Live acum
Prime Time 20:30Adela

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar actrița a avut un secret de familie rușinos și a trăit cu teama că acesta s-ar putea afla și i-ar putea distruge cariera la Hollywood, în perioada sensibilă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar actrița a avut un secret de familie rușinos și a trăit cu teama că acesta s-ar putea afla și i-ar putea distruge cariera la Hollywood, în perioada sensibilă de după cel de-Al Doilea Război Mondial.

După ce s-a mutat din Olanda în America și a apărut în filme ca Breakfast at Tiffany's”, Audrey Hepburn a evitat să răspundă la întrebări despre germani, deoarece „riscul era prea mare pentru cariera ei”.

Mama actriței Audrey Hepburn, baronesa Ella van Heemstra, a simpatizat cu naziștii, iar după o întâlnire cu Adolf Hitler la München, aceasta s-a declarat „în al nouălea cer”, mai ales că Fuhrerul i-a sărutat mâna.

În plus, mama actriței Audrey Hepburn a avut o relație cu un ofițer german și a fost acuzată că ar fi avut un steag cu o svastică în apartamentul ei.

Hepburn se temea și că oamenii vor afla că a dansat în perioada 1942 – 1944 la evenimente la care ar fi fost prezenți și soldați germani, potrivit biografiei „Dutch Girl: Audrey Hepburn and World War II”, scrisă de Robert Matzen, ce va fi lansată pe 14 aprilie în SUA.

Audrey Hepburn a povestit, însă, faptul că aproape a murit în timpul foametei din iarna anilor 1944 – 1945 și că a dat spectacole în orașul olandez Velp ca să strângă bani pentru rezistență.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Mama actriței Audrey Hepburn, un „dictator” pentru artistă

Hepburn a avut o relație „complexă” cu mama ei aristocrată – o femeie pe care Robert Matzen a numit-o un „dictator” care i-a dominat viața fiicei ei.

Actrița Audrey Hepburn s-a născut în anul 1929 în Bruxelles, iar în timpul anilor 1930 părinții ei au petrecut mult timp în Londra, unde au fost influențați de fascistul britanic Sir Oswald Mosley.

Potrivit biografului Robert Matzen, mama și tatăl actriței Audrey Hepburn, Ella și bancherul englez Jospeh Ruston, au fost „fermecați de Sir Oswald Mosley și de Hitler și mai ales de conceptul de nazism”.

Van Heemstra a scris un eseu pentru Mosley despre bucuriile aduse de fascism pentru ziarul său, iar fascistul britanic l-a invitat pe acesta și pe soția lui la Munchen, în 1935, pentru o întâlnire cu Fuhrerul, la sediul său.

Când a intrat în încăperea unde se afla Adolf Hitler, mama actriței Audrey Hepburn s-a uitat fascinată în „ochii extrem de albaștri” ai Fuhrerului și i-a admirat „zâmbetul enigmatic, plin de umilință”.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Deși soțul ei era chiar lângă ea, Ella era impresionată de „galantul și plăcutul” Hitler care „s-a aplecat și i-a sărutat mâna”.

De altfel, mama actriței a fost atât de fericită în privința excursiei ei la Munchen încât a scris un articol despre aceasta în ziarul național socialist al lui Mosley, Action.

„Adolf Hitler poate fi mândru pentru renașterea acestei țări minunate și pentru reîntinerirea spiritului german”, a scris mama actriței Audrey Hepburn.

„Germania de astăzi este o țară extrem de plăcută, iar germanii, conduși de naziști, sunt un exemplu splendid pentru albii din întreaga lume – o rasă extraordinară, verticală și mândră, după cum are și dreptul să fie”, mai scris mama actriței Audrey Hepburn.

Totuși, când s-au întors în Bruxelles, Joseph Ruston s-a declarat „oripilat” de opiniile politice ale naziștilor, deși acesta a petrecut ulterior cel de-Al Doilea Război Mondial ca prizonier al britanicilor pentru sprijinul acordat fascismului. Anul 1935 a fost și cel în care părinții actriței Audrey Hepburn au divorțat.

Actrița a povestit ulterior că stresul acelei perioade a făcut-o pe mama ei să încărunțească și că aceasta a devenit atât de deprimată, încât prietenii s-au temut că s-ar putea sinucide.

Audrey Hepburn, care avea vârsta de șase ani la acea vreme, a scris că mama ei „plângea zi și noapte”. „Am crezut că nu se va mai opri vreodată”, a notat artista.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Audrey Hepburn s-a simțit abandonată pentru tot restul vieții

Audrey Hepburn s-a simțit „abandonată” de pentru tot restul vieții din cauza părinților ei – ceea ce i-a influențat relațiile, de-a lungul timpului.

Hepburn a fost trimisă la o școală din Marea Britanie, după care a fost mutată în Arnhem din Olanda, pentru a trăi alături de mama ei.

Audrey Hepburn își dorea să devină balerină, așa că se antrena în fiecare zi la Arnhemse Muziekschool, chiar și după ce orașul a fost invadat de Germani, în anul 1940.

Potrivit biografului Matzen, Ella a considerat că cea mai bună metodă de a supraviețui ocupației naziste a fost aceea de a colabora cu ei. De aceea ar fi ieșit cu germani și ar fi organizat o petrecere în cinstea ui Mozart, la debutul ocupației naziste.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Mama actriței Audrey Hepburn și-a schimbat părerea despre naziști, în urma unei tragedii

A fost nevoie de o tragedie personală pentru ca mama actriței Audrey Hepburn să își schimbe părerea despre naziști. Aceștia i-au ucis fratele, Otto van Limburg Stirum, în anul 1942, după ce acesta a refuzat să coopereze cu ei.

După această dramă, mama actriței Audrey Hepburn și-a mutat familia în orașul Velp, unde artista, atunci în vârstă de 14 ani, a sprijinit rezistența strângând bani prin intermediul unor spectacole secrete.

Aceste spectacole secrete, cunoscute drept „Serile negre”, se dădeau cu ferestre baricadate și cu intrările supravegheate, astfel încât să nu fie descoperite de naziști.

Audrey Hepburn a fost la un pas de a fi executată de naziști

Într-un interviu acordat în anul 1951, Hepburn a spus că a sprijinit mișcarea de rezistență oferindu-le provizii piloților. Ea a făcut referire la aviatori ai Aliaților care fuseseră doborâți.

De asemenea, Audrey Hepburn transporta cu bicileta un ziar interzis de naziști, pe care îl ascundea în șosete. Într-una dintre misiunile ei, Audrey Hepburn a fost aproape omorâtă de naziști, care au întrebat-o ce face.

Ageră la minte, Audrey Hepburn nu a scos niciun cuvânt, dar le-a arătat naziștilor florile pe care le avea cu ea, creând o diversiune. După ce i-au verificat actul de identitate, soldații naziști au lăsat-o să plece.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Audrey Hepburn și-a început cariera la Hollywood, dar a păstrat secretul cu atenție

În 1945, Olanda a fost eliberată de Aliați, iar Audrey Hepbrun s-a mutat în SUA, unde a ceva mai târziu a avut parte de un succes colosal, în filmul „Vacanţă la Roma/Roman Holiday” (1953). Pentru interpretarea ei în acest film, Hepburn a câștigat un Oscar la categoria „Cea mai bună actriță”.

Mama ei a fost anchetată de poliția olandeză. Deși concluzia a fost că aceasta nu și-a sprijinit suficient țara, Ella nu a fost pedepsită.

Temându-se că secretul despre mama ei i-ar putea distruge cariera, Audrey Hepburn a păstrat tăcerea în privința ei. De fapt, acesta a fost și motivul pentru care de-a lungul timpului ea a dat interviuri de cel mult 30 de minute, păstrându-șu sentimentele pentru mama ei „ferecate”, deși ea nu a fost niciodată simpatizantă a germanilor.

„Și-a respectat și și-a iubit mama. Însă, pentru tot restul vieții ei, nu a reușit să se împace cu opiniile politice ale mamei ei de dinainte de război și în prima fază a acestuia”, a scris Matzen.

Pe Audrey Hepburn a iubit-o o lume întreagă, dar ea a avut un secret de familie rușinos! Dacă s-ar fi aflat, ar fi fost distrusă

Unul dintre detaliile despre care Audrey Hepburn nu putut vorbi a fost acela că a dansar în teatrul Schouwburg din Arnhem între anii 1942 și 1944.

„Lumea postbelică era în alb și negru, din cauza atrocităților naziștilor. Erai fie cu sau împotriva naziștilor. Nu existau nuanșe de gri, iar lumea postbelică nu ar fi putut înțelege cum de a putu Audrey să danseze înaintea unui public din care au făcut parte și soldați germani Nu conta că Audrey avea doar 12 ani atunci și că apoi a devenit o adolescentă care a detestat naziștii”, a scris Matzen.

Născută în Belgia, în 1929, Audrey Hepburn a jucat în filme ca „Sabrina”, „Vacanţă la Roma/ Roman Holiday”, „Mic dejun la Tiffany/ Breakfast at Tiffany's” şi „My Fair Lady”. A câştigat numeroase trofee, inclusiv un Oscar pentru cea mai bună actriţă în rol principal, pentru „Vacanţă la Roma”. Şi-a dedicat o importantă parte din viaţă campaniilor umanitare.

Ultimul film în care a jucat a fost „Always” (1989), de Steven Spielberg. Audrey Hepburn, care şi-a dedicat o importantă parte din viaţă campaniilor umanitare, este considerată şi în prezent un model de frumuseţe şi de eleganţă, iar imaginea ei este folosită în numeroase campanii publicitare. A murit la vârsta de 63 de ani, pe 20 ianuarie 1993, în Elveţia, răpusă de cancer intestinal.

Recomandari