Live acumObservator 13 Weekend
Prime Time 20:00Chefi la cuţite

A făcut Marea Unire. Comuniștii l-au omorât, la Sighet, apoi i-au dat 60 de luni de pușcărie în plus!

Avocatul Audel Vlad a fost unul dintre patrioții care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Fruntaț țărănist, de mai multe ori ministru în perioada interbelică. Comuniștii l-au săltat în faimoasa ”Noapte a generalilor”, 5-6 mai 1950, la 75 de ani, și l-au dus la Sighetul Marmației, unde l-au ucis. Va fi zvârlit într-o groapă comună. La trei ani de la moarte, i-au mai ”adăugat” 60 de luni de pușcărie!!!

Avocatul Audel Vlad a fost unul dintre patrioții care au realizat Marea Unire de la 1 Decembrie 1918. Fruntaț țărănist, de mai multe ori ministru în perioada interbelică. Comuniștii l-au săltat în faimoasa ”Noapte a generalilor”, 5-6 mai 1950, la 75 de ani, și l-au dus la Sighetul Marmației, unde l-au ucis. Va fi zvârlit într-o groapă comună. La o lună de la moarte, i-au mai ”adăugat” cinci ani de pușcărie!!!

Imediat după 1900, în Transilvania, dar nu numai acolo, apare o nouă generație în mișcarea națională: Iuliu Maniu, Victor Bontescu, Alexandru Vaida-Voevod ori Aurel Vlad. Ultimul dintre aceștia e născut la Turdași, Hunedoara. Prin mama sa e nepot al lui Gheorghe Barițiu. Merge la școală la Orăștie, unde are înclinație spre limba latină, dar și spre matematici. Printre dascălii săi se numără Elie Cristea, viitorul Patriarh al României Întregite. Studiază Dreptul la Budapesta. Aurel Vlad devine director al Băncii ”Ardeleana”, apoi scoate două ziare, ”Libertatea” și ”Solia Dreptății”. Vorbește despre trezirea conștiinței naționale. Scrie, plin de patos: ”Ne-am luptat cu blestematele presiuni și amenințări ale administrației, dar noi, cărturarii, am ieșit din luptă cu sufletele întărite pentru munca noastră grea, națională”.

Cum l-au omorât comuniștii, in 5 februarie '53, pe Iuliu Maniu, omul care a salvat Viena și a făcut Marea Unire: I-au scos puroiul, i-au curățat viermii. Se auzea zgomotul țestei sale ce lovea scările!!!

Este ales președintele Consiliului Național Român din Orăștie. Se pune problema finanțării gărzilor naționale. Merge dimpreună cu Alexandru Vaida-Voevod și fac un împrumut de 200.000 de lei, girând cu proprietățile sale. În Consiliul Dirigent preia conducerea tuturor ținuturilor ce se desprind de Ungaria. ”Era un om de o educațiune aleasă”, își aducea aminte preotul Florin Oltean. A intrat în rândurile Partidului Național Român, a devenit un apropiat al uriașului Iuliu Maniu. A mers la Alba Iulia, la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918.

Peste 70 de demnitari, 23 de generali, savanți, lideri ai partidelor istorice și-au pierdut viața în celulele închisorilor de la Sighet

După actul de acum 101 ani, a fost, de două ori, ministru. La ”Finanțe”, apoi la ”Culte și Arte”. Unul dintre marii ”finanțiști” ai României.

Comuniștii l-au săltat pe 5-6 mai 1950, în faimoasa ”Noapte a generalilor”. Se afla la Sibiu, adunase 75 de ani. Prin decizia 334 a Ministerului Afacerilor Interne este trimis, alături de alți 50 de demnitari, în închisoarea de la Sighetul Marmației. E primul pe listă, alături de Gheorghe Brătianu, de Ion Nistor, de Pantelimon Halippa ori de Virgil Potârcă. Ajunge aici pe 7 mai, fiind ”internat” pentru 24 de luni. Este bătut crunt. persecuțiile se extind și asupra familiei sale: pierde toată averea, proprietățile trec în mâinile poporului. Fiul, Mircea Vlad, fuseese deja arestat în 1947. Soția îi este mutată, cu domiciliul forțat. Decedează în 1951, fără a-și mai putea vedea, vreodată, bărbatul!

Aurel Vlad, în închisoarea de la Sighet, la aproape 78 de ani, cu câteva luni înainte de deces

Suferă enorm. Este batjocorit, deși are o venerabilă vârstă. Spre exemplu, în fișa matricolă, la studii, este trecută o liniuță. El, avocat, doctor în Drept, finanțist, de două ori ministru! În loc de seria și numărul buletinului de identitate se menționează: ”nu a posedat”.

Bustul din orașul Alba Iulia, acolo unde Aurel Vlad a participat la Marea Unire de la 1 Decembrie 1918

Se stinge în noaptea de 2 iulie 1953, acolo, la Sighet, în temnița comunistă. Cu cinci luni înainte, tot acolo pierise și bunul său prieten, Iuliu Maniu. Ambii sunt aruncați într-o groapă comună, fără slujbă, fără cruce. Ca și cum nu ar fi fost de ajuns, bolșevicii vin cu Decizia M.A.I. numărul 559, din 6 august 1953, prin care-i majorează pedeapsa cu 60 de luni!!!

Sursa: ”Oamenii mari care au făcut România Mare”, Lucia Hossu-Longin

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro