Live acumFilm: Ultima reduta (SUA 2013)
Prime Time 20:00Te cunosc de undeva!

Ce meserii aveau oamenii faimoși înainte să dea lovitura. Papa Francisc a fost paznic la un bar de noapte, Harrison Ford tâmplar, Julia Roberts vindea înghețată...

Politicieni, actori, muzicieni, scriitori – nimeni nu s-a născut consacrat. Înainte să dea lovitura, oamenii faimoși de ieri și de azi au avut meserii care mai de care mai surprinzătoare.

Pe când avea 20 și ceva de ani, un Harrison Ford distribuit în roluri mici lucra ca tâmplar pentru un venit suplimentar.

boredpanda.com

Politicieni, actori, muzicieni, scriitori – nimeni nu s-a născut consacrat. Înainte să dea lovitura, oamenii faimoși de ieri și de azi au avut meserii care mai de care mai surprinzătoare.

Churchill spunea că a fi politician înseamnă să fii capabil să spui dinainte ce se va întâmpla mâine, săptămâna viitoare, luna viitoare. „Iar apoi să poți explica de ce nimic din toate astea nu s-a întâmplat.”

Prin 1979, în liceu, Barack Obama își lua leafa de la un magazin de înghețată. Al 44-lea președinte al Statelor Unite servea înghețată la Baskin Robbins, filiala Honolulu, Hawaii. În aceeași perioadă, Sarkozy era curățător la Forțele Aeriene Franceze din Paris.

Erdogan a recunoscut de nenumărate ori că, pe când era un adolescent sărac lipit pământului, vindea limonadă și chifle calde pe străzile Istanbulului. Berlusconi a fost cântăreț pe un vas de croazieră, iar Putin... agent KGB.

Nici liderii religioși nu fac excepție: Papa Francisc a profesat ca laborant-chimist, asta după ce fusese paznic la un bar de noapte.

„Cel mai greu mi-a fost să redevin o persoană normală, după ce-am fost actriță de cinema atât de mult timp. Pentru mine, după ce-am trăit în New York şi Hollywood, o persoană normală era cineva care joacă în filme.”, glumea, la un moment dat, marea Grace Kelly.

La Hollywood, lista fostelor meserii ale vedetelor e pe cât de lungă, pe atât de hilară. Julia Roberts a vândut și ea înghețată, și tot la un magazin marca Baskin Robbins, doar că în Atlanta, Georgia. Sylvester Stallone curăța cuștile leilor, Christopher Walken a fost îmblânzitor de lei, Pierce Brosnan înghițitor de flăcări, Patrick Dempsey jongler, iar Jim Carey s-a lăsat de școală și s-a angajat portar ca să-și susțină financiar familia.

Danny DeVito aranja părul celor plecați la cele sfinte, Whoopi Goldberg îi machia – amândoi esteticieni la morgă. Înainte să fie Indiana Jones sau Han Solo, Harrison Ford s-a îndeletnicit cu tâmplăria. Aproape licențiat în Jurnalism-Publicitate, dar nepracticând niciuna, ci visând la o carieră-n film, Brad Pitt cel din anii '80 era mascota restaurantului El Pollo din Los Angeles. Stătea în parcarea restaurantului, costumat în pui, și încerca să aducă clienți.

Pe când Pitt se deghiza în pui, Clooney vindea pantofi de damă, mergea din ușă-n ușă ca agent de asigurări de viață, aproviziona rafturi la supermarket, lucra pe șantier și tăia tutun.

Johnny Depp făcea telemarketing – suna oameni spre a-i convinge să cumpere produse – și, mărturisește actorul, își ura jobul. Convingător pe ecran, dar nu și la telefon, se pare că Depp ar fi făcut doar o singură vânzare. La fel și Jennifer Aniston, tot un soi de telemarketer – se străduia să-și facă interlocutorii să aleagă anumite unități de cazare pentru vacanță.

Tom Hanks a fost vânzător ambulant de popcorn și alune, în timp ce Kate Winslet gătea sendvișuri într-o băcănie din Reading, Anglia. Michelle Pfeiffer a fost casieriță la un supermarket, și Sandra Bullock barman-ospătar în New York. Nimeni nu se aștepta ca fetele cărora li i se lăsa bacșiș o monedă de 50 de cenți să joace în filme de milioane de dolari.

„Pianistul” Adrien Brody și-a început cariera cu trucuri de magie ca animator la petreceri pentru copii. Prin 2000, colegul său de breaslă, Bradley Cooper, încă era ușier la un hotel de pe Madison Avenue.

Cam tot pe-atunci, Ashton Kutcher ștergea benzile fabricii General Mills de pulberea rămasă de la cereale. Cu niște ani buni înainte de asta, viitoarea sa... fostă soție, Demi Moore, recupera creanțe. Hugh Jackman a fost antrenor la sală, iar Liam Neeson s-a pregătit de profesorat. De altfel, Neeson a mai fost operator pe stivuitor la o fabrică de bere și șofer de camion.

Toți cei de mai sus „au sfârșit” prin a deveni actori celebri.

„Atât de bine mă imită unii că-i aud copiindu-mi și greșelile.”, își ironiza Jimi Hendrix imitatorii.

De la Hollywood la muzică nu-i decât un pas. Gwen Stefani, Pink și Madonna, respectiv Jennifer Hudson au lucrat, în perioade diferite, pentru trei fast food-uri rivale; Gaga și Nicki Minaj s-au angajat chelnerițe, iar Nelly Furtado cameristă.

Rod Stwart a fost gropar și constructor de garduri.

Eminem efectua comenzi ca bucătar „short-order”, adică gătea mâncăruri cu timp scurt de preparare; Mariah Carey a studiat cosmetică, lucrând în diverse saloane de înfrumusețare; pentru un ban de buzunar în plus, adolescenta Beyoncé din Texas coafa diverse femei la frizeria deținută de mama sa.

Până pe la 20 de ani, Jay-Z obișnuia să facă trafic de droguri prin cartierele rău-famate ale Brooklyn-ului. Dacă Bon Jovi crea decorațiuni de Crăciun, amicul Mick Jagger era hamal la un spital de boli mintale. Copil fiind, David Bowie ajuta la o măcelărie din Londra ca să-și plătească lecțiile de saxofon.

„Un scriitor e ăla pentru care scrisul e mai dificil decât pentru alți oameni”, sintetiza Thomas Mann, romancierul care a dat „Muntele vrăjit”.

Evident, nici măcar greii literaturii nu și-au permis luxul de a-și fi dedicat toată viața scrisului; drumul până la consacrare a fost, pentru mulți dintre ei, ocolitor.

Regina romanului polițist, Agatha Christie, a lucrat asistentă la o farmacie, în vreme ce creatorul lui Sherlock Holmes, Arthur Conan Doyle, a fost chirurg pe vas. Formarea medicală avea să le fie de folos amândurora, ca o necesară plasă de siguranță atunci când își omorau personajele...

Autorii „Portretul artistului la tinerețe” și „Frații Karamazov” au fost operator de cinema, respectiv inginer.

Înainte de „Lolita”, Nabokov curatoria expoziții de... fluturi vii la Muzeul de Zoologie Comparată de la Harvard. Bram Stoker, părintele lui „Dracula”, a fost critic de teatru, și J.D. Salinger, autorul „De veghe în lanul de secară”, director de activități pe un vas de croazieră.

În 1922, la 19 ani, cel care-avea să scrie fabulosul roman politic „1984”, Orwell, s-a angajat polițist în Burma, India.

Kafka își detesta „muncile de zi” fiindcă-i lăsau prea puțin timp pentru scris: a început asistent într-o firmă de avocatură, a continuat la o firmă de asigurări, apoi a co-fondat o fabrică de prelucrare a azbestului.

Scriitor și pictor, Jack Kerouac, pionierul generației '50 în literatura americană, a avut de departe cel mai divers palmares de slujbe: culegător de bumbac, spălător de vase, „băiat bun la toate” într-o benzinărie, supraveghetor de incendii forestiere, marinar, frânar de tren.

Și lista poate continua, pe diverse domenii... Însă un lucru-i cert: un început mai puțin fericit nu înseamnă mare lucru, căci viața poate face cu ochiul oricând și oricui.

Surse: Wikipedia, businessinsider.com, boredpanda.com, huffpost.com

Recomandari