Cernobîlul a redevenit FRUMOS. La aproape 32 de ani de la tragedie, oraşul cu raditatii care încă pot ucide a revenit la viaţă. Galerie foto cu piele de găină!

 
+15 click pentru
galerie

Pe 26 aprilie 1986 la ora 1:23:58, reactorul numărul 4 de la Cernobîl a explodat din cauza unor teste nereuşite, dar şi a unei echipe de specialişti fără experienţă. Reactorul fusese oprit în timpul zilei pentru a se efectua mai multe teste legate de siguranţa sistemului de răcire, care funcţiona cu ajutorul apei. La aproape 32 de ani de la tragedie, oraşul părăsit Pripiat şi întreaga Zonă de Excludere s-au transformat într-o capsulă a timpului... Fotograful Vladimir Migutin, însă, a reuşit să readucă la viaţă oraşul mort

Centrala nucleară Cernobîl este situată la 18 km nord-est de oraşul Pripiat şi la 16 km de frontiera Ucrainei cu Belarus, respectiv la 110 km nord de capitala Kiev. În urmă cu 32 de ani, centrala acoperea la vremea respectivă 10% din necesarul de energie al fostei republici sovietice.

Accidentul s-a produs în timpul unui test de siguranţă - o procedură greşită a determinat o creştere dramatică a nivelului energetic: învelişul de grafit al reactorului a luat foc, iar produsele fisiunii radioactive au fost aruncate în atmosfera printr-o explozie violentă, 31 de oameni murind pe loc.

Efectele pe termen lung ale celui mai grav accident nuclear din secolul XX au lovit mii de oameni şi continuă să facă victime.

GREŞELILE “SPECIALIŞTILOR” DE DUPĂ TRAGEDIE AU AMPLIFICAT EMISIA DE RADIAŢII!

În perioada 27 aprilie-5 mai, peste 30 de elicoptere militare au zburat pe deasupra reactorului în flăcări. Acestea au aruncat 2.400 tone de plumb şi 1.800 tone de nisip, eforturile fiind inutile, ba chiar au agravat situaţia - sub aceste materiale căldură s-a înteţit. Temperatura din reactor a crescut la dublu, la fel ca şi cantitatea de radiaţii eliberată. Abia la 6 mai s-a reuşit aducerea sub control a focului şi a emisiilor radioactive, după ce miezul reactorului a fost răcit cu azot.

La 36 de ore de la producerea accidentului, cei 45.000 de locuitori ai localităţii Pripiat au fost evacuaţi cu autobuzele. Până la data de 5 mai, toţi cei care trăiau pe o rază de 30 km în jurul reactorului avariat au fost nevoiţi să îşi abandoneze locuinţele. În decurs de 10 zile au fost evacuate 130.000 de persoane din 76 de localităţi aflate în această regiune.

17 MILIOANE DE KILOMETRI PĂTRAŢI, AFECTAŢI DE RADIAŢII!

Cei 600 de oameni din echipa de pompieri a centralei, precum şi echipa de operare care a fost implicată în lupta cu focul, au alcătuit grupul cel mai sever iradiat. 134 dintre aceşti oameni au fost expuşi unor doze de radiaţii, în decurs de numai câteva ore, de până la 13.000 de ori mai mare decât cel normal.

Estimările arată ca o suprafaţă totală de 17 milioane de kilometri pătraţi din Belarus, Rusia şi Ucraina a fost contaminata cu radiaţii rezultate în urma accidentului de la Cernobîl, 19 regiuni au fost afectate, în special zonele din jurul oraşelor Bryansk, Kaluga, Tula şi Orel. La momentul accidentului, în aceste regiuni locuiau aproximativ şapte milioane de persoane, dintre care trei milioane erau copii.

La 32 de ani de la evacuare, totul este încremenit, iar o vizită aici este un salt îndărăt în timpurile Uniunii Sovietice. Radiaţiile sunt peste tot! În interiorul sarcofagului de beton al reactorului cu numărul IV există suficient plutoniu pentru a ucide 100.000.000 de oameni, iar ţinând cont de timpul de înjumătăţire al acestuia (245.000 ani), este cert că zona va rămâne nepopulată pentru totdeauna.

VIZITATORII NU AU VOIE SĂ SCOATĂ "SUVENIRURI" DIN ZONA MOARTĂ!

În Pripiat, totul este contaminat! Conform specialiştilor, zonele acoperite cu vegetaţie sunt cele mai periculoase, exceptând desigur proximitatea sarcofagului reactorului al IV-lea.

Tot cercetătorii spun că efectele accidentului de la Cernobîl pot fi comparate cu cele produse în urma exploziei a 500 de bombe nucleare, de mărimea celor de la Hiroshima şi Nagasaki. 

FOTOGRAFII FĂCUTE CU INFRAROŞU FAC ÎNCONJURUL LUMII...

Filtrele cu infraroșu sunt cunoscute pentru efectul lor ciudat pe care îl dau imaginilor. Folosite pentru a crea fotografii „teribile”, indiferent de ce capturați, filtrele cu infraroșu pot transforma teribilul în imagini de o frumusețe amețitoare. Fotograful Vladimir Migutin a făcut asta în călătoria sa în orașul ucrainean.

„A fost o decizie spontană. M-am născut în Belarus în 1986 (în același an în care a avut loc catastrofa de la Cernobîl). La vârsta de 5 ani familia mea a părăsit Uniunea Sovietică. Am amintiri frumoase din copilărie și am vrut să vizitez câteva locuri din Minsk, să văd cum s-a schimbat de atunci și să întâlnesc câțiva prieteni care trăiesc acolo. Apoi mi-a venit ideea de a vizita Cernobîl, am căutat pe internet grupuri care vizitează acest loc și au o licență valabilă pentru a intra. Am găsit un instructor și un grup din Belarus care a planificat o excursie acolo”, a spus Vladimir, conform celor de la Bored Panda

 Singura sa frică cu privire la călătoria pe care o planificase era zvonul precum că Cernobîl este încă o zonă interzisă, unde radiația este letală.

„Este destul de greu să descriu atmosfera pe care am avut-o în această călătorie, dar este ca și cum aș fi într-un fel de paradis. La 32 de ani de la dezastrul nuclear, în timp ce oamenii sunt încă departe, pădurile, animalele, plantele au simțit că totul este înfloritor, reînviat de mama natură. Un pic patos, dar chiar am simțit așa. Pentru fotografierea în infraroșu și UV mi-am deschis camera și am scos filtrul cu oglindă fierbinte (cel care blochează lungimile de undă IR și UV), transformându-l într-o cameră cu spectru complet”, a mai spus fotograful.

SURSE: BOREDPANDA.COM, WIKIPEDIA 

facebook whatsapp twitter pinterest
PARTENERI
PREMIUM

Mai multe