Live acumObservator 19
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Ce înseamnă, de fapt, să fii „un om obișnuit”? Să fii chinez, creștin și să te cheme Muhammad. Sună a banc, dar asta zic studiile.

„Sunt un om obișnuit.” De câte ori n-ați auzit afirmația asta? Iată că cei de la National Geographic au realizat un studiu în care construiesc, cu ajutorul statisticii, portretul mult-uzitatului „om obișnuit”. Studiul din 2011 a fost îmbunătățit, de-a lungul anilor, de diverse publicații de profil.

Portretul robot al omului obișnuit, așa cum apare în studiul întreprins de National Geographic

chinadailyshow.com

„Sunt un om obișnuit.” De câte ori n-ați auzit afirmația asta la cei din jur? Sau poate chiar voi înșivă ați spus-o, într-un context sau altul. Iată că cei de la National Geographic au realizat un studiu în care construiesc, cu ajutorul statisticii, portretul mult-uzitatului „om obișnuit”. Studiul din 2011 a fost îmbunătățit, de-a lungul anilor, de diverse publicații de profil.

Ideea de la care pornește cercetarea e foarte simplă: dacă s-ar face o medie a tuturor oamenilor de pe glob (7 miliarde), începând cu trăsături faciale și terminând cu hobby-uri, care ar fi rezultatul?

Cum ar fi, așadar, acest om „mediu”, obișnuit?

În primul rând, omul obișnuit e de sex masculin; procentual, pe pământ sunt cu 0.8% mai mulți bărbați decât femei, de aici explicația.

Îl cheamă Muhammad (cu diferite variante de scriere). La ora actuală, nu mai puțin de 150 de milioane de bărbați poartă acest nume, ceea ce-l face cel mai comun nume bărbătesc din lume.

În al doilea rând, omul obișnuit e dreptaci. Cum vârsta medie a populației de pe Terra e de 30 de ani, cam asta e și vârsta omului nostru, 30 de ani. Speranța medie de viață, 70 de ani. Iar dacă aruncăm o privire la perioada din an în care sunt înregistrate cele mai multe nașteri – oriunde pe mapamond –, aflăm că omul obișnuit e născut la cumpăna dintre august și septembrie.

Zodia fecioarei, carevasăzică.

Din punct de vedere confesional, Muhammad e... creștin. Nu e arab, așa cum ne-ar putea păcăli numele, ci chinez, căci cel mai mare grup etnic al Terrei este al chinezilor han – numără 1,3 miliarde de oameni. Apoi, faptul că e chinez aduce după sine următoarele: păr brun, piele cu subton galben, pilozitate scăzută, ochi căprui.

Și portretul fizic nu se oprește aici. Persoana-standard a secolului XXI are în jur de 65-70 de kg și 1.70 înălțime. Înainte de studiul National Geographic din anul 2011, zice-se că omul tipic era caucazian. După 2011, omul tipic e chinez, deci mongoloid, dar occidental în comportament: e spiritual, dar nu foarte religios, are obiective și preocupări destul de pragmatice, și trăiește în plin sistem capitalist.

Unde? În buricul târgului, la New York (e adevărat, într-o zonă mai periferică a orașului, în chirie). Știm, alegerea New York-ului ca loc „standard” de viață poate părea surprinzătoare, dar explicațiile cercetătorilor sunt pe cât de originale, pe atât de juste: dintre toate locurile de pe planetă, „ambitusul” social cel mai larg îl are Marele Măr – aici găsești de la anonimi perfecți și oameni ai străzii, la celebrități și magnați, plus întreaga plajă de roluri și poziții sociale moderate, „nici prea-prea, nici foarte-foarte”.

Așadar, când tragi linie, obții un actor social cât mai aproape de ceea ce noi numim „standard”. Pe același raționament, New York-ul se mândrește cu o mare diversitate culturală. Un studiu de acum 3 ani ajungea la concluzia că în districtul Queens din New York se vorbesc mai multe limbi decât în orice alt loc de pe Terra.

Recapitulăm: omul mediu al anului 2020 e chinez, creștin, se numește Muhammad și trăiește la New York.

Teoretic, dac-ar fi să dăm crezare venitului mediu pe glob, Muhammad câștigă puțin sub 12.000 de dolari pe an – însă practic, în viața reală, un ins care câștigă această sumă nu și-ar permite veci pururea să trăiască la New York. O sumă mai apropiată de realitatea din teren ar fi de 32.000 de dolari pe an. În fine, continuăm: conform aceluiași infografic, individul standard are un celular deștept, dar nu neapărat și un cont în bancă – doar 25% din populația lumii se poate lăuda cu așa ceva.

Evident, omul nostru știe să scrie și să citească, vorbește chineza mandarină și engleza, cele mai vorbite două limbi de pe glob. A mers la facultate, dar nu a terminat-o.

În ceea ce privește profesia, discuțiile sunt împărțite. Ar putea fi vânzător într-un magazin, casier, ospătar, funcționar într-un spațiu de birouri sau asistent manager. Acestea sunt, v-ați dat seama deja, cele mai populare meserii din lume.

Trăind în America, bărbatul se va supune sorților amoroși de la fața locului – statisticile arată că, în majoritatea cazurilor, un om care viețuiește pe pământ american se va căsători și va divorța cel puțin o dată.

Din punct de vedere al personalității, Muhammad se înscrie în tipul cel mai comun din grila Myers-Briggs, ISFJ. Ceea ce sugerează că-i mai degrabă introvertit în relație cu ceilalți, și preferă să cunoască lumea prin propriile simțuri, real, la obiect – imaginația și intuiția nu sunt punctele lui forte.

Cu toate astea, personalitatea-standard ia deciziile pe baza sentimentelor, nu în virtutea logicii. Omul obișnuit aspiră la o viață bine planificată, organizată. Pentru Muhammad cel fictiv, tot ce iese din raftul lucrurilor clare și pe termen lung e un risc cu care nu vrea să facă cunoștință.

Firește, al nostru om obișnuit știe să se bucure de timpul lui liber. Hobby-ul său de suflet e pescuitul. 50 de milioane de oameni îl preferă în detrimentul oricărei alte activități recreaționale.

Ajungând la finalul portretului, rămânem cu o certitudine hazlie: într-o lume după chipul și asemănarea statisticii, să fii om obișnuit ar însemna, între altele, să te fi născut chinez creștin și-n zodia Fecioarei, să porți numele întemeietorului religiei islamice, să fii timid, să câștigi mii de dolari, să nu fi făcut facultatea, să-ți placă pescuitul și să trăiești la New York... Ei bine, dacă acest om obișnuit există într-adevăr, noi îi cedăm titlul fără pic de invidie. Înseamnă că matematica ne-a fericit pe toți ceilalți: suntem speciali, de-a dreptul neobișnuiți.

Surse: Wikipedia, culturetrip.ro, huffpost.com, 100people.org, quora.com

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro