Cel mai mare OM al lumii şi cea mai cunoscută fotografie! Povestea din spatele imaginii “Einstein cel ghiduş”: “Exasperat de fotografi, fizicianul nu a mai rezistat”

 
+4 click pentru
galerie

Laureat al premiului Nobel, descoperiri geniale în fizică, un păr vâlvoi care a rămas în istorie şi o fotografie care pare a unui puşti năzdrăvan. Doamnelor, domnilor, el este Albert Einstein!

Despre Einstein şi geniul său în fizică s-a scris mult: că este autorul teoriei relativităţii, unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii, a publicat peste 300 de lucrări științifice și peste 150 în alte domenii, dar tot el este şi subiectul unei fotografii geniale. 

Dar să ne întoarcem puţin în timp! Pe 14 martie, 1951: Einstein, cel mai cunoscut om de ştiinţă al vremii, împlineşte 72 de ani. Desigur, nu îi mai arde de petreceri, de zâmbit din complezență sau de a sta frumos la poză. Mai marii Universităţii Princeton, însă, nu admit ideea, aşa că o pun de-o aniversare specială. 

La finalul petrecerii, fizicianul se urcă în maşina alături de profesorul de literatură engleză Frank Aydelotte şi de soţia acestuia, Marie Jeanette. Fotograful Arthur Sasse de la agenţia UPI îşi dă seama că e rost de o imagine rară, aşa că pune mâna pe aparat şi apasă pe buton. Albert Einstein, sătul să pozeze “civilizat”, scoate limba! 

"Profesorul Aydelotte şi soţia sa s-au oferit să îl ducă acasă, însă era peste tot urmărit de fotografii veniţi din toată ţara. Exasperat, fizicianul nu a mai rezistat şi a scos limba la unul dintre ei", îşi aduce aminte unul dintre participanţii la petrecere.

Fotografia îi place atât de mult lui Einstein, încât solicită imediat agenției nouă copii ale acesteia, pentru a le folosi drept cărți poștale.

La 66 de ani de la “Einstein cel ghiduş”, celebra imagine este vândută la licitaţie pentru suma de 125.000 de dolari, la Los Angeles. Fotografia are autograful fizicianului, iar licitația, organizată de casa Nate D. Sanders, a fost câștigată de un client anonim.

SURSE: DAILY MAIL, AGERPRES, WIKIPEDIA

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe