Live acumAsia Express - Drumul elefantului
Prime Time 20:15Asia Express - Drumul elefantului

Ceaușeasca a cerut salvarea celei mai vechi mănăstiri după un accident și un vis! ”O săltați și-o scoateți din ape, clar?”

În 1969 începe amenajarea hidroenergetică a Oltului. Ostrovul, insulița ce adăpostește cea mai veche mănăstrie de maici din România, trebuie să dispară. Dar Elena Ceaușescu face un accident de mașină, în toamna lui 1979, prin preajmă. Apoi are un vis. Deși este recunoscută ca o ”ucigașă” de biserici, cere ca locul să fie înălțat și salvat!!!

În 1969 începe amenajarea hidroenergetică a Oltului. Ostrovul, insulița ce adăpostește cea mai veche mănăstrie de maici din România, trebuie să dispară. Dar Elena Ceaușescu face un accident de mașină, în toamna lui 1979, prin preajmă. Apoi are un vis. Deși este recunoscută ca o ”ucigașă” de biserici, cere ca locul să fie înălțat și salvat!!!

Pe la 1250, un țăran din Paușa, dorind să ia niște lemne din pădurile Muntelui Cozia, trece Oltul, cu un car cu boi. La întoarcere, viitura cauzată de ploiele torențiale căzute în ultima vreme, îl surprinde în mijlocul râului. Speriat, omul prinde a se ruga. Imploră cerul și spune că dacă scapă, va ridica o biserică, spre închinăciune. Imediat, sub picioarele sale apare o moviliță. Așa spune legenda că a apărut bisericuța de pe Ostrov, insulița aflată, și astăzi, în mijlocul Oltului.

Documentele arată că Schitul Ostrov a fost construit între anii 1518 - 1522, fiind o ctitorie a domnitorului Neagoe Basarab și a soției sale, Despina. Biserica a fost sființită nezugrăvită, iar primele penițe au apărut aici în 1760. Fiind vorba despre o așezare de călugărițe, aici au poposit Doamna Despina, ctitorița (devenită stareță peste 60 de măicuțe, vreme de 33 de ani), precum și mama lui Mihai Viteazul, Teofana, după uciderea domnitorului. Din 1522 până la 1890, schitul viețuiește acolo, în mijlocul râului. Apoi, bisercuța este închisă. Pe Ostrov se ridcă, la începutul secolului al XX-lea, un cazinou, în locul numit ”La Vâltoare”. Parcul din zonă era renumit la acea vreme, pentru adevărata sa grădină dendrologică. Un ștrand se găsea amenajat pe latura de nord-est. De asemenea, existau o pistă de popice și scena de vară.

Deasupra ușii bisericii se află un tabliu votiv în care apar Neagoe Basarab, Despina, fiul și fiica lor (Teodosie și Ruxandra), ținând în palme mănăstirea

În 1969, începe amenajarea hidroenergetică a râului Olt, prin construirea Hidrocentralei Râmnicu Vâlcea. Pe sectorul mijlociu sunt amplasate 13 hidrocentrale, echipate cu turbine Kaplan, trei microhidrocentrale și patru stații de pompare. Ceva mai târziu, pe la 1975, se începe să se vorbească despre Barajul ”Turnu”, ce urma să se construiască în apropierea mănăstirilor Cozia și Turnu, în amonte de stațiunea Căciulata. Concret, aceasta însemna că insulița, cu tot cu biserică și ceea ce se afla pe ea, urma să dispară.

Să părăsim, acum, pentru câteva momente, Ostrovul, și să mergem la...Elena Ceaușescu!

Accidentul auto care a salvat o superbitate!

Pe 20 octombrie 1979, seara, soția lui Nicolae Ceaușescu suferă un accident auto în zonă. Conform documentelor existente la Departamentul de Stat al SUA, publicate de wikileaks.com, Elena Ceaușescu este internată la Spitalul ”Elias” din București. S-a zvonit că a ajuns fie la Paris, fie la Viena, fie la Moscova. Se pare că a avut și un picior rupt. ”În orice caz, nu a mai apărut în public din 17 octombrie”, se arată în arhiva americanilor. Pe 30 octombrie, aceștia scriu că ”zvonurile au fost confirmate de unii demnitari români, precum Mircea Răceanu, care a spus că nu poate preciza cu exactitate locația”. ”A adăugat doar că Elena Ceaușescu a fost rănită serios”. Soția dictatorului va dispărea, vreme de o lună, din viața publică, reapărând abia pe 19 noiembrie, ”mult mai slabă și cu o coafură diferită”. Este momentul în care apar primele zvonuri: Ceaușeasca are un vis, în care i se cere să salveze o biserică! Da, ea, cea care a ras de pe suprafața pământului Biserica Enei, după cutremurul din 1977, ea, cea care avea să spună ”Jos porcăria!”, în iunie 1987, demolând faimoasa ”Sf. Vineri”, ea, cea care avea o ură neîmpăcată împotriva lăcașelor de cult, dar și a cimitirelor (vezi ”cazul” Lacul Morii) da, ea, se trezește și cere ca insulița, cu tot cu biserică, să fie salvate!!! ”O săltați și o scoateți din ape, clar?”, se pare că ordonă.

Imagine ”Google maps” în care de distinge Schitul Ostrov, în mijlocul lacului de acumulare

Insulița este înălțată cu șase metri, iar ”schitul dintre ape”, salvat! Stăvilarul Barajului ”Turnu” are 44 de metri, digul e de 27 de metri, lacul de acumlare e imens, cu un volum de 13 milioane de metri cubi de apă, dar insulița este acolo, leagată cu un pod de mal. În 1996, la 100 de ani de când ultimele măicuțe au părăsit zona, Schitul Ostrov reînvie la viață! Astăzi, ”Maica Domnului cu Pruncul”, o icoană făcătoare de minuni, restaurată prin grija stareței Platonida, poate fi admirată, din nou, la Ostrov, cea mai veche mănăstire de maici din țară!

Fanatik.ro
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro