Casa de păpuși a Reginei Maria, de la Windsor, o adevărată bijuterie. Lifturi funcţionale, apă potabilă și un garaj plin cu mașini adevărate

 
+7 click pentru
galerie

Cea mai mare, mai frumoasă şi mai faimoasă casă de păpuşi îi aparţine reginei Maria. A fost special construită pentru ea, ca un dar din partea soţului său, Regele George V, în anii '20. Ideea acestei bijuterii, în adevăratul sens al cuvântului, i-a aparţinut verişoarei reginei, Prinţesa Marie Louise.

Casa de păpuși, aflată în incinta castelului Windsor, a fost construită între 1920 și 1924, cu ajutorul a 1 500 de meșteșugari, artiști și creatori, totul desfășurându-se sub îndrumarea arhitectului Sir Edwin Lutyen. Creaţia este replica perfectă, în miniatură, a unei case aristocratice.

Construcția impresionantă de la începutul secolului XX este dotată cu piese de mobilier semnate de marile case ale vremii, precum și cu trei băi complet echipate cu instalații sanitare perfect funcționale. Vinoteca cuprinde sticle rare de vin și lichior, rafturile bibliotecii sunt pline de ediții unicat semnate de Hardy, Kipling sau Maugham, iar tablourile sunt originale ale marilor pictori englezi.

Realizată la scara de 1:12 (are peste 3 metri înălțime), casa de păpuși uimește prin atenția acordată detaliilor: covoare și perdele create de aceiași artizani, care au furnizat obiectele în mărime naturală de la castelul Windsor; cărți legate și scrise special pentru regină de către scriitorii vremii; picturi minuscule; veselă făcută de maeștrii argintari englezi, și chiar și o copie a coroanei regale, lată de un centimetru, bătută în diamante și pietre prețioase veritabile.

Casa este dotată cu electricitate, lifturi funcţionale şi apă potabilă. Sub clădirea principală există o grădină secretă care se dezvăluie atunci când un sertar mare este tras. Fiecare cameră este complet mobilată și toate obiectele sunt copii ale pieseleor reale. Ba mai mult, în garajul locuinţei, exista mai multe maşini, ale căror motoare funcţionează perfect. 

Cele două etaje, plus parterul, mezaninul și mansarda recreează un univers în miniatură, inspirat chiar de castelul Windsor, al cărui prag a fost trecut între 2003 și 2013, de peste 9 milioane de vizitatori. 

Casa de păpuși de la Windsor a cărei realizare s-a datorat interesului reginei pentru miniaturi, și-a depășit, după un secol, statutul de jucărie de lux pentru aristocrația britanică. A devenit nu numai o dovadă impresionantă a migalei cu care lucrau meșteșugarii începutului de secol XX, dar și o mărturie a stilului de viață al familiei regale în acele vremuri.

Cea mai veche ''căsuță a păpușii'', din spațiul european, datează din secolul al XVI-lea, și a aparținut ducelui Albrecht V de Bavaria. Nu a fost concepută pentru joacă, ci, mai degrabă, pentru decor, detaliile arhitecturale fiind executate cu mare acuratețe. Reputația de capitală a jucăriilor, la vremea respectivă, o avea orașul Nuremberg.

Surse: thevintagenews.com, agerpres.ro

Sursa foto: flickr.com

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe