Au trecut zece ani de când Florian Pittiș și-a mutat scena în Rai! De undeva de Sus, Moțu ne zâmbește și ne cântă mereu că „Sfârșitul nu-i aici”

 
+3 click pentru
galerie

S-au făcut zece ani de când lumea artiștilor a devenit mai săracă. Era în ziua lui 5 august 2007 când Moțu Pittiș a decis să își mute scena în Rai.

Generații întregi aveau să plângă de emoție și să cânte. Florian Pittiș nu juca teatru, el FĂCEA teatru. Și îl făcea mai bine decât oricine. O simplă ridicare de mână și brusc, sala amuțea.

„Cântă Moțu”

Și întreg publicul se cufunda în toată frumusețea și iubirea pe care artistul o dăruia cu fiecare piesă de teatru sau cu fiecare cântec.

A absolvit Colegiul Național „Gheorghe Lazăr” din București și apoi, în 1968, a terminat și Institutul de Teatru. Era tânăr, era proaspăt și scena teatrului Bulandra și-a deschis cortina pentru el. Acolo, Moțu nostru drag avea să facă istorie cu roluri memorabile.

„Ploaia care va veni le va potoli pe toate...”

An de an, tot la Bulandra, lăzăriștii îi cinstesc amintirea cu Festivalul de Teatru „Florian Pittiș”. Și Moțu privește de sus și zâmbește probabil.

„Dacă v-au plăcut bufonii, mai poftiți și în altă seară!”. Și cortina se lasă și inimile sunt mai mari și mai pline de frumos. 

Vulcan de energie, Moțu pune bazele trupei Pasărea Colibri și mai târziu, în 1998, devine director al Radio România Tineret, cunoscut azi ca Radio3Net.

Fan Bob Dylan, acesta a tradus și a adaptat cântecele acestuia pentru publicul român.

 

Și Doamne, ce iubit era!

Iubit de tineret pentru stilul său rebel, Florian Pittiș era o adevărată apariție! Cu păr lung, blugi lejeri și fumând „Carpați”, artistul a devenit simbolul generației în blugi și și-a câștigat titlul de „cea mai frumoasă voce a teatrului românesc”.

„Firea mea e saltul omenesc
Nu contează cât de lung am părul
Important e cât si cum gândesc”

Cine nu și-l amintește în rolul memorabil din „Veronica se întoarce”? Cu o simplă chitară și vocea sa inconfundabilă, Moțu ne-a hipnotizat pe toți.

Și ochii! Ochii aveau în ei întreg Universul și încă un pic! Actor, om de radio si televiziune, director de teatru, cântăreț de folk și producător. Și mai presus de toate, omul care ne-a făcut viețile mai bogate.  

Câți nu l-am ascultat însetați de cunoaștere pe vremea când prezenta diferite documentare?

A fost atât de bun, încât cei de la Disney i-au propus să fie vocea lui Winnie de Pooh pentru versiunea românească a producției animate. 

„Sunt tânăr, Doamnă, încă aripile mă țin”

Și a fost veșnic tânăr și frumos, până ce boala avea să-l supere și să-l facă să-și mute scena acolo Sus, printre îngeri. Fiindcă lui Dumnezeu îi place frumosul și uneori, decide să îl cheme la El.

Pentru noi, ceilalți rămași aici, Moțu a rămas și va rămâne la fel de VIU.

Și pentru toate florile de suflet și momentele de bucurie, plecăciuni și mulțumiri.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe