Live acumChefi la cutite
Prime Time 20:30Chefi la cutite

Centenarul Marii Uniri. Cum a stat Unirea la mâna magnaților petrolului. Rockefeller, unul dintre beneficiari

Cei mai mulți dintre noi nu cunoaștem prea multe detalii despre viața și activitatea dinastiei despre care se se spune că ar fi una dintre cele patru-cinci familii ce rânduiesc cursul omenirii

Rockefeller. Un nume care te face să tresari atunci când îl auzi. Cei mai mulți dintre noi nu cunoaștem prea multe detalii despre viața și activitatea dinastiei despre care se se spune că ar fi una dintre cele patru-cinci familii ce rânduiesc cursul omenirii și mai puțini sunt cei care cunosc faptul că Marea Unire înfăptuită cu 100 de ani în urmă a primit binecuvântarea celebrilor magnați de peste Atlantic.

Aparent, legăturile dintre ceea ce avea să fie cel mai important moment al neamului nostru și Rockefeller, nu pot exista decât în mințile conspiraționiștilor, însă lucrurile nu sunt deloc atât de superficiale.

Centenarul Marii Uniri. Maria, regina-soldat care a vindecat cele mai adânci râni ale românilor! Fugea de la palat, trata răniții și se duela în arena politică

În 1870, la Ohio se semna actul de naștere al unei companii ce avea să fie predecesoare mamuților Chevron și Exxon. Numele ales de John D. Rockefeller pentru acest bussines, care se ocupa cu extracțiile petroliere, era Standard Oil Company, iar dezvoltarea acesteia avea să cunoască o dimensiune fantastică la început de secol XX, influența magnaților petrolului în întreaga lume fiind impresionantă și pe undeva explicabilă.

CONDIȚIILE ALIAȚILOR

La celălalt capăt al lumii, adică în Europa răsăriteană, o nație încerca să-și ducă la bun sfârșit un vis ce se născute de mai multă vreme printre intelectualii neamului. Unirea provinciilor în care se vorbea aceeași limbă dulce părea, în sfârșit, ceva de înfăptuit pentru români, însă pentru ca mărețul act de la 1918 să se consume era nevoie ca mai multe condiții să fie îndeplinite de cei care-și doreau să fie una cu țara.

Omul care a făcut Unirea. Comuniștii i-au luat tot, l-au ucis la Jilava. L-au înmormântat lângă un gard

Printre sarcini, în mod evident, se aflau și unele de natură economică. Aliații, triumfători în Marele Război, își ofereau girul pentru o asemenea „minune” doar dacă primeau din partea alor noștri câteva garanții esențiale. Și cum în astfel de negocieri nu se ține cont nici de numărul oamenilor care s-au jertfit pentru a pune punct unui război sau alte lucruri ce țin de principii, viitoarea Românie trebuie să ofere ceva la schimb.

Recunoaşterea Unirii a fost condiţionată de Aliaţi de o serie de concesii economice ale României, între care modificarea Legii Minelor astfel încât resursele de petrol să poată fi exploatate de companii precum Standard Oil (trustul lui Rockefeller), care avea nevoie de monopol acolo unde i se permitea sau măcar o influență importantă în zonă. Standard Oil pusese bazele unei astfel de companii încă de la începutul Primului Război Mondial sub denumirea de Compania Româno-Americană, companie ce avea să rămână pe teritoriul țării ani buni.

UNIREA CU PREȚUL PETROLULUI

Cum România a fost un adevărat pionier la capitolul extracției și prelucrării de petrol, e lesne de înțeles de ce și-au dorit marile companii, printre care și Standard Oil, să vină pe plaiurile mioritice.

Rezultatul însă a fost unul măreț. Provinciile românești s-au adunat în cuget și-n simțiri, iar la 1 Decembrie 1918, acestea aveau să se unească sub același nume: ROMÂNIA.

În schimb, angajații lui Rockefeller sau ai companiilor Occidentale au beneficiat de promisiuni și au continuat să aibă multe avantaje de ordin financiar de pe urma țării noastre,

România Centenarului. Casa artizanului Unirii, IULIU HOSSU, cel care a citit Proclamația, a fost demolată. I-au vândut cărămizile, bucată cu bucată!

Standard Oil a fost o companie de prelucrare și distribuție a petrolului, înființată în anul 1870 în Ohio, SUA de John D. Rockefeller și asociații lui. Standard Oil Company a fost cea mai mare firmă de prelucrare din lume, fiind totodată una din primele și cele mai mari companii multinaționale din lume.

John D. Rockefeller a fost fondatorul, președintele și acționarul majoritar al companiei. Standard Oil a avut un succes semnificativ, iar Rockefeller a devenit cel mai bogat om din acea perioadă. Compania a fost adesea criticată datorită politicii de prețuri și tehnicilor agresive aplicate în afaceri.

Din cauza acuzației de monopol formulată împotriva companiei și pe baza Legii împotriva monopolului și cartelurilor (Sherman Antitrust Act), Curtea Supremă a SUA a hotărât dizolvarea Standard Oil Company și dezmembrarea ei în 34 companii, printre succesori numindu-se Exxon și Standard Oil of New York (care a devenit compania petrolieră Mobil).

John D. Rockefeller a fost un industriaș și filantrop american. El a fost fondatorul Standard Oil Company, companie care a dominat industria petrolului și a fost primul mare trust de afaceri din SUA.

De ei nu ai voie să uiți! Au luptat pentru Marea Unire ca nebunii, în izmene! „Fantomele albe” au îngrozit nemții cu baionetele lor. „Pe ei, mă, pe ei, uraaa, uraaa!”

Standard Oil a început ca un parteneriat în Ohio format de John D. Rockefeller, fratele său, William Rockefeller, Henry Flagler, Jabez Bostwick, chimistul Samuel Andrews și Stephen V. Harkness. În același timp în care kerosenul și benzina au devenit importante, bogăția lui Rockefeller a crescut, el devenind cel mai bogat om din lume și primul american care a avut mai mult de un miliard de dolari. Ajustând averea sa în funcție de inflație, el este adesea considerat ca fiind cea mai bogată persoană din istorie.

Sursa: Wikipedia.

Fanatik.ro

Salvatorul SMURD care a intervenit cu elicopterul la accidentul propriului copil: "Plângea, dar...

Observator Antena 1

Alexandra, dispărută în Borșa, găsită de polițiști

Observator Antena 1

Filmari intime si scandaloase, facute publice! Ce facea Margherita in America😲 Mama ei o sa...

Spynews.ro

SUPEREXCLUSIVITATE. Margherita, show cu paparazzii Spynews! I-a înjurat și i-a agresat! Avem...

Spynews.ro

Boala care îi apără pe români de coronavirus. Medicii încă nu au găsit explicaţia

AntenaSport

Restaurantele s-ar putea redeschide, dar patronii şi-au pus mâinile în cap când au aflat ce...

AntenaSport

Daniela Crudu este istorie! Mihai Costea, într-o nouă relație cu o altă bombă sexy din lumea...

Antenastars.ro

Are sau nu are coronavirus? Horia Moculescu, primele declarații după ce a fost testat: „Am...

Antenastars.ro

NOUĂ artiști care și-au scos foștii parteneri de la follow

Zu TV

NOUĂ artiști care nu au călcat în viața lor la școală

Zu TV

5 zodii care redescoperă dragostea în 2018 – Cea mai iubită zodie este…

tvhappy.ro

Horoscop vineri, 29 mai 2020. O zodie se lovește de greșelile din trecut

Playtech.ro

Rețetă colivă. Cea mai simplă rețetă pentru coliva tradițională

Playtech.ro

BREAKING | Becali şi-a dat acordul pentru trei jucători. Mutări de ultimă oră realizate de...

Telekomsport.ro

Breaking News! Se schimbă starea de alertă. Decizie de ultimă oră la Guvern

Capital.ro

Liviu Vârciu și Jojo au fost la un pas de căsătorie. De ce au ajuns cei doi la cuțite....

Impact

O studentă la medicină face o avere arătându-și o parte mai puțin obișnuită a corpului....

Antena3.ro

Șoc total la Antena 1! Vulpița a semnat un alt contract! Cu cine va lucra de acum

Voxbiz.ro

Care sunt, de fapt, piesele cel mai greu de inlocuit pe o Dacia Logan

Cars.ro

COVID-19. Avem voie să ne scăldăm în piscină sau mare? Specialiștii americani au răspuns

Jurnalul
Cele mai noi stiri
Lajumate.ro