Live acumObservator 06
Prime Time 20:30Chefi la cutite Sezonul 9

Cel mai mare jaf din istorie! ”Au făcut grătare, au băut vin. Au stat un weekend!” Francezii au avut primii ”Casa de Papel”

”Fără arme, fără violență și fără ură!” Ăsta a fost mesajul găsit de angajații băncii, când s-au întors, lunea, la muncă. Sunt 44 de ani de la cel mai tare weekend. Albert Spaggiari, un fel de ”El Profesor”, și băieții lui au dat cel mai mare jaf al vremii, în Franța, la o bancă.

Albert Spaggiari, în momentul în care a fost arestat

1976. Iulie. Vară. Nice. Weekend. E frumusețe mare de tot pe Riviera Franceză. Muzică bună, turiști mulți, vreme bună de scris amintiri. Oamenii locului sfârșesc o săptămână de muncă. Trag lacătele peste birou și merg să-și scoată soțiile pe faleză, să bea un vin bun și să se bucure de zilele libere.

Dar Albert Spaggiari n-are vreme de așa ceva. Francezul are 44 de ani și s-a cam săturat de fotografiat. E meserie frumoasă, dar nu ieșea cașcaval puternic. În `75, cu un an înainte, lucrează, sub numele de ”Daniel”, sub acoperire, pentru poliția chiliană. Prinde ceva secrete, cum că sistemul de canalizare are o ieșire fix sub banca ”Societe Generale”, și începe să i se contureze o idee măreață. ”Ce-ar fi dacă...?!”.

O lună de zile lucrează la plan. Încearcă să-i convingă pe câțiva ”șefi” în ale jafurilor, dar toată lumea îl refuză. ”Ești nebun complet, n-apuci să intri că ești deja cu cătușe!”. Dar nu e descurajat. Cumpără o casetă de valori în bancă, iar in interior pune un ceas puternic. Îl ”întoarce”, pune alarma la miezul nopții, și se pune în fața băncii. Ceasul sună, dar nimeni nu se sesizează. ”A vrut să vadă dacă există vreun sistem prin care zgomotele pot declanșa alarma în bancă!”.

Spaggiari, acest ”El Profesor”, pe vechi, din ”Casa de Papel”, strânge o echipă de 20 de inși, bărbați puternici, și e gata de lovitură, după ce sapă, așa cum au descoperit anchetatorii, aproape două luni pe sub pământ, până la bancă. ”Băieți, o facem în weekend, de vineri până sâmbătă. Duminică, cel târziu, o tirăm cu tot ce putem!”, cam așa sună indicațiile de la ultima ședință.

Cel mai mare jaf din istorie! ”Au făcut grătare, au băut vin. Au stat un weekend!” Francezii au avut primii ”Casa de Papel”

E vineri, 16 iulie 1976, și Spaggiari și ai lui dau ultimul târnăcop. Au intrat în ”Societe Generale”, mândria francezilor. Timp de aproape trei zile, fără să-i deranjeze nimeni, oamenii intră în seif, desfac toate casetele de valori și ”colecționează” tot ce consideră. Își gătesc în fiecare zi, carne la grătar. Au timp și de supe. Seara se relaxează la un pahar de vin.

Pleacă de acolo cu bunuri de-o valoare pe care anchetatorii n-au reușit niciodată s-o stabilească exact. Unii vorbesc despre pierderi de 50 de milioane, alții despre 100 de milioane de franci francezi. Oricum ar fi, e cel mai mare jaf al vremurilor. Albert Spaggiari și ”20 GANG”-ul său au luat bijuterii, bani și aur.

Înainte să plece, își lasă o semnătură. Pe perete se scrie mare: ”Sans Armes, ni Violence, ni Haine”. Fără arme, fără violență, fără ură! Ăsta e mesajul pe care angajații îl găsesc luni, atunci când revin la muncă...

L-au prins, a evadat și ... nu l-au mai prins niciodată

Trec săptămâni bune, presa deja punea presiune pe polițiștii francezi. Abia în octombrie se face prima arestare! Unul dintre participanții la jaf e săltat, după ce e trădat de fosta iubită. C-așa e în dragoste...

În schimbul unei sentințe mai blânde, își ”toarnă” colegii de jaf. Cu nume, cu porecle, cu descriere. Rând pe rând, toți sunt arestați. Inclusiv Spaggiari. Râde la fiecare apariție.

Cel mai mare jaf din istorie! ”Au făcut grătare, au băut vin. Au stat un weekend!” Francezii au avut primii ”Casa de Papel”

În fața judecătorului, Albert Spaggiari spune că e nevinovat. Aproape că jură că nici nu știe unde se află banca. Își ia un avocat bun și trage de timp la fiecare audiere... mai puțin la ultima.

E la câțiva metri de o fereastră deschisă, iar polițiștii nu par prea atenți la el. E momentul în care Spaggiari se decide să sară pe fereastră și să fugă. Nu l-a mai văzut nimeni timp de 12 ani. Se spune că a mers în America de Sud, ba că a mai revenit în Franța pentru a-și vedea soția și prietenii. Ultimii ani și-i trăiește în Italia, atacat de cancer. Se stinge în 1989.

Francezii îl condamnaseră, prin neprezentare, la închisoare pe viață.

Recomandari