Live acum
Prime Time 20:30Asia Express - Drumul Dragonului

Centenarul Marii Uniri. Maria, regina-soldat care a vindecat cele mai adânci râni ale românilor! Fugea de la palat, trata răniții și se duela în arena politică

Anul 2018 este unul special pentru românii de pretutindeni, fiindcă sărbătorim desăvârșirea statului national roman, lucru înfăptuit prin unirea provinciilor românești. Atunci, regina Maria și regele Ferdinand au fost două dintre personalitățile care aveau să ne marcheze definitiv istoria!

Sursa:identitatea.ro

Anul 2018 este unul special pentru românii de pretutindeni, fiindcă sărbătorim desăvârșirea statului national roman, lucru înfăptuit prin unirea provinciilor românești. Atunci, regina Maria și regele Ferdinand au fost două dintre personalitățile care aveau să ne marcheze definitiv istoria!

În urmă cu fix o sută de ani, românii trăiau cu emoție și bucurie unul dintre cele mai importante momente ale devenirii noastre, ca țară. Liderii vremii, politicieni, intelectuali și nu numai și-au unit forțele într-un demers politic, istoric și social ce avea să ne schimbe destinul pentru totdeauna.

MAREA UNIRE ȘI CENTENARUL, PE SCURT

În anul 2018 comemorăm 100 de ani de la evenimentul politic major al anului 1918: desăvârșirea statului național român, realizată prin unirea provinciilor românești cu România. La început a fost unirea Basarabiei cu România (27 martie 1918), mai apoi unirea Bucovinei cu România (28 noiembrie 1918), iar în final unirea Transilvaniei, Banatului, Crișanei și Maramureșului cu Țara Mamă, România (1 decembrie 1918). Cele trei uniri formează împreună Marea Unire de la 1918, iar în 2018, la 100 de ani de la acele evenimente, sărbătorim Centenarul Marii Uniri.

MARIA VICTORIA, FEMEIA CARE A SCHIMBAT TOTUL

29 octombrie 1975. Se naște femeia care avea să ne schimbe complet destinul ca țară și ca popor. Maria Victoria Alexandra vine pe lume la Eastwell-Park, comitatul Kent. Este fiica lui Alfred, duce de Edinburgh şi Saxa-Coburg Gotha, al doilea fiu al reginei Victoria a Marii Britanii, şi a ducesei Maria Alexandrovna, unica fiică a ţarului Alexandru al II-lea al Rusiei.

Maria, la vârsta de 13 ani

Încă din primii ani ai vieții, Maria Victoria (prenume parcă destinat să atragă numeroase victorii) primește o educație aleasă în Anglia, la curtea țarului și chiar în Malta, alături de principele George, viitorul rege George al V-lea al Marii Britanii şi Irlandei.

CUM S-AU CUNOSCUT MARIA ȘI FERDINAND

Când Maria avea cam 17 ani, mama sa și împăratul Wilhelm al II-lea decid să organizeze o întâlnire la Munchen, la care au venit și regale Carol cu prințul moștenitor, Ferdinand. Prezentă acolo, principesa Maria i-a atras imediat atenție tânărului care aspira la tronul românesc. S-au plăcut atât de mult încât două luni mai târziu erau deja logodiți.

Cei doi s-au căsătorit la Castelul Sigmaringen din Germania, apoi au venit în România prin 1893. Lumea i-a primit cu mult fast, în frunte cu regale Carol I. Pentru ei, în următorii doi s-a construit Palatul Cotroceni din București și Castelul Pelișor.

Ferdinand și Maria, un cuplu intrat în istorie

Și din iubirea lor s-au născut șase copii: Carol, Elisabeta, Mărioara, Nicolae, Ileana și Mircea, care s-a stins la trei ani din cauza febrei tifoide.

RELAȚIA CU FERDINAND

Istoria a consemnat faptul că cei doi s-au plăcut imediat, iar relația dintre cei doi a fost una extrem de complexă. Cei doi au știut mereu să își țină viața privată departe de cea publică. Datoria de țară era mai presus de orice și împreună și-au unit forțele pentru scopurile pe care le aveau.

Erau diferiți ca temperament și asta i-a făcut să aibă parte de multe momente tumultuoase. Abia după apariția copiilor a apărut liniștea în familie și cei doi s-au apropiat, regretând anii zbuciumați din tinerețe.

„Noi suntem naturi total diferite, nu putem înțelege anumite lucruri pentru că mintea noastră lucrează complet altfel. În tinerețea noastră ne făceam unul pe altul să suferim, eram ca doi cai rău împerecheați, deși erau întotdeauna probleme asupra cărora cădeam de acord.” (Regina Maria, Însemnări zilnice)

MARIA VICTORIA, UN SPIRIT REBEL

Mama soacră, regina Elisabeta, avea activități care nu prea erau pe placul tinerei Maria-discuții lungi de salon, cântat la pian și citit din propriile creații. Plină de energie și cochetă, aceasta avea mereu obiceiul să se urce pe cal și să plece prin sate și pe la biserici, să discute cu oamenii și să afle tot soiul de lucruri. Pentru asta, românii au început imediat s-o îndrăgească.

Băiețoasă din fire, Maria Victoria abia aștepta să se ia la întrecere cu ofițerii de prin armată. Văzând cât de bravă este, regale îi acordă gradul onorific de colonel al Regimentului 4 de Husari.

EROINA AJUNSĂ PE FRONT, DE DRAGUL SOLDAȚILOR ROMÂNI

Curajoasă și cu o imensă iubire pentru oameni, principesa Maria nu a rămas indiferentă niciodată față de nevoile românilor. Când soldații noștri s-au confruntat cu o epidemie de holeră, ea a fost cea care a cerut de îndată permisiune de la Carol I să meargă în tabără de la Zimnicea, ca să aibă grijă de bolnavi.

Apoi își pune straiele de soră de caritate și umblă prin spitalele militare, câștigând încă o data inima poporului, într-un moment în care ea și Ferdinand se aflau în Moldova, în refugiu.

Încă din perioada neutralităţii României, regina Maria începuse să pregătească o bază de susţinere a efortului de război din punct de vedere medical, sanitar şi logistic. Pe fondul relaţiilor cu Rusia, diplomatice şi de familie (mama sa, Maria Alexandrovna Romanova, mare ducesă a Rusiei, era unica fiică în viaţă a ţarului Alexandru al II-lea al Imperiului Rus), regina cerea şi primea medicamente, aparatură medicală, produse sanitare necesare spitalelor militare.

De asemenea, o prioritate a reprezentat-o activitatea de organizare a spitalelor de campanie şi de susţinere a efortului de îngrijire a răniţilor, atât în zona frontului, cât şi în spatele acestuia.

Îmbrăcată în uniforma albă de soră medicală a Crucii Roşii, Maria avea să fie numită de popor "mama răniţilor" şi "regina soldat".

FEMEIA CU ABILITĂȚI DE MARE DIPLOMAT

Încă din primii ani de la căsătorie, Maria a urmărit mereu să întărească legăturile cu Marea Britanie, într-un demers diplomatic de excepție. A apărat mereu interesele României cu priceperea unui mare strateg. S-a opus intrării României în Primul Război Mondial de partea Puterilor Centrale și a susținut alianța cu Antanta, în vederea susținerii de către aceasta a realizării statului național român.

În perioada Conferința de Pace de la Paris (1919) dar și după încoronarea, alături de regele Ferdinand, ca suverani ai României Mari (Alba Iulia, 15 octombrie 1922) a făcut campanii diplomatice internaționale pentru interesul nostru, al tuturor: statul român reîntregit.

Deși presiunile financiare și morale ale Antantei sau a Puterilor Centrale erau tot mai greu de suportat, țara noastră a rămas neutră în primii doi ani din Primul Război Mondial. Maria a conștientizat că nu eram pregătiți să intrăm în război, dar a folosit acest timp pentru realizarea obiectivelor naționale.

Regina Maria și-a adus o contribuție importantă și recunoscută, pe plan național și internațional, la realizarea obiectivelor naționale ale României, la sfârșitul Primului Război Mondial.

Regina Maria, vizită diplomatică la președintele american Coolidge

Nu de puține ori, Ferdinand a profitat de abilitățile diplomatice, de relațiile și de șarmul reginei pentru a-și îndeplini scopurle.

După numeroase demersuri sinuoase, visul tuturor românilor de unire s-a împlinit la 1 Decembrie 1918, totul datorită priceperii și dăruirii cuplului regal.

LUCRURI NEȘTIUTE DESPRE ÎNCORONARE

La 15 octombrie 1922 a avut loc, la Catedrala de la Alba Iulia, ceremonia încoronării regelui Ferdinand şi a reginei Maria ca suverani ai României Mari. Coroana regelui era cea din 1881, purtată de Carol I, la care s-au adăugat trei pietre preţioase, semnificând Basarabia, Bucovina şi Transilvania. Coroana reginei era din aur şi cântărea 1.800 de grame, luată din bugetul de stat printr-o lege specială.

SFÂRȘITUL CELEI MAI IUBITE REGINE

Prin 1927, Ferdinand se îmbolnăvește și moare la Sinaia, fiind înmormântat la Curtea de Argeș. Mihai devine, la aproximativ șase ani, rege al României.

În perioada 8 iunie 1930 - 18 iulie 1938, Regina Maria a locuit izolată, majoritatea timpului, la castelele sale din Bran și Balcic.

Un cancer pancreatic o face să se stingă din viață în 1938, la vârsta de 62 de ani. A fost înmormântată la Curtea de Argeş, alături de soţul său Ferdinand I.

Înmormântarea reginei Maria a fost una fastuoasă, pe măsura dragostei pe care i-o purtase poporul său.

A fost și momentul în care marile personalităţi şi presa internaţională au adus cel mai înalt omagiu reginei Maria a României, un simbol de curaj, inteligență și dăruire pentru semeni.

În prezent, inima reginei se află la palatul Pelișor, prin decizia regelui Mihai.

Sursa: Wikipedia.ro, casaregala.ro, agerpres.ro, youtube.ro

Fanatik.ro

Mihaela Apostolides, executată în Italia

Observator Antena 1

Femeie din Vâlcea care și-a bătut mama de 84 de ani, cercetată de polițiști

Observator Antena 1

O adolescentă de doar 15 ani a murit, în timp ce făcea amor cu iubitul în mașină! Băiatul...

Spynews.ro

De azi e oficial! Alocatiile pentru copii se majoreaza! Cand ar urma sa aiba loc marirea! Veşti...

Spynews.ro

Nu doar în frizerii se aplică "taxa Covid". Afacerile care au decis să îşi acopere...

AntenaSport

Cine a profitat de COVID? Cu ce se ocupă cei doi bărbați care au făcut o avere în această...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

Surorile Kardashian au un frate pe care l-au ținut secret până acum. Motivul?

Zu TV

ZECE piese pe care artiștii le-au lansat de ziua lor

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Clejanii au intrat în pământ de rușine! Cum a fost filmat Fulgy: ”Pleacă de aici că te...

Playtech.ro

EXCLUSIV Mesajul mamei Luizei Melencu pentru Gheorghe Dincă, în plin proces. ”Vreau să mă...

Playtech.ro

Tragedie în fotbalul românesc! Un jucător de la U Cluj a murit. Motivul decesului şi anunţul...

Telekomsport.ro

Veste bună pentru TOATĂ România! Se întâmplă de la 1 iunie. A confirmat şi Ministerul...

Capital.ro

Drama cutremurătoare a Luminiței Anghel. Ce s-a ales de fiul ei

Impact

Horoscop Minerva pentru săptămâna 25-31 mai. Gemenii învață să meargă mai departe,...

Antena3.ro

Pensii nesimțite! Au cotizat 0, dar încasează lunar peste 40.000 de lei de la stat! Unde au...

Voxbiz.ro

Ce salariu are, de fapt, un inginer BMW care lucreaza pentru uzina din Bavaria

Cars.ro

Obligativitatea purtării măștilor și verificarea temperaturii – afacerea secolului. Între...

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro