Cea mai semnificativă comoară maritimă este…o rochie! Uite ce o face atât de specială!

 
+2 click pentru
galerie

Arheologii marini au făcut o descoperire uimitoare în locul unui naufragiu din secolul al XVII-lea, în largul coastei Olandei.Ei au descoperit un sac umplut cu comori extraordinar de bine conservate, inclusiv o rochie de mătase, şosete de mătase dantelate şi decorate cu argint şi fire de aur, o poşetă brodată de catifea şi o mulţime de cărţi broşate cu piele şi ştampilate cu embleme regale.

Cercetătorii au presupus că aceste obiecte au aparţinut unui membru al nobilimii britanice sau poate chiar cuiva din faimoasa casă regală Stuart. Experţii au evaluat aceste comori ca fiind "una dintre cele mai importante descoperiri maritime făcute vreodată". Au fost scoase la suprafaţă în august 2014, cu ajutorul scafandrilor de la clubul "Texel Diving" din Olanda de Nord, dar au fost făcute publice abia acum.

După cum relatează George Dvorsky pentru “Gizmodo”, aceste obiecte au fost găsite îngropate în nisip în partea de jos a mării Wadden, la locul unui naufragiu care ar fi avut loc în urmă cu aproape 400 de ani.

Când au ridicat obiectele de pe fundul mării, cerectătorii şi-au dat seama că au găsit ”o capsulă a timpului” care permite să vedem, viaţa uneia dintre cele mai bogate femei din Europa la momentul respectiv. Nu se ştie clar însă cine a fost această femeie. Echipa care a analizat aceste artefacte era compusă din specialişti de la Muzeul Rijks, Universitatea din Amsterda, şi Serviciul de Stat pentru Patrimoniu Cultural (RCE) în Ţările de Jos. Ei au constatat că rochia prezenta o uşoară uzură. Rochia şi celelalte articole de îmbrăcăminte sugerează că acestea făceau parte din ţinuta (incredibil de extravagantă) de zi cu zi a celei care le deţinea.

Emblemele regale de pe coperţile cărţilor din piele au fost identificate ca aparţinând regelui Carol I al casei regale Stuart. Se pare că această femeie a fost un membru al familii regale .Rochia şi unele dintre celelalte accesori recuperate din naufragiu au fost expuse la Muzeul Rijks. După 16 mai aceste obiecte vor fi returnate arheologilor pentru studiu.

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe