Live acumPoftiti pe la noi: Poftiti la circ
Prime Time 20:30Poftiti pe la noi: Poftiti la circ

Căsătoriți 68 de ani. Ea s-a dus prima! Iubirea Anei l-a făcut uman pe Regele Mihai: ”l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Cu mine a aflat că se stă la coadă la magazin”

Ultimul monarh din ţările Europei de Est. Regele Mihai, cel încoronat la vârsta de cinci ani, cel iubit de români în ultima parte a vieții sale, pe care și-a petrecut-o, însă, departe de țară. Reşedinţa sa din ultimii ani de viață a fost în Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, însă a fost mereu cu gândul la România sa.

Ultimul monarh din ţările Europei de Est. Regele Mihai, cel încoronat la vârsta de cinci ani, cel iubit de români în ultima parte a vieții sale, pe care și-a petrecut-o, însă, departe de țară. Reşedinţa sa din ultimii ani de viață a fost în Elveţia, alături de principesele Elena şi Sofia, însă a fost mereu cu gândul la România sa.

Descendent direct al reginei Victoria, văr cu reginele Marii Britanii şi Danemarcei, cu regii Spaniei şi al Suediei, Mihai a devenit rege pentru prima dată la vârsta de cinci ani şi jumătate, după moartea regelui Ferdinand. Tronul a fost preluat de tatăl său, Carol II, în 1930.

Mai apoi, aproape de împlinirea vârstei de 19 ani, Mihai avea să devină pentru a doua oară rege al României, în timp ce tatăl său a plecat în exil. Cei doi nu s-au mai revăzut niciodată...

Încoronat la cinci ani, iubit 68 de aceeași femeie

Dacă parcursul la tron i-a fost scenariu de film istoric, povestea de dragostea pe care a trăit-o cu Regina Ana a fost și ea desprinsă, parcă, dintr-o nuvelă romantică.

A pierdut-o după 68 de ani de căsnicie, când ea a decis să plece prima în lumea îngerilor. Regina Ana a murit în anul 2016, la 92 de ani. Regele şi Regina s-au căsătorit la Atena, în ziua de 10 iunie 1948, la invitaţia Regelui Pavlos al elenilor, care a fost gazda generoasă a evenimentului. Au avut împreună cinci fiice: Principesa Moştenitoare Margareta (n. 1949), Principesa Elena (n. 1950), Irina Walker (n. 1953), Principesa Sofia (n. 1957) şi Principesa Maria(n. 1964).

Regele Mihai și Regina Ana au crescut, au trăit, s-au iubit nespus. Au mers la prima întâlnire la cinematograf, pe când el nici nu știa a cere un bilet, a-l plăti sau a sta la coadă.

Ana l-a învățat pe Regele Mihai să fie uman: ”Nu știa să plătească biletul!”

Poveștile Reginei Ana despre cum a luat naștere povestea lor de dragoste au rămas într-o filă de istorie. Ea l-a învățat să fie uman. L-a ridicat de pe tron și l-a luat din palat pentru a-i arăta banalul vieții. Un film la cinematograf sau mersul cu taxiul.

„Am mers la cinema împreună, pentru că regele nu ştia cum se stă la coadă la un cinematograf, cum se plăteşte... Da! Atunci fratele meu Michel şi cu mine l-am învăţat cum se trăieşte simplu, nu într-un palat. Aşa a aflat cum se stă la coadă, cum se plăteşte la un magazin, cum se cumpără bilete la cinema. Era amuzant. Nu ştia nici cum se plăteşte taxiul", povestea Regina, într-un interviu televizat.

După moartea Reginei, în anul 2016, Casa Regală a făcut publică o incursiune a celor mai importante momente, care au marcat legătura profundă dintre El și Ea.

La 10 iunie 1998, în Franţa, înconjuraţi de familie şi de prieteni, Majestăţile Lor au sărbătorit Nunta de Aur, invitaţi de autorităţile Departamentului Vendée.

La 10 iunie 2008, la Bucureşti şi la Castelul Peleş, a fost sărbătorită Nunta de Diamant, la 60 de ani de la căsătorie. A fost atunci primul jubileu regal desfăşurat în ţară, cu zeci de invitaţi din străinătate, omagiat de mii de români şi privit la televizor de sute de mii de concetăţeni, informează Casa Regală.

La 10 iunie 2013 a fost ultima aniversare. Majestăţile Lor au celebrat, într-un cadru privat, Nunta de Safir, adică 65 de ani de căsătorie.

Regele şi Regina au fost cel mai longeviv cuplu regal din istoria României.

Surse: romaniaregala.ro, news.ro, Wikipedia, British Pathé

Recomandari