Live acumObservator 19
Prime Time 20:30Chefi la Cutite

Care a fost prima manea și cine a inventat cântecele „fără număr”, despre bani și dușmani

Nu există român care să aibă nevoie de o explicație pentru a recunoaște termenul de „manea”. Totuși, deși toată lumea ascultă manele la nunți, la botezuri, la petreceri și în numeroase alte ocazii, puțini sunt cei care știu cum a apărut agest gen muzical atât de prezent în viața românilor!

Adrian Copilul Minune și Florin Salam, maneliști celebri din zilele noastre

Istoria neștiută a manelelor arată faptul că acest gen muzical este unul mai vechi decât ne am putea aștepta și curpinde influența din muzica populară aromână, greacă, turcă, arabă și sârbă și din muzica lăutărească românească, dar și din alte genuri precum pop, tehno sau rap. Și fiindcă ne înrudim cu alte popoare din Balcani, atunci și preferințele sunt oarecum aceleași, căci de manele auzim inclusiv la bulgari, la sârbi, la albanezi, greci și chiar turci!

În Dicționarului explicativ al limbii române, maneaua este definită ca fiind un cântec de dragoste de origine orientală, cu melodie duioasă și tărăgănată.

DE UNDE PROVINE CUVÂNTUL „MANEA”

Cuvântul în sine, „manea”, provine de la turci și a apărut prin secolul XIX sau chiar secolul XVIII, lucru ce ne face să credăm că „strămoșul” manelelor a ajuns pentru prima oară în România odată cu otomanii sau cu regimul fanariot. Muzica era cântată la conducătorii vremii, apoi au preluat-o și boierii și tot așa, până ce a descoperit-o și omul de rând. Totuși nu există dovezi istorice suficient de clare pentru a confirma această ipoteză.

Iată mai jos un exemplu de muzică otomană veche, cu ritmurile orientale ce mai sunt și astăzi păstrate în anumite manele:

CARE A FOST PRIMA MANEA DIN ROMÂNIA

Ziaristul român Miron Manega consideră o manea piesa „Până când nu te iubeam”, notată neumatic în culegerea Spitalul amorului sau cântătorul dorului (1852) de Anton Pann și aranjată de violonistul Victor Predescu în stil turcesc (anii 1950) pentru a fi interpretată de cântăreața Maria Tănase.

Se pare însă că singura manea de secol XIX păstrată datează din anii 1880 și este notată în neume bizantine (asemeni pieselor cuprinse în Spitalul amorului).

Manelele, în forma pe care o știm azi, au apărut în comunitățile țigănești din perioada 1950-1960, fiind o reacție la muzica lăutărească. Practic, maneaua a luat naștere din dorința oamenilor de-a avea o muzică mai accesibilă, cu versuri „pe sufletul” rromilor. Totuși, atenție: maneaua este mai degrabă considerată a fi înrudită cu manelele turcești decât cu muzica țigănească tradițională.

Prin 1950, conducerea socialistă decide să se înființeze ansambluri de muzică populară după modelul sovietic. Mulți dintre membri erau rromi și manelele nu au fost iniţial văzute ca o alternativă la direcţia oficială (deci, pasibile de cenzură), ba chiar câteva piese au fost înregistrate pe discuri Electrecord în anii 1970–1980: Romica Puceanu – „Ileană, Ileană”, „Şaraiman”; Gabi Luncă – „Răpirea din Serai” ş.a. În schimb, primii ani optzeci au marcat naşterea muzicii bănăţene, o reacţie la omniprezenta muzică populară promovată de stat. Noul gen era inspirat din muzica pop sârbească şi a fost interzis pentru caracterul său „poluat”. Muzica bănățeană sau „proto-manelele”au fost cenzurate, dar era târziu: publicul a fost instant cucerit de ritmuri și de versuri. S-au multiplicat casete audio, s-au dat pe sub mână și fenomenul a fost greu de oprit.

Proto-manele care folosesc ritmul de manea au fost interpretate de grupurile Odeon din Buzău, Azur din Brăila, Generic din Galaţi, Miracol C din Buzău etc.

Ajungem în 1990, când fenomenul manelelor a explodat de-a dreptul, apărând discuri de vinil și casete audio cu artiști precum Nelu Vlad și Da Ciotoi. Apar formațiile Albatros, Condor, Real B Accent, Meridian, Tomis Junior și nu numai. Timpul se demonstrează a le fi inamic, iar formațiile se destramă după câțiva ani. Rămân totuși melodiile despre iubire, despre infracțiuni, despre muncă, stagiul militar și dușmani.

Care a fost prima manea și cine a inventat cântecele „fără număr”, despre bani și dușmani

Dan Ciotoi, celebru interpret de muzică de petrecere

Cu timpul încep să apară și alte teme în cântece, dar și numeroși alți cântăreț de manele. Apare inclusiv fenomenul Miss Piranda, eveniment prin care erau reuniți cântăreții de manele pe aceeași scenă. Cine nu își amintește de celebrele casete sau CD-uri cu „Cele mai tari manele, volumul I”?

De la simplu derivat din muzica lăutărească cu influente balcanice și până la un gen muzical de sine stătător, maneaua de astăzi mai păstrează doar câteva caracteristici din trecut. De aici nu a mai fost decât un pas până la cântăreți celebri în zilele noastre, precum Florin Salam, Nicolae Guță, Adrian Copilul Minune și mulți alții.

Sursa: wikipedia, istoria-manelelor.blogspot.com, dex.ro

Recomandari