Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

La 93 de ani, tataie Ion traversează dealurile să ia o pâine și bate gongul dacă are nevoie de vecini! Bun venit în Piscu Reghiului, satul care își bate ultimele clipe de viață

Într-un cotlon uitat de lume, pe la Piscu Reghiului, doi bunici trăiesc ca acum o sută de ani. Pe acolo, casele sunt așa depărtate, încât nimeni și nimic nu tulbură liniștea asta arhaică. Aici stă tataie Ion și mamaie Tudora, la care Poliția a venit în vizită!

Sursa foto: facebook Politia Romana

Într-un cotlon uitat de lume, pe la Piscu Reghiului, doi bunici trăiesc ca acum o sută de ani. Pe acolo, casele sunt așa depărtate, încât nimeni și nimic nu tulbură liniștea asta arhaică. Aici stă tataie Ion și mamaie Tudora, la care Poliția a venit în vizită!

Peisaj rural, un câine care anunță mișcare omenească și în rest, liniște. În satul Piscu Reghiului din comuna Reghiu (Vrancea), doar câteva suflete au mai rămas să trăiască aici. În anul 2011 aici mai existau 21 de case. Și asta era acum opt ani...

Inițial, locul s-a numit „Valea Boului”, dar în 1964, Preşedintele Consiliului de Stat, pe atunci Gheorghe Gheorghiu-Dej, decide ca locul să poarte numele de „Piscu Reghiului”, din considerente administrative.

ÎNTR-UN COTLON UITAT DE LUME, DEPARTE DE „LUMEA DEZLĂNȚUITĂ”

Chiar și privind pe o simplă hartă, satul pare un loc unde nu îți vine să te aventurezi.

Harta cu satul Piscu Reghiului

Să întâlnești un om în acest cătun uitat de lume e mare surpriză. Au mai rămas doar câțiva locuitori, adică acei bătrâni care și-au iubit pământul mai mult decât orice și nu și-au putut părăsi bătătura. I-au lăsat pe tineri să „zboare” către zări mai frumoase...

TATAIE ION TRAVERSEAZĂ DEALURILE PENTRU O PÂINE

Tot aici se află și tataie Ion de 93 de ani, care trebuie să traverseze două dealuri ca să-și cumpere o pâine! Nu se plânge, ci pornește cătinel la drum și se întoarce apoi acasă, la mamaie Tudora, de 90 de ani.

Nu au curent electric, așa că lampa cu gaz nu lipsește niciodată din casă. Nu au curent, nu au apă caldă, canalizare, nici pomeneală de magazine, telefoane mobile sau internet. E fix ca acum o sută de ani. Când tataie Ion are nevoie de ceva iese în curte și BATE GONGUL!

Mamaie Tudora cu polițiștii veniți în vizită

Singuri, într-un sat uitat de lume, ce își bate parcă ultimele clipe de viață, mamaie și tataie trăiesc liniștiți, ca acum 100 de ani...

Poliția Română s-a dus recent la ei în vizită și de aici s-a născut o poveste frumoasă:

În toată viața mea, eu n-am avut Poliție în curte. Faceți, tată, ce vreți!”. Sunt vorbele lui Tataie Ion care, la cei 93 de ani ai săi, traversează două dealuri ca să cumpere o pâine.

Trăiește alături de soția lui, de aproape 90 de ani, în Piscul Reghiului din județul Vrancea, unde locuințele sunt atât de răzlețe încât ai senzația că fiecare deal are casa lui. Curent electric? Nici gând... Lampa cu gaz e sfântă.

Polițist: Tataie, cum iei legătura cu vecinii când ai nevoie de ajutor?
Nea Ion: Bat gongul, tată... bat gongul.

Mamaie Tudora și tataie Ion, din satul Piscu Reghiului

Cu emoții de nedescris în fața unor oameni atât de frumoși, polițiștii au făcut reparații la casă, au văruit, au tăiat și aranjat lemnele pentru foc, au plantat flori și le-au umplut cămăruța de provizii cu alimente achiziționate în urma valorificării tichetelor primite după acțiunea de donare de sânge din luna martie.

Poate nu e mult, dar e din suflet!

Sănătate, Tataie Ion și Mamaie Tudora! Mai venim. #PolițiaRomână”

În acest sat uitat de lume, timpul parcă trece altfel și locuitorii par că nu mai au ce să aștepte decât sfârșitul, al lor sau al satului.

Aici, oamenii ies în curte să-și facă o mămăligă la ceaun și nu au treabă nici cu „lumea dezlănțuită”, nici cu orânduiala de la oraș. Unii nici măcar nu știu cine este președintele țării...

Sursa video: youtube Viorel Ilișoi

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro