Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:25Chefi la cutite

Arsenie Boca a fost ucis de Ceaușescu! Ce ordin a dat ca să îi facă de petrecanie și cum l-a făcut să sufere! „I-au paralizat fața și piciorul stâng”

În România lui 1987, se auzea zumzetul ce anunța Revoluția. Muncitorii Uzinei de Autocamioane din Brașov începeau să protesteze, dând tonul și altor sute de brașoveni exasperați de lipsurile vieții. În agitația creată, Nicolae Ceaușescu avea să dea ordinul ce i-ar fi adus sfârșitul lui Arsenie Boca.

Arsenie Boca a fost ucis de Ceaușescu!

După ce în Brașov încep să se audă „Jos Ceaușescu” și „Jos comunismul!”, reacția forțelor lui Ceaușescu este pe măsură, firește, pentru ca vocile să fie înăbușite repede! Se fac arestări. Câteva sute de persoane sunt anchetate. Muncitorii „instigatori” sunt bătuți, torturați! Peste 60 de persoane sunt condamnate la închisoare de la șase luni până la trei ani!

Foarte aproape de oraș, la 45 de kilometri distanță, mai exact, în casa de pe Strada Privighetorilor din Sinaia, unde este stabilit definitiv, Arsenie Boca, aflat la vârsta de 77 de ani și spre sfârșitul vieții lui, speră la o bătrânețe liniștită. Nădăjduiește să răspândească cu discreție ideile lui Rudolf Steiner despre viața creștină, alături de Julieta.

De altfel, Arsenie Boca trăiește ca singurul bărbat dintr-un grup numerous de femei: trei țesătoare cu muncă la domiciliu, o vânzătoare și nouă pensionare. Dintre acestea, doar două au făcut liceul, iar una singură, Julieta, are studii superioare.

Și Arsenie Boca este pensionar. O dată pe lună merhe la București să își ridice pensia de la Patriarhie. Îi place să i se spună „Bătrânul”. Iese rar din casă. Vecinii îl văd „suspicios și enigmatic”. Are haine învechite și neglijente și o barbă dezordonată.

Ar face o ultimă vindecare, pe ascuns. Un tânăr de 26 de ani, cu cancer gastric avansat, căruia medicii nu îi dau nicio șansă de supraviețire, îi cere ajutorul. Călugărul îl atinge cu degetul arătător, i-l coboară pe piept până în zonastomacului și îi spune: „Bine, gata, ești vindecat”.

La Biserică nu mai merge. Este bătrân și ostenit. Simte că „și-a făcut datoria pe deplin față de Dumnezeu” și că a muncit destul pentru Biserică.

Însă, foarte curând, pericolul se face simțit și între zidurile în care își duce zilele Arsenie Boca. Înspăimântat, călugărul face infarct, dar supraviețuiește.

Însă, peste doar două luni, în februarie 1988, o paralizie facială și una la piciorul stâng îl imobilizează la pat. Îi este din ce în ce mai greu să vorbească.

Repede, se răspândește zvonul că sfârșitul lui Arsenie Boca este adus de un ordin dat de Nicolae și Elena Ceaușescu. Părintele ar fi fost iradiat și acesta ar fi fost motivul pentru care starea lui de sănătate s-a deteriorat atât de mult.

Arsenie Boca, lăsat de Ceaușescu fără cea mai dragă persoană din viața lui

În plus, Arsenie Boca, născut cu numele Boka Zian-Vălean, a fost lăsat de Nicolae Ceaușescu fără cea mai dragă persoană din viața lui – Julieta. Locul ei este ocupat de o iscoată a Securității, cu numele Ioana Sângeorzan. Durează un an pentru ca securitatea statului să decidă că fostul călugăr „nu mai prezintă interes”.

Gheorghe Furdui, preotul colaborator al Securității, de la biserica „Sfântul Ilie Tesviteanul”, îi face „unele oficii religioase” – adică l-ar fi spovedit și împărtășit.

În ultimele zile de viață, Arsenie Boca nu mai mănâncă. Se stinge încet, ca o lumânare. Ajunge să aibă o barbă mare și sârmoasă.

Viața lui Arsenie Boca nu se încheie într-o zi oarecare, ci pe 28 noiembrie 1989, de ziua Sfântului Cuvios Mucenic Ștefan cel Nou, căruia, cu ani în urmă, îi pictase martiriul pe absida bisericuței de la Drăgănescu.

Arsenie Boca, dus la groapă cu o Dacia 1300 break și apoi scos din mormânt de comuniști

Înmormântarea lui Arsenie Boca are loc pe 4 decembrie 1989, la 400 de kilometri distanță de Sinaia, la Prislop, în cimitirul mănăstirii pe care călugărul a fost silit să o părăsească în anul 1959.

Sicriul lui este transportat la mănăstirea Prislop de prieteni, cu o mașină Dacia 1300 break. Este îmbrăcat pentru prima oară, după 30 de ani, cu dulama de călugăr și odăjdii.

La înmormântare, participă câțiva credincioși și câțiva preoți apropiați, precum Savian Bunescu, preotul de la Drăgănescu, Nicolae Streza de la Rășinari, Simion Todoran și Octavian Pătrașcu din Valea Jiului.

Minunile nu lipsesc de la înmormântare! După cum jură câțiva credincioși, în drumul spre groapă, Arsenie Boca își deschide ochii mari și albaștri, iar obrajii săi sunt rumeni, chiar dacă se împlinește o săptămână de la moartea lui. Sicriul lui cântărește cât un fulg pentru cei care îl duc pe umeri.

Nu odihnește prea mult Arsenie Boca în locul lui de veci! La doar câteva zile de la înmormântare, agenții Securității îl dezgroapă, ca să se asigure că rămășițele lui au fost înhumate acolo. La un an de la întâmplare, mai este degropat o dată. În prezent, mormântul lui este loc de pelerinaj.

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro