-ți voi ierta trădarea față de neamul, față de țara care ar fi trebuit să devie și a dumitale. Cum nu ai astăzi altă avere decât a mea, aș putea, printr-un divorț, să te așez din nou pe paiele de unde te-am ridicat”, scrie George Marcu.

Cea mai mare fraudă electorală din istoria României

Gelozia și ambiția oarbă. Acestea au fost ingredientele ce l-au făcut pe Nicolae Vogoride autorul celei mai mari fraude electorale din istoria acestei țări. După intervenția marilor puteri europene, scrutinul a fost anulat, intrând, astfel, într-un conflict cu otomanii, aruncând Europa în prag de război.

„Nicolae Vogoride a semnat mii de decrete de boierie, titlurile și numele rămânând în alb. În momentul alegerilor, prefecții aveau dispoziție să-I cheme pe alegători și să le arate ce oferea guvernul în schimbul unui singur vot împotriva unirii”, scrie profesorul Mihai Cojocaru

Sună cunoscut?

Nici până în ziua de azi nu se știe cum s-au format listele electorale. „Aranjate” de prefecți, au fost luate la „verificare” de oamenii lui Vogoride, o săptămână mai târziu. Toți votanții pro-unire au fost eliminați.

În iunie 1857, publicarea listelor în „Gazeta de Moldavia” a provocat proteste masive. Frauda era uriașă: din 3.600 de preoți ai Metropoliei, doar 205 se regăseau pe liste. Dintre boieri, o șesime erau trecuți cu drept de vot.

Fraudarea alegerilor din Moldova a dus Europa în prag de război. Marile puteri europene au declarant ruperea relațiilor diplomatice cu Poarta, pe care o considerau în spatele acțiunilor lui Vogoride. În august 1857, Ali Pașa trimitea ordinul de anulare a alegerilor, reviziurea listelor electorale și reluarea votului. Restul este istorie.

Sursa: Wikipedia, Adevărul

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro