Cântecul compus pentru REGELE-COPIL. Toți am cântat la grădiniță și la școală „Vine, vine primăvara”, dar oare câți am știut că a fost scris pentru Mihai I!

 

Deși toți copiii l-au cântat, puțini sunt aceia care știu că ”Vine, vine primăvara” a fost compus pentru Regele Mihai I, atunci când era copil.

Poate e cel mai cunoscut cântec românesc. Toți copiii l-au cântat și toți părinții s-au jucat învățându-i pe cei mici versurile și linia melodică. 

”Vine, vine primăvara / Se așterne în toată țara./ Floricele pe câmpii / Hai să le adunăm, copii”:  aceste versuri fac parte din copilăria românilor.

Vă reamintim că Alteța Sa Regală a învățat la ”Clasa Palatină”, într-o clasă de băieți înființată din ordinul tatălui lui Mihai, Regele Carol al II-lea, sub egida Colegiului Național Sfântul Sava din București. Aici Mihai I l-a avut învățător pe Nicolae Saxu, fost inspector școlar general.

Saxu a fost un pedagog și muzician, ar cel mai cunoscut cântec al său este ”Vine, vine primăvara”. Cântecelul a fost publicat pentru prima oară în volumul ”Carte de cântece pentru copii pentru clasa I primară”. Nu era ușor să fii mentor pentru o odraslă regală, Mihai nefiind un învățăcel oarecare, în acei ani el fiind ba rege, până în 1930, ba Mare Voievod de Alba!

Se presupune și se spune că profesorul Saxu l-a învățat pe Rege și cântecul atât de celebru în următoarele 8 decade, chiar înainte de a îl publica într-un volum. De altfel, Mihai a studiat în anii de școală pianul chiar cu Nicolae Saxu. Cântecul este oricum inspirat de acei ani, de dascăl cu un singur ucenic.

Sursă: casaregala.ro, Historia.ro, evz.ro

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe