Live acumAcces Direct
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

Astăzi se împlinesc 31 de ani de când 10.000 de români au avut curaj să-și înfrunte conducătorul și să strige pentru prima dată în numele dreptății ,, JOS, Ceaușescu!’’și ,,Deșteaptă-te, române''

Astăzi se împlinesc 31 de când 10.000 de români au avut curaj să se unească și să strige pentru prima dată în numele dreptății ,, JOS, Ceaușescu!’’și ,,Deșteaptă-te, române'' cuvinte interzise cu desăvârșire în comunism.

Astăzi se împlinesc 31 de ani de când 10.000 de români au avut curaj să se unească și să strige pentru prima dată în numele dreptății ,, Jos, Ceaușescu!’’și ,,Deșteaptă-te, române'' cuvinte interzise cu desăvârșire în comunism.
Mărturisiri șocante despre cum s-a răzbunat dictatorul Ceușescu pe oamenii care au cerut o viață mai bună: ,,Erau cu scuturi, cu căşti, cu pistoale mitralieră, care au intervenit cu gaze lacrimogene, mă puneau să stau într-un picior și ne loveau în coaste. Cutremurul e nimic pe lângă ce se întâmpla acolo!"

Revolta muncitorilor de la „Steagu Roşu“ din Brașov a pornit în seara zilei de 14 noiembrie 1987, iar inițiatorii acesteia au fost doi tineri cu vârsta de 19 și 20 de ani cărora li s-a tăiat salariu: „A pornit din cauza tăierii salariilor. Secţia 440 era o secţie care realiza planul lună de lună, dar conducerea fabricii a tăiat salariile la toată lumea. Oamenii aveau familii, copii şi s-au trezit pe fluturaşi cu zero lei sau un leu. Au cerut detalii la ofiţerul de serviciu, care era şi şeful secţiei, dar acesta i-a ameninţat că-i dă pe mâna Securităţii. Oamenii nu au mai vrut să lucreze. Dimineaţa am ajuns şi noi la muncă, nu conta că era duminică, atunci se lucra non-stop.

Am văzut că aveam salariile oprite şi ne-am alăturat lor

Am văzut că aveam salariile oprite şi ne-am alăturat lor. Nu am putut avea niciun dialog cu şeful de secţie, Ghelase Valeriu, care ne-a ameninţat că ne trimite în Valea Jiului. Am pornit prin uzină până la Palatul Administrativ, dar cei din conducere fugiseră. Am ieşit pe poarta întreprinderii cu gândul să pornim la Judeţeana de Partid, actuala Prefectură. Eram atunci cu Dan Iacob şi Cornel Vulpe. I-am spus lui Cornel Vulpe să ia steagurile, dar nu cel cu secera şi ciocanul, doar pe cel cu tricolorul“, povesteşte Marius Boeriu, preşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987 pentru ,,Weekend adevărul”

Revolta a pornit cu câțiva zeci de oameni, dar ulterior ,,armata” de luptă creștea și în final s-au adunat 10.000 de români care au început să strige: ,,Vrem mâncare, vrem căldură, ne vrem banii înapoi! Hoții!’’.

Credit poza:agerpres

Atunci oamenii care locuiau în zonă au început să aplaude, femeile aruncau cu flori și astfel a fost înțeles scopul adunării, gata să înfrunte corupția, nedreptatea și furtul. Nimeni și nimic nu îi mai împiedica, nici măcar frica că vor fi duși la Valea Jiului, pedeapsa la care erau supuși cei care nu ascultau de conducerea comunistă.

Unul dintre momentele tensionate ale revoltei a fost atunci când mulțimea de oameni ajunsă în fața Spitalului Județean a început să recite prima strofă a imnului ,,Deșteaptă-te, române” versuri interzise de către tovarășul Nicolae Ceaușescu spre a fi rostite. Din acel moment, revolta s-a transformat într-o revoltă politică a cărui final nici nu se imagina.

Dan Iacob, vicepreşedintele Asociaţiei 15 Noiembrie 1987, povestește că oamenii erau orbiți de dorința de protest, erau plini de adrenalină și de curaj încât nu le mai păsa de consecințele ce urmau să apară. Se simțeau pentru prima data liberi să strige cât pot de tare nedreptatea în care trăiau.

Nimeni din conducere nu a preconizat o asemenea revoltă, iar forțele de ordine au fost luate prin surprindere. Întâmplarea face că în acea perioadă erau alegerile, mulți dintre jandarmi fiind trimiși să asigure buna desfășurare la secțiile de votare.

,,Sunteţi voi tari azi, dar vedeţi mâine"

Mulțimea a ajuns la Judeţeana de Partid (actuala Prefectură), unde se remarcă prima persoană care a trimis către protestatari o amenințare, mai exact primarul, care i-a avertizat că,, Sunteţi voi tari azi, dar vedeţi mâine”, însă unul dintre cei prezenți l-a ,,aranjat’’ repede lovindu-l cu un steag în cap.
Oamenii au urcat la etajul 1 unde au găsit mese aranjate ca de petrecere, tablouri pe pereți cu Nicolae Ceaușescu, atmosferă care i-a indignat pe protestatari și care i-a motivat să dărâme tot ce le stătea în cale, inclusiv pozele în care se regăsea conducătorul țării.

Coșmarul abia acum începea

Când lumea a început să se disperseze, au apărut forţele de ordine. Erau vreo 30 de inşi, trupe USLA, cum sunt mascaţii de azi, cu scuturi, cu căşti, cu pistoale mitralieră, care au intervenit cu gaze lacrimogene. „Doar la video, în filme am mai văzut aşa imagini. Eram speriaţi. Auzisem că un glonţ de mitralieră trece prin şapte oameni. S-a spus că au băgat oameni în dubă. Trupele strângeau rândurile, dar lăsau breşe să putem pleca. Atunci au început primele arestări. Am luat-o prin pădure şi am găsit haine, salopete. Oamenii se dezbrăcaseră, ca să nu fie recunoscuţi. Am ajuns la căminele uzinei, am sărit gardul în întreprindere şi am ajuns în secţie. Deja apăruse Securitatea, membrii de partid predaseră listele cu cine a plecat, cu cine s-a întors. În final au fost 540 de arestaţi şi 61 de condamnaţi“, povesteşte Dan Iacob.

Marius Boeriu povestește că după încheierea revoltei a urmat adevăratul coșmar. Oamenii au fost închiși, bătuți, umiliți, amenințați, desfigurați loviți în coaste, puși să stea într-un picior în timp ce un câine predator abia aștepta să facă un pas greșit, tortura fiind de neimaginat.

Mărturisiri cutremurătoare

Dan Iacob relatează cum poliția a ajuns a doua zi la el acasă, în jurul orei 6 dimineață și l-au scos din casă sub un pretext de viol,l-au băgat în dubă, alături de alți muncitori prezenți la revoltă și l-au dus în București. „Ne-au înghesuit în dubă la un moment dat. Ziceau că ne duc să ne împuşte că ne-am ridicat împotriva orânduirii sociale, că suntem criminali. Pe la Predeal, spun cu aproximaţie că nu se vedea nimic, am bătut în vizetă şi am cerut să se slăbeasă cătuşele. Când te mişcai, acestea se strângeau. Ne-au spus: ,,Rezistaţi, ticăloşilor”. După vreo 10-15 minute, s-a oprit duba. În jur erau doar copaci. Văzusem într-un film cu nazişti că le-au dat drumul şi i-au împuşcat apoi în spate.

Am spus: ,,Gata, ăştia ne împuşcă”.

Încercam să nu ieşim afară. Ne-am scos, au spus că au o problemă la maşină. Atunci ne-au slăbit cătuşele, ne-au urcat înapoi şi ne-au dus într-un arest la Bucureşti. Noi nu ştiam atunci unde eram. Pe mine m-a luat un ofiţer şi m-a dus într-o cameră. Aveam un coleg care m-a întrebat: ,,Băi, copile, ce-ai făcut? Că aici vin numai cei cu fapte grave”. L-am întrebat ce a făcut şi a spus că două crime şi că fapta mea e mult mai gravă. Apoi mi-a spus să recunosc, ca să scap de pedeapsa capitală. Că dacă recunosc, o să iau 20 de ani, cu un spor de cinci ani. Mi-am făcut calcule că pe la vreo 30 şi ceva de ani sunt acasă. Nu a durat mult şi a venit un anchetator. Era în haine verzi. Apoi am aflat că noi am fost la o altfel de Securitate. Aici nu ne băteau. Ne tot puneau întrebări, ne făceau portret psihologic. Mi-a spus: ,,Tu eşti mai mic, eşti coleric, sigur ai fost în faţă, ai văzut, poţi să te salvezi”. Mă recunoşteam în tot ce zicea. A fost singurul care a scos o declaraţie de la mine din vorbe, nu cu bătaie“, mai spune Dan Iacob.

Metoda ,,bicicleta”- tortura supremă la care au fost supuși participanții revoltei din 1987

La sediul miliției din București au fost supuși unei metode extreme de violente,, metoda bicicleta’’ care presupunea că ,, te agăţa la o distanţă de câţiva centimetri de podea pe o bară până ţi se disclocau umerii. Durerea mare era după, când trebuia să îţi aduci umerii la loc şi să îţi îndrepţi spatele. Acolo toţi te bateau”

În cele din urmă, după ce și-au recunoscut fapta, au ajuns la miliția din Brașov unde fiecare dintre protestatari a fost deportat într-o zonă izolată, unde să muncească pe brânci fără a vorbi cu nimeni. Eroul nostru, Dan Iacob, a fost deportat la Călimănești unde muncea din greu la betoane și unde timp de 6 luni nu a vorbit cu nimeni.

În fiecare an pe 15 noiembrie se organizează o ceremonie religioasă la monumentul de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, ca semn de prețuire pentru oamenii care au luptat pentru dreptatea și libertatea lor și care au trăit în chinuri groaznice și torturi de nedescris, într-un sistem de conducere communist, condus de unul dintre cei mai controversați lideri români.

Sursă: Adevărul

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro