Cele mai bizare tradiții de Crăciun din toată lumea. Le știai?

Din Groenlanda până-n Capul Bunei Speranțe, trecând prin Japonia și New York, cu popas în Ucraina, Portugalia, Guatemala și multe altele, oamenii au tot felul de obiceiuri și tradiții prin care întâmpină Crăciunul. Să plecăm (cu mintea) hai-hui, ca să le aflăm împreună...

Decorațiune stradală din Montpellier, Franța, 2014.

flickr.com

Din Groenlanda până-n Capul Bunei Speranțe, trecând prin Japonia și New York, cu popas în Ucraina, Portugalia, Guatemala și multe altele, oamenii au tot felul de obiceiuri și tradiții prin care întâmpină Crăciunul. Să plecăm (cu mintea) hai-hui, ca să le aflăm împreună...

Dacă-i Crăciun, e cu zăpadă, deci începem de la nord. În Islanda, tradiția spune că în perioada asta a anului dă târcoale felina-monstru Yule, al cărei răget se aude noaptea, pe liniște, când toți oameni-s la casele lor. Ca să nu-ți vină Yule la fereastră, trebuie să fii înnoit din cap până-n picioare – de aceea, islandezii-și dăruiesc haine, mai rar altceva.

Ținem consola dreaptă, ajungem în Groenlanda, unde se mănâncă „Mattak”... pe românește, piele crudă de balenă, servită cu grăsime! Decât așa, mai bine-i ajutăm pe norvegieni să pună toate măturile sub zăvor, pentru a nu fi furate de vrăjitoare. Efectul superstiției? Acela că-n Norvegia nu se face curat în Ajunul Crăciunului.

Mai urcăm puțin și sosim în Finlanda. Aici facem o saună ritualică, adică o lungă baie de aburi în care-i pomenim pe cei plecați dintre noi. Iar dacă tot suntem prin zonă, să ne înveselim la gândul că micuții olandezi își pun ghetele la vedere, cum fac și românii de Sfântul Nicolae.

Da, doar că puștii olandezilor apropie încălțămintea de o sursă de căldură, în mod ideal un horn – prin horn coboară Sinterklaas (Santa Claus), însoțit de calul său alb, Amerigo. Pentru Amerigo, copiii lasă în ghete câte-un morcov sau un măr.

Ne mai încălzim cu câteva grade într-o casă tipic nemțească, în centrul căreia tronează un brad, o, brad frumos! Și-n brad, ce credeți? Între globuri și ornamente, un intrus: o murătură. Copilul care găsește murătura primește un cadou în plus.

Cele mai bizare tradiții de Crăciun din toată lumea. Le știai?

Bradul ucrainian, împodobit cu imitație de pânză de păianjen.

flickr.com

Bradul ucrainian are și el ceva special: decorațiuni care imită pânza de păianjen. Legenda spune că, într-o casă săracă, o văduvă n-avea cu ce împodobi bradul pentru copiii ei. Păianjenilor care vegheau pe la colțuri li s-a făcut milă de nenorocul familiei care îi adăpostea, drept pentru care i-au împodobit pomul cu cele mai fanteziste arabescuri de pânză.

Încotro s-o luăm? Vreți în Austria, să ne ferim de monstrul Krampus, cel care caută copiii zăpăciți? Sau în Cehia, să vedem cum cade pantoful? Povestea e așa: tinerele cehe necăsătorite stau lângă o ușă și își aruncă un pantof peste umăr. Dacă pantoful cade cu vârful spre ușă, e clar, fetele se vor mărita în anul următor!

La fel și-n Suedia – cel căruia îi pică în farfurie migdala ascunsă în budinca de orez se va căsători până-n Crăciunul viitor.

Apropo de budincă, în Slovacia, cel mai în vârstă bărbat din casă ia o lingură de budincă loksa, pe care o azvârle-n tavan. Cu cât se lipește mai bine, cu atât e mai de bun augur.

Auziți, da' vouă nu vi se pare că s-a lăsat frig? Hai mai bine să coborâm la Mediterană, să vedem ce-i și pe-acolo. La italieni, de pildă, chiar și vrăjitoarele apreciază „la dolce far niente”. Nu s-ar atinge de copii în vecii vecilor! Nu, ele preferă fie să sporovăiască cu ei, fie să le ofere jucării și dulciuri. Întruchiparea acestui mit e vrăjitoarea Belfana, pe care cei mici o așteaptă pe 5 ianuarie.

Francezii, francezi. An de an, copiii îi scriu Moșului o carte poștală. Dar știți ce e cu adevărat interesant? În Franța, legea prevede că toate scrisorile adresate lui Moș Crăciun primesc un răspuns. Vă dați seama cât de eficienți și inventivi trebuie să fie angajații poștei?

Nu degeaba e intraductibil cuvântul portughez „saudade” (în română, cea mai apropiată traducere ar fi „dor”, și el un cuvânt intraductibil). La masa de Crăciun, portughezii pun întotdeauna un tacâm în plus – „să fie de sufletul celor adormiți”, vorba bătrânilor noștri.

Luăm avionul de la Lisabona, aterizăm în Cuba. Ca să întâmpine Crăciunul cu fast, cubanezii împart orașul în două tabere și se pun pe decorat. Câștigă tabără cu cel mai inspirat aranjament tematic din becuri colorate.

Când unii ridică turnuri din beculețe, alții înalță munți de gunoaie. În Guatemala, fiecare cartier are proprie grămadă de gunoi. La final de an, guatemalezii cocoață o statuetă cu chip de drac în vârful grămezii și-i dau foc. Iac-așa!

Prietenii din America Latină sunt mai curând urbani decât tradiționali: între 16 și 25 decembrie, la Caracas, capitala Venezuelei, oamenii merg la liturghie cu rolele-n picioare. Când și cum a apărut acest fenomen e greu de spus. Cumva, e felul în care s-a adoptat (și adaptat) ideea de sanie într-o zonă în care nu ninge niciodată, explică cercetătorii.

Cele mai bizare tradiții de Crăciun din toată lumea. Le știai?

Moș Crăciuni în Times Square, New York.

buzztonight.com

O escală scurtă facem și la New York, orașul cu cei mai mulți oameni deghizați în Moș Crăciun. New-yokezii cumpără figurine-porcușor pe care le sparg cu un ciocănel de plastic. Cică aduce noroc. Mda, la pomul lăudat...

Dăm New York-ul pe Japonia, care se îmbracă-n alb. Nu, nu-i vreo metaforă pentru zăpadă, ci felul japonezilor de a sărbători evenimentele mari de peste an: haine albe, case albe, felicitări albe. La ei, roșul e culoarea serviciilor funerare. De evitat.

Haine albe poartă și etiopienii, care sărbătoresc Crăciunul pe 7 ianuarie. Îmbrăcați astfel, bărbații joacă ganna, un joc după numele Bisericii Ortodoxe din Etiopia, „Ganna”. Jocul n-are neapărat ceva religios, dac-ar fi să-i găsim un omolog mai cunoscut nouă, acela ar fi hockey-ul.

În sfârșit, tragem o fugă și-n Noua Zeelandă. Nici urmă de brazi! E plin, în schimb, de „Metrosideros Excelsa”, un arbore cu corola bogată în flori roșii și țepoase, care se mai încurcă-n beteală sau instalație. Rupem o astfel de floare și le-o dăruim prietenilor români, care ne cam așteptau să ne întoarcem acasă. Ajunși acasă, împodobim bradul, pregătim cadourile, facem meniul și întrebăm: voi ce tradiții românești de Crăciun cunoașteți?

Surse: holidayextras.co.uk, whychristmas.com, incredibilia.ro

Ultimele știri