Live acumSacrificiul
Prime Time 20:00Sacrificiul

Române, le vezi? Sunt îmbibate de sânge! Așa arată „începutul” României Mari și „fitilul” ce a dus la moartea a peste 500.000 de români – Foto

În urmă cu 105 ani, în dimineața zilei de 28 iunie, un tânăr trăgea două focuri de armă și schimba cursul istoriei. Însângerat, arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei, moștenitorul tronului, îi șoptea soției lui, Sofia: „Nu-i nimic, nu-i nimic”, doar pentru a o vedea prăbușindu-se pe genunchii lui. În câteva secunde, o urma pe femeia care a fost marea lui dragoste. Avea să înceapă Primul Război Mondial. Aveau să moară peste 500.000 de români, eroi ai României Mari.

În urmă cu 105 ani, în dimineața zilei de 28 iunie, un tânăr trăgea două focuri de armă și schimba cursul istoriei. Însângerat, arhiducele Franz Ferdinand al Austro-Ungariei, moștenitorul tronului, îi șoptea soției lui, Sofia: „Nu-i nimic, nu-i nimic”, doar pentru a o vedea prăbușindu-se pe genunchii lui. În câteva secunde, o urma pe femeia care a fost marea lui dragoste. Avea să înceapă Primul Război Mondial. Aveau să moară peste 500.000 de români, eroi ai României Mari.

Cămașa arhiducelui, ce a fost cândva albă, înainte de a fi îmbibată de sânge, și vestonul pătat și găurit, ar fi rămas intacte, dacă o suită de greșeli și întâmplări nefericite nu i-ar fi oferit lui Gavrilo Princip, un student de 19 ani, o mare șansă. Cele două articole se află acum în colecția Muzeului de Istorie Militară din Viena.

Vizita lui Franz Ferdinand la Sarajevo, capitala de atunci a Bosniei-Herțegovina, fusese planificată încă din 1913, pentru ca moștenitorul tronului Austro-Ungariei să inspecteze trupele garnizoanei din această țară. Arhiducele a fost însoțit de Sofia, soția lui, la dorința ei, în ciuda căsătoriei lor morganatice. „Dacă va fi să fie pericol, atunci locul meu este lângă soţul meu”, ar fi spus Sofia care avea trei copii cu arhiducele Franz Ferdinand.

Însă, această vizită a lor în Sarajevo, pe 28 iunie, a fost percepută ca o insultă de unii, în contextul în care populaţia Bosniei dorea unirea cu Serbia şi refuza să se supună conducerii austro-ungare. De altfel, pe 28 iunie 1389 a avut loc bătălia de la Kosovo, în urma căreia turcii cuceriseră vechiul regat sârb. Astfel, grupul independento-naționalist „Tânăra Bosnie” a stabilit că acesta era momentul în care trebuia să acționeze.

Primul atentat, cu bombă, a eșuat! Alte încercări, anulate de lașitate

Sosirea lui Franz Ferdinand și a soției lui în Sarajevo a atras mulți oameni pe stradă, curioși să îi vadă pe cei doi. Arhiducele și Sofia trebuiau să inaugureze un muzeu și să asiste la un act al Primăriei.

În mulțime s-au aflat și potențialii asasini, înarmați cu bombe sau revolvere, precum și cu fiole cu cianură. Unii, însă, n-au avut curaj să acționeze, atunci când Cortegiul Regal a trecut pe lângă ei. Nu a fost și cazul lui Nedeljko Cabrilovic. El a aruncat o bombă, dar n-a calculat bine timpul până la explozie. Șoferul mașinii arhiducelui a accelerat, iar bomba a ajuns mai aproape de automobilul din spate. A lăsat o gaură de 15 centimetri adâncime și 30 centimetri diametru. Colonelul Erich von Merizzi şi contele Alexandre Boss-Waldeck au suferit răni uşoare. Coloana de mașini și-a reluat ruta și a trecut pe lângă alți complotiști, care nu au reacționat, ajungând, în cele din urmă, la hotelul la care erau cazați înalții oaspeți.

La hotel, Franz Ferdinand era furios și i-a spus primarului: „Eu vin la Sarajevo ca prieten şi sunt primit de o bombă?!”. În timpul recepţiei ce a urmat, arhiducele l-a întrebat pe generalul Potiorek, guvernatorul provinciei şi responsabilul cu securitatea cuplului imperial, dacă trebuie să se aştepte la încă o bombă. Potiorek l-a asigurat că nu este cazul, dar a insistat să schimbe programul vizitei. În loc să meargă la muzeu, el i-a sugerat arhiducelui să plece direct la Konak, unde trebuia să ia prânzul, sau să rămână la hotel până la sosirea armatei. Franz Ferdinand a decis, însă, că vrea să meargă la spital pentru a vedea cum se simte colonelul Merizzi.

Statul său major a decis atunci schimbarea rutei: maşina trebuia, în mod normal, să părăsească strada principală şi să facă dreapta la Podul Latin, apoi să o ia pe strada Franz Joseph spre direcţia centrului. În schimb, s-a decis rămânerea pe strada principală, care era destul de largă, cât mai mult timp posibil înainte de a se îndrepta spre spital.

O suită de greșeli și întâmplări nefericite au dus la o nouă ocazie, neratată

Arhiducele și soția lui au părăsit hotelul cu o singură mașină în fața lor, cea a șefului poliției. Prima problemă. Ajungând în dreptul podului Latin, maşina din faţă, în loc să rămână pe strada principală, a luat-o la dreapta. Șoferul ori nu fusese informat de schimbarea rutei, ori a luat-o pe acel drum din obișnuință... În fine, cele două maşini au luat-o pe strada Franz Joseph către muzeu. Generalul Potiorek, aflat în dreapta şoferului maşinii imperiale, a început să urle, ordonând șoferilor să întoarcă.

A doua problemă. Mașina în care se afla cuplul imperial a încercat o întoarcere destul de dificilă, dată fiind strada îngustă pe care se afla. Potrivit unor surse, aceasta nu putea da înapoi, din construcție. În apropiere se afla nimeni altul decât Gavrilo Princip, încă înarmat.

Gavrilo Princip a scos pistolul și a tras. Avea să mărturisească la proces că a întors capul în momentul tragerii și că nu a reținut de câte ori a tras sau asupra cui. Trăsese de două ori. Primul glonț l-a nimerit pe Franz Ferdinand, atingându-i vena jugulară, iar al doilea a lovit-o pe Sofia, în abdomen. Asasinul a fost luat cu asalt de martori, care l-au împiedicat să se împuște. A apucat să înghită cianură, dar n-a avut efect.

În minutele imediat următoare, mașina imperială s-a îndreptat spre reședința guvernatorului. Nimeni nu și-a dat seama de gravitatea rănilor suferite de cei doi. Franz Ferdinand, conștient încă, era preocupat de soția lui. Potiorek a mărturisit ulterior că l-a auzit șoptindu-i „Nu-i nimic, nu-i nimic”. Sofia s-a prăbușit pe genunchii soțului ei, care pierdea tot mai mult sânge. În câteva minute, amândoi erau morți.

O lună mai târziu, Austro-Ungaria declara război Serbiei, considerată a fi în spatele grupului „Tânăra Bosnie”, Europa s-a împărțit și a început Primul Război Mondial. Aveau să moară peste 500.000 de români.

La sfârșitul Primului Război Mondial, în 1918, Imperiul Austro-Ungar s-a prăbușit, iar în istoria noastră s-a înscris o victorie importantă – Marea Unire.